Könyvek harca: Papír vagy Pixel - A nyomtatott és az e-könyvek előnyei, hátrányai, és a mentális egészségre gyakorolt hatások

ebook-könyvek-glamour
Te e-bookot vagy papír alapú könyvet olvasol szívesebben?
Fotó: swissmediavision/Getty Images

Egy régóta vitatott téma, amelyet könyves bloggerek és könyvmolyok egyaránt gyakran boncolgatnak, és amire valójában nincs egyértelmű válasz: Melyik a jobb választás, a nyomtatott könyv vagy az e-könyv?

Bár könnyű lenne vitába szállni arról, hogy ki melyiket kedveli jobban és miért, helyette inkább összegyűjtöttem e két olvasási stílus előnyeit és hátrányait, amelyeket érdemes figyelembe venni, amikor olvasási formátumot választunk.Semmi sem fekete-fehér, hiszen vannak helyzetek, amikor az egyik opció tűnik jobbnak, de máskor a másik lehet a megfelelő választás. Nézzük meg közelebbről a két formátumot!

A nyomtatott könyvek számos előnyt és hátrányt kínálnak, amelyek sok olvasó számára különösen vonzóvá, vagy épp taszítóvá teszik őket. Az egyik legfontosabb előnyük az érzékszervi élmény: a könyvek érintése és a papír illata különleges hangulatot teremt. Emellett nem igényelnek akkumulátort vagy internetkapcsolatot, ami kényelmes és időtálló megoldássá teszi őket. Továbbá, a nyomtatott könyvek gyűjtési és esztétikai értékkel bírnak, és megfelelő gondoskodással hosszú évekig megőrzik eredeti állapotukat.

glamour plusz ikon Micimackó ADHD-s, Nyuszi OCD-s, Róbert Gida skizofrén - Gyerekkorunk kedvenc karakteri valóban mentális zavarokat reprezentálnak?

Micimackó ADHD-s, Nyuszi OCD-s, Róbert Gida skizofrén - Gyerekkorunk kedvenc karakteri valóban mentális zavarokat reprezentálnak?

Azonban a nyomtatott könyveknek számos hátránya is van, amelyek megnehezíthetik az olvasási élményt és a kikapcsolódást. Ilyen hátrányok például a nagy helyigény, a könyvek súlya és a környezetvédelmi szempontok.

Illat és tapintás

A könyvek érintése és a papír illata különleges hangulatot teremt. Felejthetetlen gyerekkori élmény, amikor iskolakezdéskor beleszippantunk az új könyvek friss illatába. Ugyanezt az érzést élhetjük át a könyvesboltokban, amikor megérezzük a könyvek jellegzetes, örök illatát. Emellett az is különleges élmény, hogy olvasás közben a kezünkben tarthatjuk azt a világot, amelybe éppen belemerülünk.

A könyv tapintható valósága mintha új, varázslatos történetek kapuját nyitná meg, mintha az új világ a kezünkben elevenedne meg.

Az illatuk örök, de a nyomtatott könyvek értékét érzékszerveinkkel való teljes megtapasztalásához némi fizikai erőfeszítésre is szükség van. Bár egy vagy két könyvet könnyedén elbírunk, nagyobb könyvgyűjtemények vagy hosszú távú szállítás esetén a könyvek súlya már érezhetővé válik.

glamour plusz ikon A legsikeresebb "pikáns" könyvek szerzői egykor nők, olvasói pedig gimnazista lányok voltak

A legsikeresebb "pikáns" könyvek szerzői egykor nők, olvasói pedig gimnazista lányok voltak

A világ legnehezebb könyve, „The Klencke Atlas”, körülbelül 150 kilogrammot nyom, és méretei is impozánsak: 1,75 x 1,9 méter. Ezt az atlaszt 1660-ban készítették, és jelenleg a Brit Könyvtárban található.

Ezzel szemben a legkisebb könyv a „Teeny Ted from Turnip Town”, amely a Guinness Rekordok Könyvében szerepel. Mérete mindössze 0,07 milliméter, ami szabad szemmel gyakorlatilag láthatatlan. Az adatokat egy szilícium chipre írták, amelyet a British Columbia-i University of Alberta mérnökei készítettek el 2007-ben.

