Mindful eating: A tudatos étkezés ereje a testi és lelki egyensúlyért
A tudatos étkezés nemcsak egy új trend, hanem egy olyan életmódbeli változás, amely segíthet csökkenteni a stresszt, és javítani az egészségi állapotunkat. Vajon miért eszünk sokszor rohanva, figyelmetlenül, és miért nyúlunk az ételhez akkor is, amikor nem vagyunk éhesek? Hogyan befolyásolja a táplálkozásunk a lelkiállapotunkat, és hogyan kerülhetjük el az érzelmi evés csapdáját?
Kovács Viktória dietetikussal beszélgettünk arról, hogyan segíthet a mindful eating abban, hogy tudatosabban hallgassunk a testünk jelzéseire, és valóban élvezhessük az étkezéseinket, hogyan alakíthatjuk át az étkezési szokásokat úgy, hogy az testi és lelki egyensúlyhoz vezessen!
A szakember kifejtette, hogy a tudatos étkezés egy olyan étkezési irányelv, amely a jelen pillanatra, a testünk jelzéseire és az étellel kapcsolatos érzékelésekre összpontosít. Célja, hogy megtanuljuk, hogyan legyünk figyelmesebbek az étkezéseink során, hogyan figyeljünk a testünk igényeire, és hogyan kerülhetjük el, hogy étkezéseinket „zombi módra”, rohanva végezzük el.
A csokoládé a nyugati világban ma már alapélelmiszernek számít, ám a termelést illetően sokkal inkább kellene, hogy a luxuskategóriába essen
„A kulcs elsősorban az időben van, segít időt szakítani magadra és a táplálkozásodra. Ezáltal pontosan tudni fogod, mit és mennyit eszel, mert figyelsz a tested jelzéseire” - hívja fel a figyelmet a dietetikus, aki szerint a tudatos étkezés segíthet abban, hogy jobban kapcsolatba kerüljünk a saját testünkkel, így képesek legyünk felismerni, mikor vagyunk éhesek, és mikor van szükségünk inkább pihenésre, ahelyett, hogy az érzelmi evés csapdájába esnénk.
Hallgass a testedre!
Nagyon fontos, hogy az ételt alaposan megrágjuk, mivel ez lehetővé teszi, hogy időt adjunk a testünknek, hogy érzékelni tudja, mikor vagyunk már jól lakottak. A tudatos étkezés így segíthet abban, hogy elkerüljük a túlevést. Ezen kívül az is kulcsfontosságú, hogy ne kössük össze az étkezést más tevékenységekkel, mint például tévénézéssel vagy telefonozással. A figyelem elterelése megakadályozhatja, hogy a testünk megfelelően reagáljon az étkezésre.
Ehelyett nagyon fontos, hogy már a tányérunkra tegyük ki az étkezésre szánt adagot, és csak akkor szedjünk újra, ha valóban éhesek vagyunk – nem csupán azért, mert a szemünk kívánja. A tudatos étkezés arra tanít, hogy hallgassunk a testünkre, felismerjük, mikor van valódi szükség étkezésre, és mikor értük el azt a pontot, amikor jól laktunk, és abbahagyhatjuk az evést.
Adj időt magadnak!
Kovács Viktória arról is beszél, hogy miért válunk sokan érzelmi evővé, és hogyan nyújt valódi megoldást a tudatos étkezés az ebből való kilépéshez. A szakértő szerint a válasz sajnos itt is a rohanó életmódunkból eredeztethető. „»Az idő, pénz« fogságában telnek a mindennapok, így nagyon kevesen vannak, akik a napjukból néhány órát szánnak az aktív vagy passzív pihenésre, a kreatív időtöltésre vagy a nyugodt étkezésre.
Régen ez más volt: egy étkezés nem csupán étkezés volt, hanem egy rituálé, ahol a család este leült az asztalhoz, senki sem sietett, és mindannyian figyelmesen meghallgatták egymást” - magyarázza a dietetikus, aki arra is kitér, hogy az ünnepeknek is erről kellene szólniuk: hálát adni a betevőért, nem pedig méregdrága ajándékokat halmozni, teljesen feleslegesen.
Az alkohol, a társadalmi szorongás legnagyobb mítosza - beszélgetés dr. Schwab Richárddal és Sztankovics Mártával
És itt kerül előtérbe a tudatos étkezés lényege, amelynek több figyelmet kellene szentelni életünkben. A tudatos étkezés segít abban, hogy megálljunk egy pillanatra, és figyeljünk arra, amit eszünk, amit érzünk és tapasztalunk, nem csupán a napi rohanás részévé téve az étkezéseinket, hanem egyfajta szertartássá, amely segít a belső egyensúlyunk megteremtésében.„Az érzelmi alapú étkezés sokszor rossz minőségű ételekkel is párosul, hiszen azonnali dopaminfröccsöt keresve egyszerű szénhidrátokhoz vagy gyorséttermekhez nyúlunk, ami átmenetileg csökkenti a stresszt” - mondja Kovács Viktória.