Nincs semmilyen ételérzékenységed, mégis mentesen táplálkozol? Erre számíthatsz

Vajon érdemes egyik napról a másikra lemondani a péksüteményekről?
Vajon érdemes egyik napról a másikra lemondani a péksüteményekről?
Fotó: Westend61/Getty Images

Glutén-, tej-, tojás-, mogyoró-, mandula-, és laktózérzékenység. A mai modern társadalomban rengetegen küzdenek egyik vagy másik betegséggel, de előfordulhat, hogy valaki halmozottan érintett. Sokan saját magukat diagnosztizálják, aminek következtében elkezdik elhagyni az egyes alapanyagokat, a glutént, a tejet, a tojást, esetleg a cukrot. Pedig nem érdemes rendszeresen mentesen étkezni, főleg, ha nincs rá orvosi okunk.

Bár manapság divat lett mentesen táplálkozni, de vajon ezzel tényleg jót teszünk a testünknek? Miért hagyjuk ki az egyes ételeket a mindennapjaidból, ha nem is vagyunk betegek? Vajon mit okoz a testben, ha ehhez hosszabb távon tartjuk magunkat? Dietetikus ad tanácsot és válaszol a kérdésekre.

A gluténérzékenység sosem csak egy betegséget jelent

Amióta egyre többször hallani a glutén negatív hatásairól, azóta egyre többen gondolják úgy, hogy orvosilag igazolt indok nélkül is száműzik azt az életükből. Tévedésünknek azonban komoly egészségügyi következményei lehetnek, a gluténérzékenység ugyanis a legtöbb esetben több betegséget takar. Az emberi szervezet sosem ugyanolyan mértékben érzékeny rá, ezáltal a kezelés is eltérő lehet. Aki viszont nem allergiás, nincs intoleranciája, érzékenysége erre a fehérjére, annak feleslegessé válik az efféle diéta.

Amikor ételérzékenységről van szó, akkor az említett glutén mellett beszélhetünk cöliákiáról, valamint a nem cöliákiás gluténérzékenységről. Számtalan formája ismert, már csak ezért sem érdemes saját magunkat diagnosztizálni, hiszen a tünetek sokfélék lehetnek, személyenként eltérő, hogy milyen erősséggel jelentkeznek a problémák. Nem minden esetben kell elhagyni minden ételcsoportot, amiben glutén vagy gabona található, de még csak nem is feltétlenül szükségszerű lemondani róluk.

Aki allergiás, annak egyes gabonák vagy azok alkotórészei allergénként hathatnak a szervezetére. Emiatt egy immunológiai folyamat indul meg a szervezetben, aminek során fokozódik az IgE ellenanyag-termelése, ez az, ami orvosilag kimutatható. A legrosszabb, hogy bármikor kialakulhat, tehát nincs korhoz kötve. Alapvetően olyan általános tünetek kísérik, mint a csalánkiütés, a vörösödés, az arc puffadása vagy éppen a viszketés.

glamour plusz ikon Keveset mozgunk, rosszul alszunk, rosszul táplálkozunk - De tényleg az infúzió koktél a legjobb megoldás?

Keveset mozgunk, rosszul alszunk, rosszul táplálkozunk - De tényleg az infúzió koktél a legjobb megoldás?

Aki tehát csak gyakran puffad és nem érzi jól magát a bőrében, nem feltétlenül kell, hogy elhagyjon mindent, amiről úgy gondolja, rossz hatással lehet a szervezetére.

Egyik élelmiszer sem lehet önmagában rossz

Egyetlen étel, alapanyag sem lehet csak rossz. Ahogy az emberek sem gonosznak születnek, úgy ezek az élelmiszerek sem feltétlenül csak negatívan hatnak a szervezetünkre. Főleg a glutén az, aminek a megvonása nincsen pozitív hatással mindenki szervezetére. Nemrég még egy kutatást is végeztek ezzel kapcsolatban, ahol kiderült, a glutén elhagyása növelheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét azoknál a személyeknél, akiknek amúgy semmi bajuk tőle.

