Mit nézünk majd a következő 10 évben a moziban, ha a Disney-n és a Marvelen múlik?

Feldolgozások, mesterséges intelligencia vagy valami más vár ránk a jövőben filmes téren?
Feldolgozások, mesterséges intelligencia vagy valami más vár ránk a jövőben filmes téren? (Robert Downey Jr. a 2024-es Comic Conon ünnepli, hogy visszatér a Marvel Filmuniverzumba)
Fotó: Jesse Grant/Getty Images

Futószalagon szállítja a Marvel és a DC a legújabb filmeket, a Disney sorra veszi elő a klasszikusait és készít belőlük élőszereplős változatot. Meddig lehet úgy bővíteni az univerzumokat és előrukkolni lerágott csontokkal, hogy ne menjenek még jobban a minőség rovására?

Szinte minden évben kapunk három-négy új filmet vagy sorozatot a Marveltől, a DC átlagosan évi egy produkciót tol be a moziba, miközben a Disney is igyekszik tartani a frontot évi egy animációs vagy éppen élőszereplős feldolgozással. Meddig lehet ezt folytatni úgy, hogy a néző ne azt érezze, évről évre ugyanazt kapja, csak másik köntösben? Mire lehet számítani a filmes trendek alakulásában a következő években?

Az időhiány és a spórolás a minőség rovására megy

A 90-es és a 2000-es évek eleje a rácsodálkozás ideje volt. Sorra kaptuk az új meséket, a szuperhősfilmeket, tátott szájjal bámultuk őket a moziban, hogy milyen szépen rajzoltak vagy éppen milyen látványosak és mennyire izgalmas, egyedi a történetük. Az elmúlt években viszont egyre inkább azt érzi az ember a Marvelek, az Aquaman és az elveszett királyság vagy A kis hableány élőszereplős változata után, hogy nem kapott semmit.

Ugyanarról szól, mint az előtte lévő, gyenge a dramaturgiája, és hiányzik belőle az a varázs, amitől az ember korábban csillogó tekintettel lépett ki a moziból. Ennek pedig van egy egészen nyilvánvaló oka, amire Dudás Viktor újságíró, filmszakértő, filmmenedzser rá is világított: „Hollywoodi recept, hogy a sok pénznél jobb a több, és ezt a sok pénzt úgy jó keresni, ha nem kell érte sokat tenni vagy gondolkodni rajta. Nyilvánvalóan egy régi dolgot könnyebb leporolni.

Láttunk már ilyet, emlékezzünk vissza arra, mikor megjelent a 3D technológia, és akkor mindenki óriási lendülettel szaladt be moziba, hogy 3D-s szemüvegben megnézzék a Csillagok Háborúját, a Titanicot meg a többit. Ma a mesterséges intelligenciának köszönhetően egy korábbi filmet megcsinálni 3D-re vagy élőszereplősre sokkal egyszerűbb, mint 10-15 évvel ezelőtt. Az Oroszlánkirály is nagyon szép és látványos volt, de az, hogy olyan, mint egy beszélő NatGeós film, nem hozta lázba a közönséget. A rajzfilmeknek pont az a lényege, - lásd az Aladdin - hogy az animációban túl lehet rajzolni mindent, de élőszereplővel ez mindig más.”

Még van remény a változásra, ugyanis a Disney igazgatótanácsának kérésére Bob Iger 2022. november visszatért a vállalat vezérigazgatói posztjára, Bob Chapek előre nem tervezett és azonnali elbocsátását követően. Dudás Viktor szerint Chapek eltávolításával Iger visszafordítja a hajót a régi konzervatív irányba, hiszen a többség a konzervatív értékeket kedveli. 2023-ban meg is érkezett a Kívánság című animációs produkció, amit a Disney 100. évfordulója ihlettet, és amiben megjelenik a legtöbb Disney-filmet átható egyik legfontosabb téma: a kívánságok valóra vál(t)ása.

glamour plusz ikon Így alakíthatsz ki új családi rituálékat a szeretteiddel a televízió előtt

Így alakíthatsz ki új családi rituálékat a szeretteiddel a televízió előtt

Az elmúlt években a Marvel is elkezdett gyors egymásutánban több különböző filmet készíteni a nagy profit reményében, de ez odáig fajult, hogy a 2023-as hollywoodi sztrájk keretein belül fellázadtak a 3D animátorok és a 3D effekt rajzolók is, mert olyan dolgokat kellett rövid idő alatt csinálniuk, ami a minőség rovására ment. Dudás Viktor szerint ebbe előbb-utóbb látványosan be fog segíteni a mesterséges intelligencia, de az így készült végeredményeket akkor is embernek kell majd jóváhagynia, hogy tökéletesen megfeleljen az elképzeléseknek.

Nagyon sok mindenben át fogja venni az irányítást a kiterjesztett valóság és a mesterséges intelligencia, de azért a tartalmat még mindig emberek fogják gyártani. Tehát a szuperhősök világában is van remény a minőségi javulásra. A Marvel jelenleg sokkal inkább a fiatalok játszótere, de ez a generáció is fel fog nőni és őket is eléri majd az életközepi válság - vagyis jönnek majd a mindenkire jellemző problémák, amikhez igazodniuk kell majd a készítőknek, és a felnőttek igényeire kell szabniuk az új filmeket.

