Nemcsak viselnéd a divatot, hanem értenéd is? Ezek voltak az elmúlt egy év legjobb divattervezőkről szóló produkciói

Daniel Brühl Karl Lagerfeld szerepében 2024-ben
Daniel Brühl Karl Lagerfeld szerepében 2024-ben
Fotó: Profimedia

Karl Lagerfeld, Diane van Fürstenberg, Cristóbal Balenciaga és Christian Dior nagybetűs divatikonok, akik más és más eszközökkel, de bebizonyították, hogy divattal is lehet történelmet írni. Most az ő életútjuk került bemutatásra egy-egy produkcióban, melyeket Magyarországon is meg lehet tekinteni.

A divat témaköré bemutató filmekkel, sorozatokkal kapcsolatban az a tévhit kering, hogy igazi habkönnyű néznivalók, lightos szórakozást ígérő alkotások. Ezzel ellentétben alábbi gyűjtésünk négy produkciója inkább hasonlít kőkemény történelmi drámára, van bennük érték, mondanivaló, igazság és szomorúság. Megmutatják, hogy egy divattervező élete igazából sosem szól magáról a divatról, annál inkább az aktuális korba való beilleszkedésről és alkalmazkodásról.

Meggyőződésünk, hogy az alábbi filmek és sorozatok megnézése után te is más szemmel fogsz tekinteni a divatra, a divatházak működésére, az összefonódó szálakra, a történelemre, valamint arra is, pontosan mi megy végbe egy tervezőben akkor, amikor éppen élete legfontosabb kreációján dolgozik nagy nyomás közepette.

Becoming Karl Lagerfeld

A divat szenvedélyből születik – egész élete során ezt vallotta Karl Lagerfeld, a Chanel, a Fendi és Karl Lagerfeld divatházak egykori tervezője, aki életének utolsó évéig, egészen 85 éves koráig aktívan tevékenykedett a divatiparban. Kulturális és divattörténelmi szerepe megkérdőjelezhetetlen, ezért legendává és ikonná még jóval 2019-es halála előtt vált. Korai életét azonban rendkívüli fordulatok, viszályok és harcok jellemezték, kezdve azzal, hogy születésével egy időben a szülei beléptek a náci pártba és rabszolgamunkásokat foglalkoztattak a családi tejüzemben.

Ezek után nem meglepő, hogy a tervező egész életében letagadta születési dátumát és soha nem nyilatkozott sem a gyermekkoráról, sem a háború borzalmairól, ahogyan a szüleiről sem volt hajlandó beszélni. Pókerarcot viselt, titokzatos és zárkózott személyiségét pedig soha nem lehetett teljesen kiismerni a fekete napszemüveg mögül. Többek között erre is kitér a Disney+ Becoming Karl Lagerfeld című hatrészes minisorozata, ami 1972-től kezdve mutatja be az akkor még ismeretlen, 38 éves konfekciótervező munkásságát és magánéletét.

A francia sorozatban megmutatkozik a fiatal ambiciózus csábítóval, Jacques de Basherrel való találkozása, állandó küzdőereje, önfegyelme, kegyetlen őszintesége, valamint az haute couture nagy alakjával, Yves Saint Laurent-nal és társával, Pierre Bergével való hatalmi harca is. Ha érdekel mi van a színfalak mögött és hogyan érte el Lagerfeld azt, hogy a divattörténelem egyik legnagyobb alakja legyen, mindenképpen érdemes megnézni ezt a sorozatot.

glamour plusz ikon Világhírű márkák, akik belebuktak a jelen kor modernizációjába

Világhírű márkák, akik belebuktak a jelen kor modernizációjába

Diane von Fürstenberg: A divat hercegnője

Diane von Fürstenberg tervező Karl Lagerfelddel ellentétben nem a nyers divatra és az haute couture-ra összpontosított, mikor kiépítette több millió dolláros divatbirodalmát. Sokkal inkább csinosan, stílusosan, színesen és mintásan szerette volna öltöztetni a nőket, valamint bebizonyítani azt, hogy nőként is lehet érvényesülni egy férfiak által uralt világban.

Egyfajta feminista jelkép, igazi power woman és boss babe történetéről van szó, aki belga gyökerekkel, egykori hercegnéként beteljesítette az amerikai álmot – úgy, hogy mindenki ellene drukkolt. A tervezőnő a divatfilm riportjaiban őszintén mesél hibáiról és kudarcairól, büszkén felvállalja tökéletlenségeit, valamint azt is, hogy fiatalkorában csak úgy falta az élet örömeit és élvezeteit. Állítása szerint úgy viselkedett, mint egy sikeres férfi, csak ő éppen nő volt, ezért pedig mindig megszólták, megalázták és alábecsülték.

