Az introvertált Audrey Hepburn nem tervezte beragyogni a világot, mégis sikerült neki

Audrey Hepburn a filmművészet legikonikusabb színésznői közé tartozik
Audrey Hepburn a filmművészet legikonikusabb színésznői közé tartozik
Fotó: Silver Screen Collection/Getty Images

Kifinomult eleganciája nemesi származását, kecses mozdulatai táncos múltját tükrözték, míg az őt ért megpróbáltatások csak erősítették a belőle áradó jóságot. A tehetséges és gyönyörű Audrey Hepburn minden idők egyik legikonikusabb színésznője, aki humanitárius tevékenységével szebbé tette a világot.

Audrey Hepburn egyike azon kevés művészeknek, akik EGOT-státusszal, vagyis a szórakoztatóipar legnagyobb elismeréseivel – az Emmy-, a Grammy-, az Oscar- és a Tony-díjakkal – büszkélkedhetnek. Az öt nyelvet beszélő, három BAFTA- és két Golden Globe-díjjal kitüntetett színésznő napjainkig nők milliói számára jelent inspirációt. Cikkünkben a páratlan filmcsillag előtt tisztelgünk.

Megrendítő gyermekévek

Audrey Kathleen Ruston 1929-ben született Belgiumban Ella van Heemstra holland bárónő és Joseph Victor Anthony Ruston brit diplomata lányaként. Korai gyermekkora békés és kiváltságos körülmények között telt. Édesapja munkájából kifolyólag rengeteget utaztak Belgium, Hollandia és Anglia között, 1935-ben azonban a fasiszta ideológiával szimpatizáló férfi elhagyta a családot. A színésznő évekkel később is élete legtraumatikusabb eseményeként emlékezett vissza szülei válására.

A második világháború kitörésekor édesanyja Hollandiába vitte a kis Audreyt, a németek azonban 1940-ben megszállták az országot. 1939 és 1945 között a fiatal lány az arnhemi konzervatóriumban tanult balettozni, miközben angolosan hangzó nevét ideiglenesen Edda van Heemstrára kellett változtatnia. Eközben egymást követték a traumatikus események: a nagybátyját kivégezték, a féltestvérét munkatáborba deportálták, és saját szemével látta a koncentrációs táborokba tartó ártatlanokat.

glamour plusz ikon A divat elmúlik, a stílus örök: Audrey Hepburntől Jane Birkinen át Jackie Kennedy-ig - minden idők legjobban öltözött női hírességeinek nyomában

A divat elmúlik, a stílus örök: Audrey Hepburntől Jane Birkinen át Jackie Kennedy-ig - minden idők legjobban öltözött női hírességeinek nyomában

Az 1944-45-ös nagy holland téli éhínség során Audrey Hepburn családja is az el nem ültetett tulipánhagymák sütésre és főzésre való felhasználására kényszerült. Az alultáplált fiatal lány a háború végére sárgasággal, vérszegénységgel, ödémával és légúti fertőzéssel küzdött. Az egykor vagyonos nemesi család anyagi helyzete jelentősen megromlott, hatalmas birtokaik megrongálódtak vagy megsemmisültek. Felépülését követően Amszterdamba vették az irányt, ahol folytatta a táncolást.

Ragyogás a színpadon és a filmvásznon

Audrey Hepburn neves táncművészek szárnya alatt balettozott, 1948-ban pedig a Nederlands in 7 lessen című holland dokumentumfilmben debütált a filmvásznon. Nem sokkal később elnyerte a londoni Rambert Tánciskola ösztöndíját, miközben modellkedéssel kereste a pénzét. Tehetsége ellenére azt a visszajelzést kapta, hogy magassága (170 cm) és legyengült testalkata akadályt jelentenek számára abban, hogy prímabalerina váljon belőle – ekkor köteleződött el a színészkedés mellett.

A következő években zenés színházi előadásokban és kisebb televíziós szerepekben láthatta a közönség. A francia szerző, Colette felfedezte a benne rejlő csodát, és felkérte az 1951-es Gigi című Broadway színdarab főszerepére. A világot jelentő deszkákra lépve az ekkor már hivatalosan is Hepburn néven előadó Audrey nemzetközi elismerésre tett szert. Első filmes főszerepét az elsöprő sikerű 1953-as Római vakáció című könnyed romantikus komédiában kapta Gregory Peck oldalán.

Az európai hercegnő szerepe nemcsak a kritikusok méltatását, de élete első BAFTA-, Golden Globe- és Oscar-díjait is elhozta az elbűvölő szépségű színésznő számára. Ugyanebben az évben már a Time magazin címlapján tündökölt, miközben a hétfilmes szerződést írt alá a Paramount stúdióval. Következő filmje, az 1954-es Sabrina Humphrey Bogart és William Holden társaságában egyben a francia divattervező, Hubert de Givenchy-val kötött életre szóló barátságának kezdete volt.

A közönség szerény meghódítása

Audrey Hepburn világszerte ismertté vált ártatlan tisztaságot sugárzó tekintetéről és varázslatosan sikkes stílusáról. Mindeközben továbbra is jelen volt a színpadon, és 1954-ben Tony-díjban is részesült az Ondine vízi nimfájának megtestesítéséért. Főszereplő társával, Mel Ferrerrel nem sokkal később össze is házasodtak. Ezután olyan filmekben tűnt fel, mint a Háború és béke (1956) férje és Henry Fonda oldalán, a Mókás arc (1957) Fred Astaire társaságában, valamint Az apáca története (1959).

Audrey Hepburn Eliza Doolittle szerepében is brillírozott (1964)
Fotó: John Kobal Foundation/Getty Images

Fantasztikus karrierjét az Álom luxuskivitelben koronázta meg 1961-ben, amellyel a Sabrina után a harmadik Oscar-jelölését érdemelte ki. Audrey Hepburn nemcsak a filmtörténetbe, de a divattörténetbe is beírta magát Holly Golightly szerepével, akinek a film nyitójelenetében viselt Givenchy-ruhája a világ legikonikusabb kis feketéjévé vált.

Introvertált vagyok. Az extrovertált lányt játszani volt a legnehezebb dolog, amit valaha csináltam

mesélte a szerepről a The New York Times-nak. A következő években töretlen sikerrel tündökölt, és többek között olyan filmekben láthatta a közönség, mint a My Fair Lady (1964) George Cukor rendezésében, valamint a Hogyan kell egymilliót lopni? (1966). 1968-ban elvált az őt kontrolláló Mel Ferrertől, nem sokkal később pedig Andrea Dotti olasz pszichiáterhez ment hozzá, akitől 1982-ben hűtlenség miatt vált el. Több vetélése is volt, de mindkét házasságából született gyermeke. Ekkor már egyre ritkábban vállalt szereplést.

Mindannyian egy világ vagyunk

1980-tól 1993-as haláláig Robert Wilders volt az élettársa, akivel elmondása szerint élete legboldogabb éveit töltötte együtt. Rendkívüli hálával töltötte el, hogy 1989-ben kinevezték az UNICEF jószolgálati nagykövetének, hiszen gyermekként ő maga is részesült a szervezet segítségében. Humanitárius munkássága során – amelyért Elnöki Szabadság-érdemrendet kapott – a harmadik világ több országát is bejárta, bár nem szerette ezt a kifejezést, mert úgy vélte, hogy mind egy világhoz tartozunk.

Audrey Hepburn fájdalmai utolsó utazását követően kezdődtek, és mindössze 63 éves volt, amikor pár hónappal később svájci otthonában elhunyt vastagbélrákban.