Szakítás utáni regenerálódás filmterápiával – Ezeket a filmeket érdemes nézned a szakértő szerint

A filmterápia kevésbé ismert, mégis hatékony módja lehet a szakítás feldolgozásának
A filmterápia kevésbé ismert, mégis hatékony módja lehet a szakítás feldolgozásának
Fotó: Northfoto

Ugyan a szakításra (egyelőre) nem létezik olyan varázsszer, ami azonnal elmulasztja a fájdalmat és talpra állítja az embert, mégis van néhány dolog, ami segíthet. Megmutatjuk, miért és pontosan hogyan érdemes szakítás után segítségül hívnod a filmterápiát!

„Kedves Filmterapeuta! Negyven éves vagyok, és 11 év házasság után elválunk. Szeretném, ha ajánlanál néhány filmet ahhoz, hogy átvészeljem ezt a nehéz időszakot. Lehetnek felemelők, szomorúak, dühvel telik vagy a fentiek mindegyike – minden érzés dolgozik bennem ezzel kapcsolatban, szóval bármi jöhet. Mit javasolsz? Köszönöm! Annie”

Bizonyára számodra sem ismeretlenek Annie érzései, aki segítségért fordult Chad Permanhez a Bright Wall/Dark Room alapítójához, filmterapeutához. Mielőtt kitérnénk a konkrét ajánlásokra, célszerű lehet pár szót ejteni arról, miért is fordulhatott hozzá az összetört szívű nő!

A filmterápia gyógyító hatásai

Michael Shelton terapeuta, a Pschology Today szerzője szerint az elmúlt két évtizedben egyre inkább nő a filmek terápiás jellegű alkalmazása. A mentálhigiénés szakemberek gyakrabban használnak filmet gyakorlataik részeként, így mára könnyen találhatunk olyan filmlistákat, amelyek például a PTSD-re, függőségre és depresszióra, vagy más problémákra fókuszálnak.

Shelton szerint a kulcs abban rejlik, hogy a filmnek érzelmileg meg kell érintenie az embert: ha valaki nem tudja beleélni magát, akkor nem fog hasznot húzni belőle! A film varázsa nagyon összetett: a forgatókönyvírók nagyon jók abban, hogy megragadják az emberi állapot különböző aspektusainak igazságait, míg a rendezők, az operatőrök, a vágók, a világításáért és a zenéért felelős szakemberek sajátos trükkökkel képesek erőteljes hatást kiváltani a közönségben.

Liz Gilbert története a szakítás utáni gyógyulás iskolapéldája is lehetne
Fotó: Northfoto

Dr. Stuart Fischoff pszichológus is hangsúlyozza, hogy a filmek értéke a terápia előrehaladása szempontjából abban rejlik, hogy képesek kezelni a szereplők azokat a kérdéseket, amelyeket a betegek nem tudnak vagy nem akarnak megvitatni, mert túl fájdalmasak vagy túl ijesztők. Röviden: a filmek segítenek szembenézni az elviselhetetlennel.

Vannak olyan terapeuták, akik filmekkel is dolgoznak, egész készletük van filmekből, és célzottan a problémára feladják azt, amit meg kell nézni, és a következő alkalommal átbeszélik az ülésen. Nagyon sokat meg lehet ilyenkor tudni a páciensről akár abból, hogy melyik karakterrel tudott azonosulni vagy melyik volt az a jelenet, ami összerímel az életével, tehát így lehet mélyíteni a terápiás kapcsolatot - mondja Gazdag Enikő pszichológus, pár-családterapeuta

Arra a kérdésre, hogy ő milyen filmeket ajánlana olyan kliensnek, aki szakítás miatt keresné fel, azt válaszolta: „Ez nagyon egyénfüggő. Ehhez ismerni kell az illetőt és a helyzetét is. Valaki a vígjátékokat, míg más a szerelmes filmeket részesíti előnyben, tehát változó, kinek-mi tud segíteni. Ugyanez a helyzet zenével. Van olyan kliensem, aki szakításkor pont a szerelmes zenéket szereti hallgatni. Én például abban a helyzetben biztos nem azokat hallgatnám!”

Mit érdemes nézned szakítás után?

Fontos hangsúlyozni, hogy a filmek segíthetnek, de csodát nem ígérnek. Hiszen összetörték a szíved, ami rettentően fájdalmas és talán az önbizalmad is sérült. (Persze, mindannyian mások vagyunk, de ritka, hogy valaki a szakítás utáni másnap felpattanjon a padlóról!) Nem szégyen ilyenkor szakértőhöz fordulni és kipróbálni olyan, hatékony módszereket, mint a filmterápia.

