Jelentős áldozatot hozott a felemelkedésért a hollywoodi ikon, Grace Kelly

Grace Kelly korának legkiemelkedőbb filmcsillaga volt, mégis képes volt otthagyni a fényes karriert szerelme és családja kedvéért
Grace Kelly korának legkiemelkedőbb filmcsillaga volt, mégis képes volt otthagyni a fényes karriert szerelme és családja kedvéért
Fotó: Northfoto

Az immár több mint negyven éve elhunyt Grace Kelly Oscar-díjas amerikai színésznő élete egy megtestesült tündérmese volt: Kelly az ötvenes évek legfényesebben ragyogó filmcsillagaként vált ismertté, majd igazi hercegnővé vált, amikor összeházasodott III. Rainier monacói herceggel.

Grace Patricia Kelly 1929-ben, sportoló családba született. Édesapja, John Brendan Kelly háromszoros olimpiai bajnok evező volt, aki önerőből vált milliomossá, és akinek nyomdokaiba lépve az igéző tekintetű hercegné bátyja, John B. Kelly Jr. szintén olimpiai bajnok evező lett. Grace Kelly katolikus neveltetést kapott, balettozni tanult és bár színi iskolába járt, az egész családot megdöbbentette, amikor a középiskola után nem sportolói, hanem színészi pályára lépett.

A hollywoodi ikon

A család rosszallása ellenére Grace Kelly New Yorkba költözött, hogy megvalósítsa az álmait. Kezdetben a támogatásuk hiányában modellkedéssel kereste meg a pénzét, majd 1949-ben már debütált is a Broadway színpadán. Ezt követően Hollywoodban próbált szerencsét, és mindössze 22 éves volt, amikor megkapta első kisebb filmszerepét az 1951-es Fourteen Hours-ban, a továbbiakban pedig üstökösként ívelt felfelé a karrierje.

1952-ben már Amy Kane szerepében láthatta a közönség Gary Cooper és Lloyd Bridges oldalán Fred Zinnemann négy Oscar-díjat nyert és bravúrosan komponált Délidő című westernjében. 1953-ban Linda Nordley szerepében tűnt fel a Mogambo című dzsungeldrámában Clark Gable és Ava Gardner oldalán, amely meghozta számára élete első Golden Globe-díját és Oscar-jelölését.

Grace Kelly karrierje Alfred Hitchcocknak köszönhetően repült az A-listás sztárok közé. (Kelly a Hitchcock-féle Hátsó ablak c. filmben)
Fotó: Northfoto

Grace Kelly ekkor már a közönség és a kritikusok figyelmét is egyaránt kivívta, azonban Alfred Hitchcock filmjei emelték igazán a csillagok közé. Hollywood aranykorának legendás rendezőjével először 1954-ben a Gyilkosság telefonhívásra című filmen dolgoztak együtt, majd ugyanebben az évben a Hátsó ablak című thriller Lisa Fremontjaként nyűgözte le a nézőket James Stewart oldalán.

1954-ben A vidéki lány című filmben is szerepelt Bing Crosby és William Holden társaságában, kiemelkedő alakításáért pedig Golden Globe- és Oscar-díjjal is kitüntették. 1955-ben Hitchcock Fogjunk tolvajt! című filmjében tündökölt Cary Grant mellett, és bár a rendező különösen megkedvelte a színésznőt, hercegnéi kötelezettségei miatt több filmjéhez már nem tudta visszacsalogatni a kamerák elé.

Az álomesküvő

Grace Kelly 1955-ben épp a cannes-i filmfesztiválon vett részt, amikor találkozót szerveztek számára III. Rainier monacói herceggel, aki épp feleséget keresett, hiszen trónörökös nélkül a Monacói Hercegség elvesztette volna a függetlenségét. A gyönyörű színésznő első látásra beleszeretett a hercegbe, aki ugyanebben az évben meg is kérte a kezét, így 1956-ban megköttetett az évszázad álomházassága.

Grace Kelly és férje, Rainier monacói herceg
Fotó: Northfoto

Grace Kelly és III. Rainier monacói herceg egy polgári és egy vallási esküvő keretein belül is kimondták a boldogító igent. A tizenhat perces polgári szertartásra a monacói palota tróntermében került sor 1956. április 18-án, az ezt követő fogadáson pedig 3000 monacói állampolgárt láttak vendégül. Grace Kelly ezen a napon a férje révén összesen 142 hivatalos címmel lett gazdagabb.

Az egyházi szertartásra másnap a monacói Szent Miklós-katedrálisban került sor, a ceremóniát Gilles Barthe püspök vezette. Grace Kelly és Rainier herceg mesébe illő esküvőjét a becslések szerint több mint 30 millió néző követte a televízióban, sőt ez volt az első olyan modern esemény, amely ekkora mértékű médiafigyelmet kapott: ki ne akarta volna látni, amint egy hollywoodi csillag igazi hercegnővé válik?

Grace Kelly legendás csipke menyasszonyi ruháját az MGM filmstúdió ajándékozta a színésznőnek, amelyet a tehetséges jelmeztervező, Helen Rose álmodott meg. Minden idők egyik legemlékezetesebb ruhakölteményén hat héten át három tucat ruhakészítő dolgozott. A hercegi pár az esküvőt követően héthetes mediterrán nászútra utazott Rainier herceg jachtján.

glamour plusz ikon Ingrid Bergman ötven éven át uralta Hollywoodot, és egy pillanatig sem félt önmaga maradni

Ingrid Bergman ötven éven át uralta Hollywoodot, és egy pillanatig sem félt önmaga maradni

A monacói hercegné

Ahogy a klasszikus mesebeli hercegnők lemondanak az álmaikról, úgy Grace Kelly is komoly árat fizetett a koronáért: le kellett mondania színésznői karrierjéről. Utoljára a Gazdagok és szerelmesek (1956) című filmben láthatta a közönség Bing Crosby és Frank Sinatra oldalán. Az MGM filmstúdió azonban még megkapta a ragyogó esküvő exkluzív filmezési jogait, amelyet hamarosan a mozik is vetítettek.

A monacói herceg Grace Kelly összes filmjét betiltotta a városállamban, így a monacóiak legálisan csak a hercegi esküvőről készült dokumentumfilmben láthatták a hercegnét. Az egykori színésznőnek három gyermeke született, Karolina, Albert és Stefánia. Miután lencsevégre kapták, amint terhességét egy Hermès táskával próbálta eltakarni, róla nevezték el a milliókat érő kiegészítőt.

Grace Kelly és gyermekei, Karolina, Albert és Stefánia 1978-ban
Fotó: Northfoto

Grace Kelly Grácia hercegné néven 26 évig volt Monaco hercegnéje. A Grimaldi család tagjaként gyerekeket és művészeket támogató alapítványokat hozott létre, stílusával és a belőle áradó természetes eleganciával pedig nők millióit inspirálta világszerte. Mindössze 52 éves volt, amikor 1982-ben agyvérzést kapott vezetés közben, és autóbalesetet szenvedett. Halálát ezrek gyászolták világszerte: Kelly távozásával mindannyiunk számára szertefoszlott a tündérmese.