Időközben pedig a DC-nek is lehetősége van megerősödni, ahol az áttörést az idén ősszel debütáló Joker: Kétszemélyes téboly hozhatja el. Ez lehet most a DC legnagyobb dobása, hiszen a Joker története sokkal realisztikusabb, ami jóval több ember szólít meg, még azokat is, akik nem kimondottan rajonganak a képregényhősökért.

Mire lehet számítani a következő években?

A Marvel Studios "Fázisok" nevű csoportokban adja ki filmjeit és 2022 júliusában az elnöke, Kevin Feige a San Diegó-i Comic-Conon bemutatta az ötödik és hatodik fázis terveit, amelyek újabb filmekből és Disney+ sorozatokból állnak. A Variety oldalán olvasható: 2024 májusában a Disney vezérigazgatója, Bob Iger azt mondta, a cég évente két, de legfeljebb három Marvel-filmet tervez a jövőben, és hogy a minőségre fognak összpontosítani, ezért tervezik csökkenteni a filmek számát.

Iger szerint a Marvel-tartalom továbbra is egyensúlyban tartja a filmeket a franchise-okkal. Például bővülni fog a Fekete Párduc univerzuma egy Wakanda központú sorozattal, valamint egy Okoye karakterére fókuszáló előzménysorozattal​. 2025-ben érkezik az Amerika Kapitány: Szép új világ, és a Bosszúállók filmekkel sem számoltak még le, és 2026-ban jön az 5. rész (amihez Robert Downey Jr. ismét álarcot ölt majd, ezúttal azonban főgonosz lesz belőle), 2027-ben pedig a Bosszúállók: Secret Wars. Továbbá ott lapul a tarsolyukban a Penge és a Fantasztikus négyes legújabb feldolgozása is.

A Disney háza táján még egyelőre tovább lovagolják az élőszereplős hullámot, és be fog futni a Hófehérke, a Herkules, a Vaina, Az oroszlánkirály 2, A Notre-Dame-i toronyőr, a Bambi, tehát valószínűleg tényleg végig fogják zongorázni az összes klasszikust. Emellett a következő években sorra szórják ki a folytatásokat is, mint amilyen a Jégvarázs 3-4., a Toy Story 5. és a Zootropolis 2. Sőt, most tessék megkapaszkodni, mert készül az Avatar 3-4 és az 5. rész pontos dátuma is megvan: 2031. december 19.

A Bambi sem ússza meg az élőszereplős feldolgozást
Fotó: Profimedia

Ami a DC-t illeti, egy Forbes-os cikkben azt írják: a filmes univerzumuk jelentős változásokon megy keresztül. Még 2022-ben jelentették be, hogy James Gunn és Peter Safran lesznek a DC Studios társ-vezérigazgatói. Gunn és Safran 2023 januárjában azt nyilatkozták, hogy hivatalosan is új tízéves tervük van a DC-vel kapcsolatban: évi két filmet és évi két HBO Max sorozatot forgatnak. Ami egyelőre biztosnak látszik, az a Superman: Örökség, a Batman 2., valamint a The Authority, amiben vadiúj képességekkel rendelkező karakterek lépnek majd a színre. Visszatérnek a Zöld lámpások is bandába verődve, mi több, Wonder Woman szülőhelye, Themyscira is kap egy filmet.

A mesterséges intelligencia lesz az úr

Dudás Viktor szerint, ami istenigazán meghatározza majd a jövő filmjeit, az a mesterséges intelligencia. Szerinte érdemes abból kiindulni, hogy már most is erőteljesen alkalmazzák a filmiparban. „A forgatókönyvírók nagy részét lehet, hogy le fogja cserélni, és szerintem a legutóbbi sztrájk a békeidők utolsó fejezete volt, és innentől kezdve sokkal olcsóbb lesz a mesterséges intelligenciával megíratni bármit.

Az mesterséges intelligencia jelenleg plagizál, hiszen abból dolgozik, amit az interneten talál, de előbb-utóbb el fog jutni a technológia arra a szintre, hogy egyszer csak elkezd okosabb lenni és tanítani fogja magát. Ez pedig nagyon át fogja írni az életünket. Például hazamész a munka után fáradtan, és azt mondod a számítógépednek, hogy Leonardo DiCaprio és Kate Beckinsale főszereplésével készítsen egy Amelie csodálatos élete-szerű 50 perces történetet, de a Martin Scorsese rendezői stílusában és minden játszódjon a múltban, majd nyomsz egy entert, és ameddig, amíg letusolsz, megcsinálja neked ezt a filmet.

Megcsinálja, de hol lesz ez értékes? Persze, vannak már virtuális modellek, sztárok, de őket nem fogod tudni az étteremben lefotózni. Jelen pillanatban, és szerintem még az utánunk jövő generációnak is, még mindig az ember és ezáltal a sztár a fontos.