A filmek segíthetnek kikapcsolódni és feltölthetnek, miközben értékes mondanivalót közvetíthetnek. Ugyanakkor nem szabad azt hinni, hogy egyetlen film megnézéstől máris meggyógyul az ember. Jobban lehet, de nem teljes egészében gyógyult. Szakítás után a filmterápia élvezetes és léleksimogató módszernek bizonyulhat a sajgó szív balzsamozására.

Ruchi Ruuh, a mentálhigiénés és kapcsolati pszichológus egy, a tinédzserek szakításával foglalkozó cikkében azt írta, hogy a hasonló szakítási élményeket bemutató filmek vigasztalást, útmutatás, érzelmi támogatást és a kapcsolódás érzését nyújthatják. A szakember az alábbi filmeket javasolja a szakítással való megküzdéshez.

Dr. Szöszi (2001)

Miután Elle Woods-ot (Reese Witherspoon) kidobja a barátja egy „komolyabb” és „intelligensebb” nő miatt, a lány bebizonyítja, hogy a saját feltételeivel is lehet sikeres, és bekerül a Harvard Jogi Karára.

Hogyan gyógyít: Ez a vígjáték bemutatja az elutasítás utáni padlóra zuhanást (majd talpra állást). Tökéletes lehet egy kis megkönnyebbüléshez!

glamour plusz ikon A Netflix erotikus sorozatai megtaníthatják, hogy a szexről beszélnünk is kell, nem csak csinálni

A Netflix erotikus sorozatai megtaníthatják, hogy a szexről beszélnünk is kell, nem csak csinálni

Ízek, imák, szerelmek (2010)

A harmincéves New York-i Liz Gilbert (Julia Roberts) az élet értelmét keresi a válását követően, így elhatározza, hogy évig tartó utazásra indul Olaszországba, Indiába és Indonéziába. Miközben elmerül ezekben a kultúrákban, új barátokra lel, emellett megtalálja a szerelmet és főképp önmagát.

Hogyan gyógyít: A fantasztikus, igaz történeten alapuló elbeszélés reményt ad és önmagad felfedezésére ösztönözhet a veszteség után.

Napos oldal (2012)

Az élet mostanáig nem volt túl kedves Pat Solitanóhoz (Bradley Cooper). Miután elveszítette házát, karrierjét és feleségét, azon kapja magát, hogy visszaköltözik a szüleihez, és bipoláris zavarral küzd. Pat ebben az időszakban találkozik Tiffany-val (Jennifer Lawrence), egy titokzatos fiatal nővel, aki ugyan saját problémáival küzd, de végül megváltoztatja Pat életét.

Hogyan gyógyít: Az érzelmekben gazdag történet emberi kapcsolatokon keresztül mutatja be a gyógyulást és az új kezdeteket ott, ahol a legkevésbé számítasz rá.

Barbie (2023)

Amikor Barbie-t (Margot Robbie) kirúgják Barbielandből, mert tökéletlenné vált, merészen belép a való világba, ahol rájön: önmagának lenni több, mint elég. Barbie végül felfedezi az életet és rátalál az egészséges önbecsülésére.

Hogyan gyógyít: A film lendületes hangvétele és a zenei montázsok garantáltan megtáncoltatják az ember lelkét. A történet elfeledteti az egykori „Ken”-t, és helyreállítja az önbizalmat. A film kulcsjelenete (amiben Gloria bátorítja a Barbie-kat, és női lét kihívásairól és komplexitásáról beszél) önmagában is gyógyító erejű!

Egy remek valaki (2019)

Az élet tökéletesnek tűnik Jenny (Gina Rodriguez) feltörekvő zenei újságíró számára, aki egy ikonikus magazinnál szerzi meg álmai állását, és San Franciscóba készül. Az élete azonban összeomlik, amikor a barátja úgy dönt, hogy nem akar hosszú távon elköteleződni. Jenny számára a legjobb orvosság, ha összegyűjti két legjobb barátnőjét, és fejest ugrik egy utolsó, önfelfedezéssel teli kalandba, mielőtt elkezdi karrierjét.

Hogyan gyógyít: Ez a szívmelengető történet bebizonyítja, hogy a barátság - és az önmagunk szeretetének megtanulása - segíthet meggyógyítani minden összetört szívet.