Neked is el kellene kezdened ázsiai valóságshow-kat nézni

Miben rejlik az ázsiai reality-k varázsa, miért szippantják be még azokat is, akik egyébként nem is szeretik a valóságshow-kat?
Miben rejlik az ázsiai reality-k varázsa, miért szippantják be még azokat is, akik egyébként nem is szeretik a valóságshow-kat?
Fotó: netflix

Ázsia - különösen Dél-Korea - egyre nagyobb teret hódít magának a szórakoztatóiparban, halomszámra szállítja a jobbnál jobb sorozatokat, drámákat, sőt, most már a reality show-kat is, mint amilyen A 100 legrátermettebb. Miben rejlik a varázsuk, miért szippantják be még azokat is, akik egyébként nem is szeretik a valóságshow-kat?

Aki esetleg unja vagy túlságosan kiszámíthatónak tartja a nyugati reality show-kat, annak üde színfoltot hozhatnak az életébe ázsiai párjaik, ugyanis Dél-Korea, Japán és Kína az utóbbi évtizedekben egyre izgalmasabb műsorokkal örvendezteti meg a nézőket. A jó hír az, hogy jó néhány közülük a Netflixen vagy más streaming-szolgáltatón is elérhető. De melyek azok a wow-faktorok, amik miatt érdemes nyitni feléjük?

Egy teljesen más világot mutatnak be

A távol-keleti reality-k egyik legnagyobb vonzereje abban rejlik, hogy az európai néző számára teljesen idegen, új világot és kultúrát mutatnak be. Jó példa erre az Első helyen Koreában, amiben műsorvezetők ismerkednek meg a hagyományos koreai kultúra mestereivel. A cél: kitanulni a szakmájukat és elnyerni “A legjobb inas” címet. A humoros és élvezetes műsor annak tökéletes választás, aki nem egy dokumentumfilmből szeretné megismerni Dél-Koreát és egyes hagyományait.

De nemcsak az egzotikus ország történelmébe nyerhetünk betekintést, hanem sajátos kapcsolati világába és ismerkedési szokásaiba is. A három évadot megélt Szinglik Poklában egy csapatnyi egyedülálló nő és férfi versenyez egymással egy szigeten, és csak úgy juthatnak a Pokolból a Paradicsomba - ahol megkezdhetik romantikus kirándulásukat -, ha párra lelnek.

Bár a koncepció nem tűnhet újnak, a Szinglik Pokla merőben eltér az amerikai változatoktól. A játékosok sokkal udvariasabbak, figyelmesebbek, kedvesebbek egymással, nem a kamerák előtt történnek a szexuális együttlétek, és a műsor nincs tele közönséges megmozdulással. Kimondottan üdítő nézni azt, hogyan ismerkednek a koreaiak.

Életszerűbbek és értékeket közvetítenek

A nagy sikernek örvendő, szintén koreai gyártású A 100 legrátermettebb címet viselő valóságshow-ban olimpiai aranyérmesek, profi testépítők, csúcsformában lévő sportolók, fitneszoktatók vesznek részt. A műsorban kemény kihívásokkal kell szembenézniük, hogy kiderüljön, ki a legerősebb, a legrátermettebb, kinek van a “legtökéletesebb teste” nemtől, kortól, rassztól függetlenül.

De ott van még a Nyerd meg az életed: A kihívás is, ami a népszerű Netflix-sorozat (Squid Game) alapján készült. A játékosoknak gyakran hihetetlenül látványos feladatokat kell teljesíteniük, és igazán megkapó az emberfeletti erő és kitartás, amiről a versenyzők tanúbizonyságot tesznek. Valahol kifejezetten szívmelengető látni, miként tartanak össze a csapatfeladatoknál, ám A 100 letermettebb varázsa főként a sportszerűség bemutatásában rejlik.

A Nyerd meg az életed: A kihívás a népszerű sorozat alapján készült
Fotó: Profimedia

Természetesen egy versenyről beszélünk, de ettől függetlenül a játékosok nem esnek egymás torkának, hanem végig megőrzik emberségüket. Sokkal inkább úgy állnak az egészhez, mintha egy játék lenne, ahol nem a győzelem a cél, hanem az, hogy jól érezzék magukat.

Meglepően őszinték - dráma nélkül

Rengeteg dél-koreai és kínai randizós valóságshow készül, de javarészük nem jut el hazánkba vagy pedig már nem találjuk meg őket a Netflix kínálatában.

