A magyar festő, aki forradalmasította a festménypiacot: ismerd meg Bozó Szabolcsot

Bozó Szabolcs karrierje Pécsről, Sopronon át Londonon keresztül vezetett a világhír felé. Inspiráló életútja minden fiatal képzőművész számára példaértékű lehet.
Bozó Szabolcs karrierje Pécsről, Sopronon át Londonon keresztül vezetett a világhír felé. Inspiráló életútja minden fiatal képzőművész számára példaértékű lehet.
Fotó: GLAMOUR Hungary

Bozó Szabolcs neve és munkássága futótűzként terjedt el a nemzetközi művészvilágban. 30 éves korára elérte mindazt, amiről a többség egész életében csak álmodik. A pécsi származású, Londonban élő fiatal festő védjegyeivé váltak a meseszerű, misztikus, hibrid figurák.

Bozó Szabolcs tulajdonképpen az internetnek köszönheti, hogy ma a festészet a fő hivatása. Ennek ellenére sokkal fontosabb dolgok is vannak az életében, mint a közösségi média szereplés.

A műteremben a telefonom sincs nálam, rádiót hallgatok. Ez eszembe juttatja diákéveimet, mikor kőműves apámmal nyaranta dolgozni mentem és rádiót hallgattunk munka közben” – magyarázza a nemzetközi műtárgypiacot forradalmasító, aukciós rekordokat döntögető harmincegy éves festőművész, akit az általános iskolás rajztanára biztatott arra, hogy művészeti irányba tanuljon tovább.

A magyar kultúrából táplálkozik

A soproni iparművészetire nem nyert felvételt, ezért a négyéves szobrász képzést és az érettségit követően London felé vette az irányt, ahol a vendéglátásban tevékenykedett, miközben számlatömbjére rajzolgatott. Úgy érzi a brit fővárosban nőtt fel igazán, ott ismerte meg önmagát, több szállal kötődik oda.

A nagymamám volt az első gyerekkori példaképem. Általa ismerkedtem meg a festészettel. Az ötvenes-hatvanas években Magyarországon nem volt elfogadott, ha valaki nőként, főleg faluhelyen festett" – mondja Bozó Szabolcs, aki nagyanyjával ellentétben nem tájképeket fest, bár a magyar kultúrából táplálkozik, inkább a „cukizmus” mozgalmat képviseli.

glamour plusz ikon Valóban jobbak a japán animációs mesék, mint a Disney?

Valóban jobbak a japán animációs mesék, mint a Disney?

Munkáiban az egyedülálló magyar pop kultúra melankólikus, retro jellegű, olykor groteszk figurái, mint például a Kis Vakond, a Vuk, Süsü vagy a Busójárás témája bukkanak fel.

A legnagyobb aukciósházak keresik

Nekem a korlátok nélküli világ az, ahol azt csinálok, amit akarok. A művészet lényegét a teljes szabadság jelenti. A karaktereim, amellett, hogy színeikkel betöltik a vásznat, olyanok, mint a formák. Tetszik a véletlenszerűségük, minél nevetségesebbek vagy különösebbek, annál jobb. Elképzelem a zöld színt, milyen lenne, ha élőlény lenne" – mondja Szabolcs, aki rövid idő alatt megteremtette azt a stílust, aminek köszönhetően munkái könnyen felismerhetőek és pár nap alatt el is kelnek.

Sötét humorral, folklórral, mitológiával átszőtt esztétikája az irányzat olyan kortárs nagyágyúival tette egy lapra, mint Brian Belotti, Robert Nava vagy Leonhard Hurzlmeier. „Csak galérián keresztül adok el, a kiállításokra mindig új képekkel készülök. Ezek általában a Sotheby’s vagy a Christie’s aukciósházakban találnak gazdára” – mondja a művész, akinek festményei már második éve a legnagyobb értékben kelnek el az élő magyar művészek közül, mint például Maurer Dóra vagy Keserű Ilona.