Fenntarthatósági szempontok

Ha egyszer megvásároljuk a kiválasztott könyvet, és megfelelően vigyázunk rá, akár évszázadokig is fennmaradhat. Bár idővel kisebb sérülések érhetik, különösen, ha annyira szeretjük a történetet, hogy újra és újra elővesszük, minél régebbi egy nyomtatott példány, annál értékesebbé válik — mind anyagilag, mind érzelmileg.

Sokan kiemelik, hogy a XXI. században mennyire környezetkárosító módon élünk, és sajnos a nyomtatott könyvek sem jelentenek kivételt. A könyvek előállításához szükséges papír mennyisége jelentős, és bár a pontos mennyiség a könyv méretétől, oldalszámától, papírtípusától és vastagságától függ, az tény, hogy sok fát vágnak ki a nyomtatási folyamat során. Ez a környezeti hatás mindenképpen figyelembe veendő.

Nem is beszélve arról, milyen értéket képvisel az a kedves ember, aki szenvedéllyel gyűjti a könyveket, de nem túlzó módon. Egy-egy könyv igazi kincs, és ha otthonunkban több példány is sorakozik, szinte már egy saját kis magánkönyvtárunk van, ami valóban felbecsülhetetlen. Ráadásul a későbbi generációk is rengeteget profitálhatnak belőle, hiszen a könyvek által lelkileg és mentálisan is fejlődhetnek.

Amikor az évek során felhalmozott könyvek már két-három nagyobb méretű könyvespolcot is megtöltenek, és egy kisebb magánkönyvtár kialakítása is esedékes, az jelentős kihívást jelenthet, ha nincs elegendő hely a tárolásukra. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy a házban külön szobát szenteljen a könyveknek, pedig a könyvmolyok számára ez valóban egy álom megvalósulását jelentené.

Egyszerűség és praktikum

Az e-könyvekkel kapcsolatban is számos előny és hátrány sorolható fel, amelyek segíthetnek mérlegelni, hogy érdemes-e e-könyveket olvasni. Nézzük, milyen érvek szólnak az e-könyvek mellett és ellen!

glamour plusz ikon Bozó Szabolcs rendkívüli sikertörténete

Bozó Szabolcs rendkívüli sikertörténete

Az e-könyvek egyik legnagyobb előnye a hordozhatóságuk. Egyetlen eszközön több száz, akár több ezer könyvet tárolhatunk, így a világ bármely pontjára magunkkal vihetjük kedvenc olvasmányainkat anélkül, hogy aggódnunk kellene a súlyuk miatt. Emellett az e-könyvek könnyen hozzáférhetők, hiszen néhány kattintással azonnal letölthetjük őket az interneten keresztül, anélkül, hogy el kellene mennünk a könyvesboltba vagy várnunk kellene a házhoz szállításra.

Az a bizonyos képernyőidő

Az e-könyvek olvasása során a hosszabb időn át tartó képernyőhasználat miatt sokan tapasztalnak szemfáradtságot. Bár a modern e-könyv olvasók e-ink technológiája csökkenti ezt a hatást, a hagyományos kijelzőkkel rendelkező eszközök, például tabletek és okostelefonok még mindig megterhelhetik a szemet.

Az e-könyv olvasók gyakran rendelkeznek olyan hasznos funkciókkal, mint a beépített szótárak, keresési lehetőségek és jegyzetelési opciók. Ezek a funkciók különösen hasznosak lehetnek azok számára, akik szeretnek mélyebben belemerülni az olvasott anyagba, vagy egyszerűen csak gyorsan visszakeresni egy adott információt.

Az e-könyvek olvasása azonban technológiai függőséget hozhat magával.

A készülékekhez akkumulátor töltés szükséges, és a formátum olvasásához speciális eszköz vagy alkalmazás szükséges. Ha az eszköz meghibásodik vagy lemerül, az olvasási élmény megszakadhat, ami a hagyományos könyveknél sosem fordul elő.

glamour plusz ikon Mely képességek fejleszthetők VR-szemüveggel?

Mely képességek fejleszthetők VR-szemüveggel?

Az e-könyvek előállítása sokkal kisebb környezeti terheléssel jár, hiszen nincs szükség papírra és nyomtatásra. Bár az eszközök gyártása önmagában is járhat környezetvédelmi hatásokkal, az e-könyvek digitális természetük miatt mégis fenntarthatóbbnak tekinthetők hosszú távon.