Sokba kerül és nem is tartalmaz minden tápanyagot - ezek a leggyakoribb veganizmussal kapcsolatos tévhitek

A vegánság tápanyaghiányt okoz vs. a vegánság a legegészségesebb életmód - kinek van igaza?
A vegánság tápanyaghiányt okoz vs. a vegánság a legegészségesebb életmód - kinek van igaza?
Fotó: Olena Koliesnik/Getty Images

Az utóbbi évtizedben egyre többen váltanak át a növényi alapú étrendre. Ennek egyik oka a környezet védelme, de a változásban szerepet játszik benne az állatok megóvása, valamint a fenntarthatóság is. A veganizmussal kapcsolatban számtalan tévhit kering, hiszen az, hogy valaki nem eszik húst és tejtermékeket, az még nem azt jelenti, hogy egészségesebben él és sosem hízhat meg.

Vajon tényleg jobb a növényi alapú táplálkozás? Igaz, hogy azok az emberek, akik nem fogyasztanak húst és főleg gabonát, gyümölcsöt és zöldséget visznek be a szervezetükbe nem jutnak elég fehérjéhez? Most ezeknek jártunk utána.

A veganizmus nem jelent egyet az egészséggel

Dietetikus, sportolók, kutatók, szakemberek vitáznak azon, hogy vajon a húsmentes étrendnek milyen hatása van a szervezetünkre. Nehéz kideríteni, hogy egészségesebbek-e a vegán diétát követők, hiszen mindenki máshogy él, más sportot űz, különböző munkákat látunk el és még csak nem is ugyanaz a nemünk és a korunk. Számtalan tényező hatással lehet arra, hogy a veganizmus jó-e vagy sem a szervezetünk számára. A válasz nem egyszerű.

Az igaz, hogy egy sor jótékony hatása van, de a hústermékeket újrafeldolgozott élelmiszerekkel helyettesítve igazából nem javítunk a helyzeten. Sőt, sok esetben rontunk azon. A vitaminok és a tápanyagok hiánya szintén sok területen visszaüthet, ha ezt az életmódot választjuk.

A nem megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerek fogyasztásából adódó problémák

Aki nem jártas a témában, nem jár utána annak, hogy mivel jár, ha valaki áttér a veganizmusra, az könnyen áteshet a ló túloldalára. Pár hét elteltével már érezhetővé válik a tápanyaghiány, ugyanis a növényi fehérjék és aminosavak sem ugyanúgy szívódnak fel a szervezetünkben, mint az állati eredetű élelmiszereké. A legtöbb növényi fehérje - kivéve a borsó és a szójabab - nem teljes értékű.

Az olyan élelmiszerek, mint a mogyoró, a bab vagy a szejtán igen magas fehérjetartalommal rendelkeznek, ennek ellenére egy vagy akár több esszenciális aminosav is hiányozhat belőlük. Fontos tehát, hogy a veganizmus esetén kombinálva fogyasszuk őket, hogy a szervezetünk mindent megkapjon, amire szüksége van. Egy remek példa erre a mogyoróvajas szendvics, hiszen ezáltal a teljes értékű fehérjeforrást választjuk. A búza nagyon kevés lizint tartalmaz, de a mogyoróvaj képes azt pótolni, így kiválóan kiegészítik egymást.

glamour plusz ikon Fontos kiemelni, hogy vitaminszedésnél nincsen olyan, hogy one size fits all

Fontos kiemelni, hogy vitaminszedésnél nincsen olyan, hogy one size fits all

Ugyanez elmondható a hummusz és pita, valamint a chilis bab és a rizs párorsról, amiket szintén érdemes egy étkezés alkalmával a tányérra tenni. Alapvetően egy kiegyensúlyozott és változatos étrend esetében nem kellene ezzel szembenézni, de a tapasztalat nem azt mutatja, hogy az emberek tudják, hogy mit csinálnak. Bizonyos esetekben nagy szükség van az étrend-kiegészítőkre, vitaminokra, ásványi anyagokra. Ilyen a cink, a vas, a B12-vitamin, valamint a kalcium.

A hiányállapot tehát megelőzhető, ehhez viszont rengeteg információra, esetleg szakmai segítségre is szükség lehet.

A növényi étrendben mindent szabad?

Sokan azt hiszik, ha csak növényi eredetű élelmiszereket esznek, akkor ők egészségesebbek, mint a többi embertársuk. A valóság azonban az, hogy a veganizmusban sem szabad mindent. Vegán többek között a tészta, az egyes növényi zsírok és olajok, a kenyerek egy része és még sorolhatnánk. Ha tehát napi szinten fogyasztunk tésztát, riszt, egyéb gabonákat, süteményeket, gyümölcsöket, mint a szőlő vagy a banán és nem sportolunk mellette, akkor bizony idővel ugyanúgy súlyfelesleg alakulhat ki, mint a hústartalmú étrendet követve.

Nagyon fontos, hogy figyeljünk a magas rosttartalomra, amit megfelelő folyadékfogyasztással egészítünk ki. Ez segít abban, hogy ne legyünk állandóan éhesek a rengeteg szénhidrátot tartalmazó fogás után. A tésztákat, kenyereket, egyéb gabonák mellé válasszunk teljes értékű fehérjéket, mint a tofu, a hummusz vagy éppen a magvak. Utóbbiakkal nem árt óvatosan bánni, hiszen rengeteg (jótékony) zsírt tartalmaznak.