Így járt például az If You Are The One, ami nagyjából olyan, mint a Nagy Ő, egy hatalmas különbséggel: sokkal őszintébb. A hölgyek nyíltan felvállalják külső és belső hibáikat és kendőzetlenül mondják ki azt is, milyen kivetnivalójuk van az épp aktuális Nagy Ővel kapcsolatban. Sokkal emberibbek és “valóságosabbak” a résztvevők, akik nem próbálják színészkedéssel becsapni sem a nézőt, sem pedig a Nagy Ő-t.

glamour plusz ikon Tüdőig behúzott fűzőben guggolni a pottyantós felett - miért szeretjük annyira a kosztümös filmeket?

Tüdőig behúzott fűzőben guggolni a pottyantós felett - miért szeretjük annyira a kosztümös filmeket?

Az Amazon Prime-on megtalálható koreai Love Transit és annak japán változata, az EXchange randizós műsorokban négy egykori házaspár költözik össze egy lakásba és ezzel az exek lehetőséget kapnak arra, hogy újra felmelegítsék kapcsolatukat vagy éppenséggel új párra leljenek.

A feszültség garantált, ahogy a heves érzelmek is, de nincsenek dühkitörések, látványos érzelmi kirohanások. A játékosok sokkal méltóságteljesebben kezelik a feszült helyzeteket, mint ahogy azt az európai vagy amerikai műsorokban megszokhattuk. Ettől függetlenül nyíltan kommunikálják érzéseiket, felszínre kerülnek a régi sérelmek, a néző megértheti azt, milyen tényezők vezettek a résztvevők házasságainak felbomlásához.

Ahogy arra a Korean Herald is rámutat, „a nyugati reality-kben rettentően gyors ütemben haladnak a fizikai kapcsolat felé, addig az ázsiai verzióknál elmondható, hogy a lassú, de biztos romantikus kapcsolatokra építenek.”

A dél-koreai ismerkedős reality-kben a játékosok sokkal méltóságteljesebben kezelik a feszült helyzeteket, mint ahogy azt az európai vagy amerikai műsorokban megszokhattuk (Love Transit (2023))
Fotó: Amazon Prime

Sokkal változatosabbak a témák

Egy valami biztos elmondható az ázsiai valóságshow-król: fantáziában nem szenvednek hiányt. Amellett, hogy a gyártók még az egyszerű randizós műsorokba is képesek valami csavart beletenni, akár egészen új koncepciókkal is elő tudnak rukkolni.

Az egyik legnépszerűbb - és egyben legvadabb - távol-keleti valóságshow a Zombiverzum. A zombiinvázió napjaink rendkívül népszerű témája, tucatnyi módon megjelenik a film- és videójátékiparban, de ki gondolta volna, hogy valóságshow-ként is működhet? A műfaj rajongói biztosan elgondolkodtak már azon, vajon képesek lennének-e túlélni egy zombiapokalipszist - pontosan ezt lovagolták meg a műsor készítői, ahol keretsztori szerint a játékosoknak túl kell élniük egy ilyen - brutális - krízist.

glamour plusz ikon „Annyira rossz, hogy már jó” – miért szeretünk megszállottan valóságshow-kat nézni?

„Annyira rossz, hogy már jó” – miért szeretünk megszállottan valóságshow-kat nézni?

Ugyanilyen ilyen élményt ad a Nők a sziget ellen - A túlélőverseny, amiben huszonnégy nő - rendőr, tűzoltó, testőr, katona, sportoló és kaszkadőr - szakmánként összeállított csoportokban küzd a túlélésért egy szigeten. Egyrészt öröm nézni, hogy ezekben a szakmákban mennyi különleges és testileg-lelkileg erős nő van, másrészt viszont egészen lélegzetelállító az, ahogy mindent beleadva egymással küzdenek, kicsit sem kímélve a másikat.

A zombik és a túlélés mellett van még egy terület, ami milliókat foglalkoztat és biztosan sokan ki is próbálnák magukat benne: milyen lehet belecsöppenni egy gyilkossági rejtélybe? Ezt lovagolták meg a Megvagy! című műsor készítői, a vetélkedőben hét koreai híresség vesz részt, akiknek minden epizódban meg kell oldaniuk egy bűnesetet, és rá kell jönniük, mi is az a D-Projekt valójában. Nagyon izgalmas valóságshow, tele meglepetéssel!