A cukrász szakma nőiesnek tűnhet, de ugyanúgy fel kell emelni egy 25 kilós cukros zsákot - a Sütit akarok! alapítójával beszélgettünk

Karrierváltásról, sikerekről és nehézségekről kérdeztük Kapusi Gertit
Karrierváltásról, sikerekről és nehézségekről kérdeztük Kapusi Gertit
Fotó: Kapusi Gerti

Sütit enni mindenki szeret, sütni már kevesebben, és aki valóban jól készíti, azt még nehezebb találni. Közepes minőségű cukrászdákból minden sarokra jut egy, ezért aztán a jól elkészített, finom és különleges süteményeket mindenhol megbecsülik.

Egy vállalkozás beindítása minden helyzetben nehéz, sok időt, energiát és pénzbefektetést igényel. A sütivel ellentétben ebben az esetben nincsen recept, ami beválik mindenkinek. Egyénileg kell kitapasztalni mi kell pontosan ahhoz, hogy az álom valósággá váljon. Kapusi Gerti, a Sütit akarok! cukrászda alapítója eredeti szakmáját hátrahagyva váltott át a cukrászatra. Ő mesélte el, hogy pontosan hogyan jutott el ide és mi hajtotta őt a váltásban.

A kezdetek

„Kiskorom óta nagyon szeretem a sütiket, a süti illatot, enni és készíteni - tulajdonképpen mindent, ami a sütikkel kapcsolatos. Anyukámmal kezdtem sütni, mert sokszor ránk tört az édesség utáni vágy. Utána már egyedül is bátrabban próbálkoztam, megvoltak a kedvencek de mindig kipróbáltam új recepteket is.” - meséli Kapusi Gerti, aki 2013-ban indította el Sütit akarok! című blogját, első körben a saját maga kedvére, a receptek gyűjtésére.

”De elég gyorsan túl nőtt rajta. Egyre több szülinapi tortát készítettem, először a családi eseményekre, aztán egyre több rokon kért tortát, utána a barátok is beálltak a sorba. Ezen felbátorodva három alkalommal részt vettem a Restaurant Day nevű skandináv kezdeményezésen. Ez annyit jelent, hogy amatőrök nyithatnak „éttermet” egy napra. Nagyon tetszett a gondolat már az elején is, de még nem igazán gondoltam valóban komolyan, mert nem ezen a területen dolgoztam” .

„Az események minden évben egyre jobban sikerültek, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem. Beletelt egy kis időbe míg összeszedtem a bátorságom, de végül 2015-ben pedig teljesen feladva a szervezetfejlesztői, tanácsadói karrieremet, megnyitottam a boltomat, ami a mai napig működik.” Érdekesnek tartom, hogy amíg ha egy nő otthon süt-főz az teljesen evidens és szinte elvárt a társadalomtól is, addig a női séfek és cukrászok száma jóval kisebb, mint a férfiaké ezekben a szakmákban. Kapusi Gerti szerint viszont ezt nem lehet így kizárólagosan kategorizálni.

glamour plusz ikon Szakértő válaszol: így élheti túl vállalkozásod a kritikus első évet

Szakértő válaszol: így élheti túl vállalkozásod a kritikus első évet

„A szakmának megvan az az oldala, ami inkább nőiesnek tűnhet, a finomság, a díszítés vagy az aprólékos részletek. De van a fizikai része is – ami hozzátartozik a vállalkozáshoz – például amikor fel kell emelni a 25 kg-os cukros zsákot vagy be kell gyúrni több kiló tésztát, akkor azért elkel a férfi erő. Én már jó pár éve a férjemmel együtt viszem a boltot, mindent közösen csinálunk. Amikor pultozni kell, pultozunk vagy sütünk, ha nincs ott az ember, beszerzünk és mindemellett visszük a háttérmunkát. Az évek alatt belejöttünk és megosztjuk a feladatokat egymás közt.”

Kihívásból sincs hiány

A vállalkozó beszámolóját hallgatva egyre egyértelműbbé vált, hogy mennyire sok oldala, felelőssége van ennek a szakmának is. Vajon melyek a legnagyobb kihívások számára?„Minden időszaknak megvan a maga kihívása egy vállalkozás életében. Az elején nyilván az volt a kérdés, hogy egyáltalán van-e igény erre a cukrászatra. Hiszen, mi nem egy hagyományos vonalat képviselünk hanem, egy másfajta, de így is szerethető, házias és csak jó minőségű alapanyagokból készült sütiket készítünk.

Aztán a szektor jellegzetességeként tapasztaljuk a szakképzett munkaerő hiányát. Most pedig abban vagyunk, hogy a vállalkozás természetesen változik 9 év után. Növekszünk, átalakulunk, folyamatosan fejlődünk. Ez már nem az az egy-két személyes sütibolt, ahol nyitvatartásban pultoztam, aztán zárás után még sütöttem pár tortát másnapra.”

Mivel tapasztalata jócskán van, arra is kerestem a választ Kapusi Gertinél, hogy mit tud javasolni annak akik hasonlóban gondolkodnak és szeretnék a saját szenvedélyüket akár egy vállalkozásba csatornázni? „Nagyon fontosnak tartom és mindig is ezt javasoltam azoknak, akik megkerestek, hogy adjak tanácsot, hogy érdemes kicsiben kipróbálni mielőtt belekezdenek – ahogy én is tettem és volt rá lehetőségem. Megnézni és belekóstolni valamennyit, megtapasztalni mennyire lehet ebben kiteljesedni.

glamour plusz ikon Szakértő válaszol: így élheti túl vállalkozásod a kritikus első évet

Szakértő válaszol: így élheti túl vállalkozásod a kritikus első évet

Korábban, még diákéveimben is dolgoztam cukrászdákban és később a férjem régi kávézójában is volt, hogy besegítettem. Ilyenkor volt lehetőségem megérezni, hogy milyen is ha tényleg ezt csinálom és nem csak elképzelem a rózsaszín álmot, hogy milyen jó lesz tortákat díszíteni. Lássuk be, aki akár egyszemélyes cukrász műhelyt is visz, nem marcipánfigurákat és krémvirágokat gyárt napi 8 órában, hanem minden, a vállalkozáshoz kapcsolható adminisztratív és logisztikai feladatokat is el kell lássa.”

Tehát egy vállalkozás indításához és fenntartásához is nagyon sokféle összetett készség és kompetencia szükséges, ezek sokszor összefüggenek és nehéz külön kezelni őket. Ilyen kompetenciák például a kommunikációs készség, a kollaborációra való hajlandóság, a pénzügyi ismeretek, a reziliencia, a rövid és hosszútávú tervezés képesség,e.

A jó hír, hogy ezek a készségek fejleszthetőek és ma már nagyon sokféle módon elérhetőek akár online tananyagok, mentorprogramok formájában. A legfontosabb, hogy megtaláld mi a te utad és merj elindulni.