Aki vegán, az nem jut elég fehérjéhez

Az előző pontra visszatérve sokan abban a tévhitben élnek, hogy a vegánok nem képesek olyan teljesítményre a sport terén, hiszen nem visznek be elegendő fehérjét. Pedig nem csak a csirkemell és a hal bővelkedik ebben a tápanyagban. Az sem igaz, hogy csak növényi fehérje porokkal pótolható a kiesett mennyiség. Ha belegondolunk, számtalan gabonában, zöldségben és szójatermékben van annyi fehérje, amely fedezheti a napi szükségleteinket.

Ehhez viszont az kell, hogy átgondoljuk a napi étkezéseinket, így elő sem fordulhat, hogy valamilyen tápanyag kimarad a felsorolásból. Ha fehérje, akkor olajos magvak, hüvelyesek, tofu vagy egyéb szójatermékek, gabonafélék, mint a zab vagy a rizs. Ezek mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy fedezzük a napi fehérje adagunkat és a megfelelő esszenciális aminosavakat.

glamour plusz ikon Nem diétákat kellene váltogatni, hanem alapvetően a szokásokon újítani, visszahozni dédnagyanyáink rutinjait

Nem diétákat kellene váltogatni, hanem alapvetően a szokásokon újítani, visszahozni dédnagyanyáink rutinjait

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyei

Sokan, akik a veganizmus felé veszik az irányt, azonnal mindent pótolni szeretnének. Legyen az vegán hús, sajt, kolbász, joghurt, tejszín és még sorolhatnánk. A vegán étrend fő buktatóját kétségkívül az ipari és feldolgozott ételek túlsúlya jelentik. Egy 2022-es német tanulmány kimutatta, hogy Németországban a vegán étrendet követők több mint 39 százaléka minden hónapban fogyaszt valamilyen ultrafeldolgozott élelmiszert.

A kutatók kiemelték, hogy ez a szám Franciaországban még magasabb, eléri a 40 százalékot, ami nagyobb szám, mint a vegetáriánusok és a klasszikus étrendet követők esetében. A szerzők hozzátették, hogy a vegán étrendben sokkal magasabb az említett alapanyagok használatának aránya, mint azt korábban sejtettük. Kijelenthető tehát, hogy ezeknek az ételeknek a fogyasztása hatalmas egészségügyi kockázattal jár. Sokkal nagyobb az esélye az érrendszeri megbetegedéseknek, a cukorbetegségnek, a ráknak, de még a sztróknak is.

Hosszú távon bármilyen ultrafeldolgozott élelmiszer, legyen az vegán vagy nem vegán, károsan hat a szervezetünkre. Ki kell emelni, hogy az egészségügyi kockázatokról képtelenség úgy beszélni, hogy az egyik diéta, étrend, élelmiszer vagy alapanyag jobb lenne, mint a többi. Bár a vegánok kerülik a hús, a vörös hús fogyasztását, ami köztudottan rákot okozhat, nem lehet az ételeket egy kategóriába sorolni.

glamour plusz ikon A gasztronómia terápiás ereje - tudatos főzéssel elkerülhető az érzelmi evés csapdája

A gasztronómia terápiás ereje - tudatos  főzéssel elkerülhető az érzelmi evés csapdája

A WHO felhívta a figyelmet arra, hogy egyes vegán alternatívák kiemelkedően magas sótartalommal rendelkeznek, ezáltal cseppet sem annyira egészségesek, mint az általuk kiváltott húskészítmények. Egy kiváló példa: egy 2018-as felméréséből kiderült, hogy a Fry’s Special Traditional Burger nevű brit növényi élelmiszerben háromszor több a nátrium, mint egy klasszikus burgonya chipsben. Ugyanúgy, ahogy nem minden cukormentes termék hat jótékony a szervezetünkre, a vegán alternatívák sem feltétlenül mentik meg az életünket.

Nincsenek egyértelmű válaszok

A tavalyi évben a Cureus orvosi tudományos szaklapban jelent meg egy újabb tanulmány, amiből kiderült, hogy a vegán étrend igazoltan csökkenti az érrendszeri megbetegedések kockázatát, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, a túlsúlyt, valamint a májbetegségek korai megjelenését. Kiemelték, hogy több más probléma is köthető a veganizmushoz. Az egyik az idegrendszer, a csontok, az immunrendszer károsodása, valamint a már említett vitaminok és tápanyagok hiánya.

Azért azt fontos megemlíteni, hogy az életmódbeli különbségek miatt nehéz elhatárolni a vegánokat és a húst fogyasztó emberektől. A növényi étrendet követők alapvetően tudatosabbak és egészségesebbek élnek. Ritka a vegán dohányos vagy az olyan, aki nem űz semmilyen sportot.

Nehéz tehát kijelenteni, hogy a pozitív egészségügyi hatások kizárólag a húsmentességnek köszönhetőek vagy sokkal inkább az életmódnak.