Dr. Schwab Richárd: „A bélrendszer nem tudja, hogy karácsony van”
A karácsony nemcsak az ajándékozásról és a közös pillanatokról szól, hanem az ünnepi asztalról és az indokolatlanul sok étkezésekről is. De vajon hogyan élvezhetjük ezeket anélkül, hogy túlterhelnénk a szervezetünket? Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus és Laki Sára dietetikus tanácsai segítenek abban, hogy a karácsony ne csak a finom falatokról, hanem a közös élményekről és az odafigyelésről szóljon!
„Az ünnepekre se javaslunk mást, mint amit a mindennapokra szoktunk ajánlani: főleg növényi alapanyagokból álló, rostban gazdag, állati fehérjében szegény ételek kerüljenek az asztalra. A bél-mikrobiomunk egészségének szempontjából fogyasszunk nyersen is minél több zöldséget, gyümölcsöt és törekedjünk a változatosságra is ” – kezdi a beszélgetést Laki Sára, a MiND Klinika BiomTeam IBS-specialista dietetikusa.
A szakember hozzáteszi, hogy ha valaki eleve emésztőrendszeri problémákkal fut neki a karácsonynak, akkor a fenti alapelvek alapján a drasztikus változtatások helyett célszerű a fokozatosságra törekedni, kisebb lépésekben haladni a cél felé. „Azt szoktam mondani, hogy a bélrendszer nem tudja, hogy most éppen karácsony van. Ha az életmód tényezők miatt a bélfal megsérült és áteresztővé vált akkor az alkohol nehezen gyógyuló további sérüléseket okoz, karácsonykor is. Ez ugyanakkor mérhető.
Ép bélfal esetén egy-egy pohár bor valószínűleg nem okoz problémát és nem lesznek hosszú távú következményei. Ismert magas vérnyomás, emésztőszervi panaszok, vagy megfázás esetén ugyanakkor a közhiedelemmel ellentétben az alkohol gyakorlatilag toxikus” – teszi hozzá dr. Schwab Richárd gasztroenterológus. A szakember szerint nem katasztrófa, ha valaki az ünnepnapokon kicsit többet enged meg magának, mint a mindennapokban, ugyanakkor a stresszmentes pihenés kiváló lehetőség az életmódváltásra.
Csodát tesz a mentális egészséggel és testileg is feltölt — csak egy titka van: a rendszeres gyakorolás
Az okos kosár taktikája
Az ünnepi menü összeállítása a bevásárlással kezdődik, így a szakemberek szerint már a boltban célszerű lenne körültekintően pakolni a kosárba. Laki Sára kitér a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által szorgalmazott „okostányér” - módszerre, ami tradicionális ünnepi étkezésekhez képest mértékletesebben javasol csak állati fehérjéket.
„Az ajánlás szerint a tányér háromnegyed részét zöldségekkel, gyümölcsökkel, olajos magvakkal, hüvelyesekkel és gabonákkal, álgabonákkal javasolt megpakolni, míg a fennmaradó egynegyed részben kaphatnak helyet az állati eredetű élelmiszerek” – magyarázza a dietetikus, majd dr. Schwab Richárd felhívja a figyelmet a módszer korlátaira is.
„A gyakorlatban az »okostányér« hátránya, hogy az ünnepi étkezés során az asztalon kint lévő finomságokat nehéz ott hagyni, amit a háziasszony már nagy gonddal elkészített. Ha sikerül a családban konszenzusra jutni előzetesen arról, hogy a karácsonyi főzés, előkészületek és rendrakás csapatmunka lesz, az adagokat is előre meg lehet tervezni, és annak megfelelően vásárolni.
Az »okostányér« tehát az »okos kosárral« kezdődik a boltban.
Az a tapasztalatom, hogy a gyerekek is szívesen részt vesznek a főzésben, és amit együtt tervezünk, együtt készítünk el, ott sokkal lelkesebbek amikor venni kell belőle az asztalnál.” A szakértő szerint amit nem viszünk haza, azt nem is esszük meg, ezért is érdemes a bevásárlásnál kezdeni a karácsonyi menü összeállítását.