Van olyan Bozó alkotás, amelyért több, mint ötven millió forintot fizettek. A 2022-es évben 401,4 millió forint értékben vették meg a képeit világszerte. Ezért is kapott akkora visszhangot az a limitált, mindössze hetvenöt darabszámban piacra dobott, megfizethetőbb szitanyomat, ami tavaly kétféle változatban – kerettel és anélkül- volt megvásárolható körülbelül 480-640 ezer forintért egy nemzetközileg ismert online galériában.

glamour plusz ikon A hanyatló elegancia nyomában: de mikor lett sikkes a slamposság?

A hanyatló elegancia nyomában: de mikor lett sikkes a slamposság?

Ennek a The Aquarium című alkotásnak a víz alatti figurái a művész szerint a magyar tradíciókban gyökereznek, de senkire sem szeretné ráerőltetni saját verzióját, ugyanúgy bele lehet látni például a Miami tengerpart építészetét, neonfényeit egyaránt.

Körülbelül tíz évvel ezelőtt kezdtem el komolyabban vászonra festeni, azelőtt szabadidőmben, hobbiból foglalkoztam ezzel. A bátyám unszolására 2018-ban kezdtem el feltölteni a munkáimat az Instagramra, ahol egy gyűjtő rátalált és megmutatta egy spanyol galériás ismerősének, aki meghívott festeni Palma de Mallorcára” – meséli a festő, aki a filmbe illő megkeresést követően még egy éven át vendéglátózott.

Ezt követően 2020-ban Nemes Márton festőművésszel közösen kibérelt egy műtermet, ahol az inspiratív környezet hatására bátrabban elkezdett kísérletezni. Az idei évben házat készül vásárolni Londonban.

A cukizmus sikere töretlen

A közelmúltban önálló kiállítással jelentkezett többek között Miamiban, Párizsban, Sanghajiban, Pekingben, Velencében. Utóbbi tárlatról például az Amerikai Pite főszereplője, Jason Biggs is vásárolt képet, felvette Instagramon a kapcsolatot a festővel.

Az idei évre egy kiállítást vállaltam az anyagalériám, az Almine Rech New York-i kiállítótermében. Ez lesz az első önálló kiállításom az Egyesült Államokban. Ide körülbelül tíz képpel készülök, amik a tervek szerint olajfestékkel készülnnek. Eddig akrillal dolgoztam” – mondja a festő, akinek főgalériája gondozza a teljes Picasso-hagyatékot is, Almine Rech férje ugyanis Bernard Ruiz-Picasso, a nagyhatású festő unokája.

Bozó Szabolcs képregény - karikatúraszerű munkáival korábban a Ludwig Múzeum időszaki kiállításán és a Q Contemporary magánmúzeumban találkozhatott a magyar közönség. Az új ötleteket állandóan kereső audidakta festő jövőbeli tervei között szerepel, hogy gyakrabban látogasson haza, újra kiállítson Budapesten. Emellett egyfajta street art jelleggel az utcára is szívesen kivinné színes karaktereit.

A Bank of England közelében található korábbi stúdióm számtalan felhőkarcolóval van körülvéve. Az egyik épületen el tudnám képzelni a figuráimat.

Mondja a világhírnevet szerzett festő, aki szerint unalmas lenne mindig ugyanazt festeni, ezért egyre gyakrabban inspirálódik fotókról és észrevehetően több szereplősek lettek képei a kezdeti munkákhoz képest.

glamour plusz ikon VR, AR, AI - Így forgatja fel a turizmust a mesterséges intelligencia

VR, AR, AI - Így forgatja fel a turizmust a mesterséges intelligencia

Mi lehet Szabolcs titka?

Mit lát benne az új generációs műtárgyvásárló? Ez a mára vezető pozícióba került nemzedék kevésbé nőtt fel, mint a szülei. Nem tudja és nem is akarja elengedni a mesevilágot, kultiválja a valóságtól legtávolabb eső dolgokat.

Valószínűleg éppen ennek a harmincas, negyvenes korosztálynak a világban való csalódottsága, világvége hangulata, kilátástalansága és infantilitása keltette fel az igényt a cukizmusra.