A fehérjefogyasztás első célja, hogy támogassa az egészséget: a mellékhatása gyorsabb anyagcsere, és így a fogyás
Egyre többen hangoztatják, hogy a fogyáshoz vezető legrövidebb út a fehérje diéta. De vajon hogyan lehetséges étellel lefaragni a plusz kilókból? Létezik szó szerint fogyasztó étel? Vagy ez is egy újabb üzleti trükk? A téma szakértője válaszol. Nézzük, mit is kell enni, ha bikinialakot szeretnénk.
Manapság rengeteg különböző diétás módszer és fogyókúrás tipp létezik, de idővel mindig kiderül, hogy a fele mese. Éppen ezért érdemes fenntartásokkal kezelni az új fogyókúrás tippeket, mint az egyre felkapottabb fehérje diétát. Az üzletekben egyre nagyobb választékban kaphatók magas fehérjetartalmú ételek, és a táplálékkiegészítő cégek is szép számban kínálnak fehérjealapú termékeket.
De miért lett ennyire népszerű a fehérje? Dr. Gabrielle Lyon New Yorki háziorvos, az Örökké erősen című kötet írója hosszú évtizedek óta keresi a választ, megszámlálhatatlan kutatás után pedig úgy véli, hogy a fogyáshoz vezető legrövidebb út a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje fogyasztásában rejlik. De miért is különleges ez a módszer, és hogyan működik? Nézzük meg közelebbről.
Kicsoda Dr. Gabrielle Lyon?
Dr. Gabrielle Lyon az úgynevezett izomcentrikus orvoslás specialistája. Egyszer már bebizonyította a világnak, hogy az egészséges izomzat fenntartása kulcsfontosságú az általános egészség és a hatékony fogyás szempontjából. Módszere nem csupán egy újabb diéta, hanem egy tudományos alapokon nyugvó életmódbeli változtatás, amely hosszú távú eredményeket ígér, és a titka abban rejlik, hogy alapvetően eltér a hagyományos diétás megközelítésektől.
Az izomcentrikus orvoslás lényege, hogy az izmok egészségének és tömegének megőrzése, illetve növelése érdekében a fehérjebevitelre helyezi a hangsúlyt. Az izmok nemcsak az erő és az állóképesség szempontjából fontosak, hanem jelentős szerepet játszanak az anyagcserében is. Az izomszövet több kalóriát éget el, mint a zsír, így az izomtömeg növelése segít a fogyásban és az ideális testsúly fenntartásában.
Vagyis, a fehérjefogyasztás első célja, hogy támogassa az egészséget, míg a mellékhatása gyorsabb anyagcsere, és így a fogyás.
Miért épp a fehérje?
A fehérje alapvető tápanyag, amely elengedhetetlen az izmok építéséhez és fenntartásához. Dr. Lyon szerint sok ember nem fogyaszt elegendő fehérjét, ami megnehezíti a fogyást és az izomzat megőrzését. A megfelelő fehérjebevitel segít az izmok regenerálódásában, növekedésében és a zsírégetés fokozásában. Emellett a fehérje hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosít, így csökkenti az étkezések közötti nassolás iránti vágyat – valljuk be, a tápanyag ezen tulajdonsága önmagában is nagyon hasznos.
A kérdés már csak az, hogy mégis mennyi fehérjét, illetve pontosan milyen fehérjét kell fogyasztani a cél elérése érdekében? Az ajánlott mennyiség egyénre szabott, de általában 1,6-2,2 gramm fehérje javasolt testsúlykilogrammonként. Ez azt jelenti, hogy egy 70 kg-os személynek napi 110-150 gramm fehérjét kellene fogyasztania annak érdekében, hogy növelje az egészségét és a szervezete elkezdje lebontani a zsírt.
Éppen ezért az étkezéseket is érdemes úgy kialakítani, hogy minden egyes fogás tartalmazzon magas fehérjetartalmú ételeket, mint például csirke, hal, tojás, túró, vagy növényi alapú fehérjeforrások, mint a bab, lencse és quinoa.
Nem átverés?
Mindez alapján valójában nagyon is egyszerű dolgunk van, nem kell mást tenni, mint alapvető élelmiszereket választani. A módszer egyszerűsége láttán azonban sokan kételkednek a fehérje diétában. De Dr. Lyon módszere azért különleges, mert tudományos kutatásokra és klinikai tapasztalatokra épül, ugyanis az izomcentrikus megközelítés nemcsak a fogyásra, hanem az általános egészség javítására is fókuszál.
Az izomtömeg növelése és fenntartása nemcsak a testkompozíció javításában segít, hanem csökkenti az olyan krónikus betegségek kockázatát is, mint a cukorbetegség és a szívbetegségek. Ezen kívül az izomzat erősítése javítja az életminőséget, növeli az energiaszintet és segít a mindennapi tevékenységek könnyebb elvégzésében.
Gyakorlati tippek
Nézzük, hogyan fest egy fehérjediéta! Dr. Lyon a következő menüt ajánlja. „Kezdjük a napot magas fehérjetartalmú reggelivel, például tojással vagy görög joghurttal és friss gyümölcsökkel. Az ebéd legyen főétel, és minden főétkezés tartalmazzon egy adag minőségi fehérjét, például csirkemellet, halat vagy tonhalat. Kiegészíthetjük zöldségekkel és teljes kiőrlésű gabonákkal, hogy teljes értékű és tápláló ételt kapjunk, de tofut is ehetünk az állati eredetű fehérje helyett.
A nassolásról sem kell teljesen lemondani. Válasszunk fehérjedús nassolnivalókat, mint például diófélék, sajt, keménytojás vagy fehérjeturmixok. Ezek segítenek fenntartani a teltségérzetet és elkerülni az édességek utáni sóvárgást. Ezek mellett ne felejtsük el a megfelelő mennyiségű víz fogyasztását, ami elengedhetetlen az anyagcsere és az izomregeneráció szempontjából is. Végül, a nap befejeztével vegyünk magunkhoz egy könnyű fehérjét, mint túrót vagy magas fehérje tartalmú joghurtot” – javasolja a fehérje diéta úttörője.
Hogy valóban működik a módszer? Talán elég ránézni Dr. Lyonra, aki saját diétája szerint étkezik.