A filmek világába menekülsz a valóság elől? – Így válhat károssá a túlzott eszképizmus

Ki ne menekülne el olykor a Jóbarátok univerzumába?
Ki ne menekülne el olykor a Jóbarátok univerzumába?
Fotó: NBC/Getty Images

Biztos veled is megesett már, hogy annyira nehéznek és borzalmasnak érezted a való világot, hogy egyszerűen „beköltöztél” Harry Potter univerzumába, a Szívek szállodájába vagy a Büszkeség és Balítéletbe. Nincs is ezzel semmi gond! Az viszont már problémás lehet, ha azóta sem tértél vissza, és egyre kevésbé érzel vágyat arra, hogy a valóságban folytasd az életet. Pszichológus szakértőkkel jártunk utána, hogyan árthat nekünk a túlzott eszképizmus.

Abszolút meg lehet érteni, ha besokalltál a világtól: amikor az élet csupa küzdelem, és örökösen megy a harc a pénzért, hogy legyen miből befizetni a számlákat. Mindeközben küzdesz a munkahelyeden is a kollégákkal, a főnökkel vagy az idővel, és talán még a magánéletedben sincs békesség, ezért érthető, ha inkább elmenekülsz.

Bár nem feltétlenül megoldás az élet kihívásaival szemben (de nem is bűnös dolog), ha egy rövid ideig a Született feleségek Lila akác közében keresed a békét és a biztonságot! Ez az úgynevezett eszképizmus, azaz menekülés a nyers valóság elől. Keresve sem találhatnál jobb útvonalat ehhez, mint a filmek és sorozatok univerzuma, de óva intenénk, hiszen kevesen számolnak e gyakorlat veszélyeivel!

A terápia neve: eszképizmus

„Ennek a jelenségnek számtalan dolog állhat a hátterében. Ezek nézőnként eltérők lehetnek: előfordulhat például, hogy az illető valamiért kényelmetlenül érzi a saját világát, nem úgy alakulnak a dolgai, ahogy szeretné, és ezért akar egy teljesen más világba elvonulni" – kezdi a magyarázatot Borbély Zsuzsa filmterapeuta.

„Lehet, hogy egy nagyon nehéz élethelyzetben van éppen, amelyben szüksége van egy kis pihenésre, fellélegzésre, amikor nem a gondjain rágódik. Az is megeshet, hogy úgy érzi, nincs hatalma azok fölött a dolgok fölött, amik a saját életében zajlanak” – fejtegeti Borbély Zsuzsa.

„Azért is szeretjük ugyanazokat a filmeket és sorozatokat nézni, mivel tudjuk, hogy nem érnek bennük váratlan fordulatok. Ez biztonságot nyújt az embernek, különösen akkor, ha azt érzi, hogy a saját élete mennyire kiszámíthatatlan. Ráadásul kívülről könnyebb átlátni a helyzeteket, megítélni a döntések következményeit, tudni, melyik a helyes választás.”

A figyelemelterelés ereje

A kellemes komfortérzeten kívül egy kis figyelemelterelés is csodákra lehet képes! Néha elég egy-egy epizód vagy film ahhoz, hogy lekapcsolódj a problémákról, feltöltődj és utána máshogy lásd a helyzetedet. Az eszképizmus olyan, mint egy nagyon gazdag vezetett meditáció, ami segíthet kitisztítani az elmédet. Ezek a művek nem oldják meg az életed, de segíthetnek elviselni a terheidet azzal, hogy oldják a feszültséget, a stresszt, egyúttal kikapcsolnak.

Ez a varázslat akkor is működik, amikor nehéz időszakon mész keresztül. Ha épp gyászolsz (például egy kapcsolatot) és napokon keresztül a Szívek szállodája Szitakötő szállója az egyetlen hely, ahol jól érzed magad, akkor a részek darálása a pihenésen kívül már filmterápiának is minősülhet azáltal, hogy kellő önreflexiót biztosít. Minden terápia lényege, hogy megoldás szülessen és elérkezz a gyógyulás pillanatához. A filmterápia sem kivétel ez alól!

Lorelai és Rory kapcsolata sokak számára kelthet komfortérzetet
Fotó: Northfoto

Ehhez viszont fel kell tenni a kérdést: mi elől menekülsz? Mi az, ami fáj, ami nehéz, amivel kapcsolatban azt érzed, hogy nem tudsz megküzdeni vele? Mi az, amire vágysz, és csak a filmekben, sorozatokban kaphatod meg? Ebben a formában hatékony megküzdési mechanizmus is lehet az eszképizmus!

Jeremy Sherman, Ph.D., életvezetési tanácsadó szerint: „Minél jobban meg tudjuk különböztetni a fantáziát a valóságtól, annál nyugodtabban hódolhatunk a fantáziáknak anélkül, hogy eltorzítanánk a valósággal való kapcsolatunkat.” A valótlanba menekülés tehát nem megoldás, csupán eszköz a megküzdéshez.

glamour plusz ikon Beleszerettem egy nemlétező karakterbe - Most akkor mentálisan beteg vagyok?

Beleszerettem egy nemlétező karakterbe - Most akkor mentálisan beteg vagyok?