Hogy akkor mégis hogyan lett von Fürstenberg a világ egyik legmenőbb divattervezőnője? Úgy, hogy akaraterejét fékezhetetlen erővel és elszántsággal érvényesítette a férfiak között. Nem csupán egy divatról szóló dokumentfilm ez tehát, hanem egy példaképül is szolgáló nő története, aki szembe szállt a normákkal és nőként utat tört a jövő generációi számára.

Erről szól a Disney+ 97 perces Diane von Fürstenberg: A divat hercegnője című dokumentumfilmje, ami kevésbé filmes, elbeszélő, inkább interjúkkal és riportokkal teleszőtt különlegesség, amit a kétszeres Oscar-díjas Sharmeen Obaid-Chinoy és Trish Dalton rendezett.

Cristóbal Balenciaga

A szintén a Disney+-on futó Cristóbal Balenciaga című hatrészes széria nem habkönnyű divatsorozat, inkább egy dráma, egy történelmi dokumentáció a divat születésének kulisszatitkairól. A sorozat kiindulópontja Coco Chanel 1971-es temetése, ami után egy újságíró felkeresi a már visszavonult Balenciagat, hogy meséljen egy kicsit az életéről: így egy visszaemlékezés keretein belül vehetjük szemügyre a spanyol tervező jelenét és múltját.

A történetmesélés ott kezdődik, hogy a spanyol polgárháború miatt Párizsba kellett költöznie Balenciaganak, akinek különleges, saját korában meghökkentőnek számító haute couture dizájnjait nehezen fogadták be a francia ízléshez szokott arisztokraták és divatszakértők. A Chanel, a Givenchy és a Dior nagyon elegáns és nőies sziluettjei mellett ugyanis kilógtak a Balenciaga széles vállvonalai és szűkített derékrész nélküli szabásvonalai, amit nem tudott hova tenni a közönség.

glamour plusz ikon Divatdiktátorból lett náci kém Coco Chanel, aki a mai napig meghatározza nők millióinak életét

Divatdiktátorból lett náci kém Coco Chanel, aki a mai napig meghatározza nők millióinak életét

Éveken át sok kritika, megaláztatás és becsmérlés érte a tervezőt, mire azonban már beilleszkedett volna a francia divatba (illetve, utolérte volna őt a francia divat), addigra a nácik megszállták Párizst. A túlélés érdekében Balenciaga a többi tervezőhöz hasonlóan a megszállók és a náci katonák feleségeinek igényeit teljesítette, miközben arról ábrándozott, hogy egyszer utat törnek a kreációi.

Erről (is) szól a történelmi szálakkal és személyes küzdelmekkel teli dokumentumsorozat, ami azt mutatja be, hogy maga Balenciaga nemcsak egy tervezőzseni volt, hanem egy olyan professzionális ruhakészítő, aki az anyagok szabásától és vágásától kezdve a varráson át mindenhez értett.

The New Look

Egy újabb drámai minisorozatról van szó, ezúttal az Apple TV+ kínálatában, ahol a történelmi szálak keveredése talán még a divatvilág különlegességeinél is érdekesebben van tálalva. Ezt a sorozatot a producerek eredetileg Christian Dior életműve előtti tisztelgésből szerették volna elkészíteni, de időközben viszont olyan érdekességekbe tenyereltek bele, hogy teljesen más lett belőle és a XX. század minden nagy tervezője szerepet kapott benne.

A The New Look a párizsi náci megszállás időszakát, az 1940-es éveket veszi górcső alá, mikor a divat nagyjainak úgy kellett stratégiai játszmákat játszaniuk és divattörténelmi döntést hozniuk, hogy közben senki se vehesse észre, igazából kinek is az oldalán állnak. Sok tervező (köztük Lucien Lelong couture tervező, Christian Dior mentora) ugyanis azt állította: haute couture-rel nem lehet háborút nyerni, de erőt azért tudnak vele közvetíteni. Mindez már önmagában is nagyon izgalmasan hangzik, de azért mondunk még pár érdekességet, amit a sorozat kiválóan dolgoz fel.

Például azt, hogy Coco Chanel egy náci kém volt, aki szeretői segítségével felvirágoztatta fel divatházát, Christian Dior pedig a náci katonatisztek feleségeinek varrta a legdrágább estélyiket, miközben húga, Catherine a francia ellenállási mozgalom egyik hőse lett, aki megjárta a Gestapo börtönét és koncentrációs táborok borzalmait. A The New Look kőkemény divattörténelmi sorozat arról, hogyan tudtak túlélni és fennmaradni a divat legnagyobbjai a pokolban.