Gyorsan, egészségeset és finomat: a Polcz-sztori

2024. december 12.
Kertész Éva Annamária az otthoni ízekből inspirálódott, amikor megálmodta a POLCZ márkát - Ing: H&M, Fülbevaló: COS, Karkötő: THOMAS SABO
Kertész Éva Annamária az otthoni ízekből inspirálódott, amikor megálmodta a POLCZ márkát - Ing: H&M, Fülbevaló: COS, Karkötő: THOMAS SABO
Fotó: BolegaNiki/GLAMOUR

Egyre gyakrabban tűnhet fel vásárlás közben, hogy az üzletek polcain egészséges készételek közül is válogathatunk. Kertész Éva Annamária és társa, Tóth Gábor startup vállalkozásának köszönhetően olyan ételeket is megvásárolhatunk, amik egyszerre adalék-, glutén-, tojás- és tejmentesek, nincsenek tele hozzáadott cukorral és hűtés nélkül is elállnak.

Ha gyorsan valami egészségeset szeretnénk enni, bármikor levehetjük a polcról Éváék üvegeit. A Polcz-sztori is valahogy így indult.

A történet egyetlen üveg lecsóval kezdődött, amit édesanyám főzött be. Éhesen kutatva a hűtőben, nem találtunk semmi gyorsan fogyaszthatót, a belvárosi kantinokat pedig hanyagoltuk, mert orvosi javallatra cukormentesen étkeztem. Benéztünk a kamraszekrénybe, ahol megláttuk azt a bizonyos ihletet adó lecsót. Ütöttünk rá tojást és pár perc után már a tányérban gőzölgött.

A boltokban keresgélve mi is szembesültünk vele, hogy a késztermékek a hozzáadott cukor mellett rengeteg olyan adalékanyagot is tartalmaznak, amiket az otthoni főzés során egyáltalán nem használunk. Ezután kezdtünk el azon gondolkozni, hogy olyan tartós ételeket főzzünk, mint anyukám lecsója, ami finom és csak otthon használatos alapanyagokból készül”- meséli Éva.

glamour plusz ikon Dietetikust kérdeztünk: érdemes internetes mintaétrendeket követni?

Dietetikust kérdeztünk: érdemes internetes mintaétrendeket követni?

Ezek az ételek hűtés nélkül is elállnak a kamrapolcon

Vállalkozásuk pikantériája, hogy sem neki, sem Gábornak nem voltak korábban élelmiszeripari tapasztalatai; mindketten gépészmérnöki karon végeztek. Mégis elérték, hogy termékeik olyan újításokat hordozzanak, mint a hűtés nélküli eltarthatóság.Ahhoz, hogy a zöldséges és húsos ételek is elálljanak a kamrapolcon, hőkezelésre és pontos zárásra van szükség.

Amikor megtöltjük az üvegeket és vákuumzáró géppel rátesszük a lapkákat, az étel még csak előfőzött. A végső főzés egy hatalmas hőkezelő berendezésben történik, ahol minden üveg tartalma egyesével fő meg”- meséli Éva. Az így elkészült konzervek ráadásul tej- és tojásmentesek is. De vajon mivel váltják ki Éváék a két gyakran használt összetevőt?

A hagyományos tejtermékek helyett növényi tejet, krémet használunk az olyan tejszínes alapú ételekhez, mint a zöldséges lencse- vagy csirkeragu. Húsgombóchoz tojás helyett kiváló helyettesítő a lenmagliszt. A sűrítését barna rizsliszttel végezzük, mivel termékeink gluténmentesek is.” A házias íz Éváék termékével kapcsolatban nem csak üres frázis. A Polcz készételek továbbra is őrzik az alapötletet adó lecsó hagyományos jellegét.

glamour plusz ikon A Vogue magyar felfedezettje, Bodnár Zsófia fotográfus a kimerevített pillanatban látja igazán a szépséget

A Vogue magyar felfedezettje, Bodnár Zsófia fotográfus a kimerevített pillanatban látja igazán a szépséget

Az első recepteket még anyukámmal kísérleteztük ki otthon, a konyhában, köztük volt a zöldborsós csirke rizzsel, ami azóta is közönségkedvenc. Öt ízzel indultunk, ma már tizenöt különböző ízt gyártunk és folyamatosan dolgozunk új recepteken. A mai napig jellemző, hogy anyukám receptje alapján kezdünk el kísérletezni, de a munkatársak is hoznak be szuper ötleteket. De egy külföldi nyaralás során kóstolt étel vagy interneten látott recept is adhat új ihletet”- mondja Éva.

A varázslat

Esetükben – Éva magyarázata szerint – a receptleírások és a munkafázisok sok mindenben eltérnek a hagyományos főzéstől, egészen a fejlesztéstől kezdve. „A hozzávalókat kimérjük és pontosan dokumentáljuk. Ez kulcsfontosságú, mivel az ételeket hőkezelés előtt csak felmelegítjük és besűrítjük, de nem főzzük készre. Az étel egyesével az üvegben fő meg a hőkezelés során, így szinte hiába kóstolgatunk előre, a végeredmény ízben és állagban is a tartósítási folyamat után derül ki.