Filmek kontra pszichoterápia

Ahogy arra Borbély Zsuzsa filmterapeuta rávilágít: „A filmek nem helyettesíthetik az egyéni pszichoterápiát. A filmterápia az önismeret eszköze, ahol csak egy bizonyos szintig tudunk foglalkozni a problémákkal. Ahhoz viszont segíthet, hogy meglássuk, milyen irányba kellene elindulnunk, hol kellene dolgozni magunkon.”

Kelly Kitley terapeuta egy podcast-interjúban foglalkozik az eszképizmus előnyeivel és hátrányaival. A szakértő szerint az eszképizmus néhány ember számára olyan haladék lehet, ami feltölti őket. Mások azonban állandó menekülésre használják ahhoz, hogy elkerüljék a mélyebb problémák kezelését. Ekkor válik problémássá az eszképista viselkedés.

A terapeuta a podcastban kitér arra is, hogy a National Institutes of Health (NIH) által megosztott tanulmány alátámasztja azt az elképzelést, hogy a menekülés iránti késztetést a negatív érzelmek elkerülésének vágya motiválja. A kutatás azt is feltárta, hogy az eszképista megküzdés többnyire csak „pillanatnyi megkönnyebbülést ad a fenntartható jólét helyett”, és gyakran további problémákhoz vezet.

Addiktív eszképizmus

„Az eszképizmus is lehet olyan addiktív tevékenység, ami akadályozza a normális életvitelt, és károsan hathat az emberre" – mondja Gazdag Enikő pszichológus, pár-családterapeuta, arra utalva, hogy az eszképizmus onnantól tekinthető negatív megküzdési mechanizmusnak, hogy háttérbe szorítod a munkát, a kötelezettségeidet, a társas kapcsolataidat, a céljaid megvalósítását, valamint motiválatlanná és passzívvá válsz.

Éppen ezért nem lehet megoldás, hogy hosszú távon egy másik valóságban próbálod átvészelni a veszteség következtében létrejött gyászt, vagy próbálod elviselhetőbbé tenni a társas magányodat úgy, hogy közben újra és újra meghallgatod Mr. Darcy romantikus monológját, amint az esőben szerelmet vall Elizabethnek.

Austen világa mentsvár lehet azoknak, akik párkapcsolati problémákkal küzdenek
Fotó: Northfoto

A menekülés tehát nem megoldás. A filmek és sorozatok a segítségedre lehetnek a megküzdésben, de a munkát nem végezhetik el helyetted. Azt vagy szakértő bevonásával végezheted el vagy kezdésnek megpróbálkozhatsz vele egyedül is az alábbi módon.

Találd meg a kijáratot a fantáziavilágból! Ahhoz, hogy ez megtörténjen, fel kell tenned magadnak a következő kérdéseket:

  1. A menekülésed alkalmi kikapcsolódás eszköze, vagy inkább azon kapod magad, hogy ebben az alternatív térben élsz, mint a valóságban?
  2. Milyen gyakran menekülsz a valóság elől?
  3. Mennyi időt töltesz a meneküléssel? Mérsékelten menekülsz vagy a végletekig?
  4. Mi az, amivel elégedetlen vagy a való életedben?
  5. Hogyan hat az eszképizmus a mindennapi életedre? Kivált olyan függőséget vagy romboló szokásokat, amik befolyásolják életminőségedet?
  6. Milyen filmeket vagy sorozatokat nézel meg újra és újra?
  7. Mi az, amit ezek a sorozatok/filmek adnak neked, ami hiányzik az életedből?

Ez utóbbi nagyon is árulkodó lehet, hiszen oka van annak, ha minden egyes negatív periódusodban ugyanahhoz a filmhez, sorozathoz nyúlsz. Persze az is lehet, hogy szereted benne a gyönyörű tájakat, megnevettet, vagy olyan pozitív a mondanivalója, ami mindig feltölt. Ám az is megeshet, hogy ennél mélyebb értelme van számodra, amiért érdemes leásnod a tudatalattidban és önvizsgálatot tartani.

Ha sokszor nézzük ugyanazt a filmet vagy sorozatot, érdemes feltenni magunknak a kérdést: miért? Mit hiányolok a saját életemből?
Fotó: Northfoto

Például, ha állandóan a Szex és New Yorkot nézed, melyik karakterrel tudsz a legjobban azonosulni? Esetleg olyan színes és izgalmas életre vágysz, mint Carrie? Hiányoznak az életedből a barátok vagy egy fényes karrierről álmodozol? Keresed a te Mr. Bigedet, de úgy érzed, sosem találod meg? Melyik férfi tetszik a legjobban, akivel a szereplők összejönnek? Menj végig ezeken a kérdéseken és próbálj meg a lehető legőszintébben felelni rájuk!

Ha úgy gondolod, hogy mániákusan menekülsz a valóság elől, próbálj meg olyan pozitív menekülési módokat is kipróbálni, mint az alábbiak:

  1. Meditálj
  2. Táncolj
  3. Sétálj, jógázz, válassz valamilyen könnyű mozgásformát
  4. Legyen egy hobbid
  5.  Beszélgess a barátaiddal, ápold velük a kapcsolatodat
  6. Vezess naplót

Kitley szavaival élve érdemes felismerni azt, hogy „a valóságod talán nem is olyan rossz, mint amilyennek gondolod”. Összpontosíts az előtted álló pozitívumokra, és gyakorold a hálaadást! Ha pedig úgy érzed, segítségre van szükséged a megküzdéshez, akkor mindenképpen keress fel egy szakértőt!