Előfordulhat, hogy egyes tünetek nem jelentkeznek rajtunk, mégis azt gyanítjuk, hogy valamilyen intoleranciában szenvedünk, de ekkor se saját magunkat diagnosztizáljuk. Erősen ajánlott először az orvos, pozitív eredmény esetén pedig dietetikus tanácsát kérni az új étrend kialakításához. Meg is kérdeztem ezzel kapcsolatban Arndt Petra dietetikust, aki elmondta, hogy a gabonák elhagyása nem veszélyes - ha a rostokat és a tápanyagokat más, minőségi forrásokból pótoljuk.

Pár példát is megemlített, amire feltétlen szüksége van a szervezetünknek, mint a teljes értékű, természetesen gluténmentes alternatívák, zöldségek vagy hüvelyesek. „Sokan helyettesítik a gabonákat feldolgozott gluténmentes termékekkel, amelyek magas glikémiás indexűek, sok adalékanyagot és tartósítószert tartalmazhatnak, így hosszú távon nem javítják az egészséget, sőt.

glamour plusz ikon Fontos kiemelni, hogy vitaminszedésnél nincsen olyan, hogy one size fits all

Fontos kiemelni, hogy vitaminszedésnél nincsen olyan, hogy one size fits all

Nézzük egyesével, hogy miért nem hagyhatjuk ki indokolatlanul a glutént az étrendünkből. Az első a B1-vitamin hiánya, amely étvágytalanságot, gyengeséget, reflex zavarokat okozhat. A B2-vitamin mellőzése esetében bőr- és nyálkahártya gyulladással számolhatunk, ami legtöbbször a repedezett ajkakat okoz. Veszélyes továbbá a B3-vitamin miatt is, amiből, ha nem fogyasztunk eleget, akkor mentális és idegrendszeri problémákkal nézhetünk szembe.

Aki ok nélkül nem visz be a szervezetébe semmilyen gabonát, annál jelentősen lecsökkenhet a B9-vitamin szintje, ez pedig főleg azon nők számára jelenthet nehézséget, akik gyermeket szeretnének vállalni, esetleg már várandósok. Végül pedig a híres B12-vitamin, amire nagy szükség lenne a vörösvérsejtek termelődéséhez. Hiányállapotban vérzékenységet, ideg- és emésztőrendszeri problémákat okozhat.

Az egyik legnagyobb étrendi “gonosztevő”

A világ számos pontján rettegnek hát a gluténtól, főleg Hollywoodban, ahol minden probléma forrását ennek tulajdonítják. A fő gond, hogy a gluténmentes étkezés azok között is népszerű, akik fogyni szeretnének. Ezzel együtt a hölgyek ezen csoportja egy új táplálkozási szokás felemelkedését idézte elő. Tény, hogy, aki kevesebb pékárut, tésztát, glutént fogyaszt, az könnyebben fogy, de ez nem feltétlen a gluténnak, vagyis a fehérje elhagyásának köszönhető. A testsúly csökkenése főleg azért következik be, mert ezzel együtt megváltoztatjuk az étkezési szokásainkat.

glamour plusz ikon Sokba kerül és nem is tartalmaz minden tápanyagot - ezek a leggyakoribb veganizmussal kapcsolatos tévhitek

Sokba kerül és nem is tartalmaz minden tápanyagot - ezek a leggyakoribb veganizmussal kapcsolatos tévhitek

Ha elhagyjuk az imádott vajas croissant-t, a boltban vásárolt feldolgozott élelmiszereket, magunknak főzünk és sütünk, akkor valószínű jóval kevesebb cukrot, sót és egyéb káros anyagot viszünk be a szervezetünkbe. A legtöbben jóval több zöldséget és gyümölcsöt vesznek magukhoz ilyenkor, ami miatt eltelnek, kevesebb édességet kívánnak. Ez szintén kalóriadeficitet okoz. A dietetikus itt is megerősítette, hogy a gluténmentes étkezés önmagában nem okoz súlyvesztést, hiszen a fogyáshoz kalóriadeficit, vagyis negatív energiamérleg szükséges.

Gyakran előfordul, hogy a glutén elhagyásával az emberek kevesebb feldolgozott élelmiszert, például kenyeret és péksüteményeket fogyasztanak, ami csökkentheti a napi összkalóriabevitelt. Ha például valaki a napi szendvics kenyerét hagyja el, marad a sonka, sajt, máris akár 300 kalóriával kevesebbet vihet be naponta. A glutén elhagyása sok esetben együtt jár életmódváltássál, ami gyakran további egészséges döntésekhez vezet, mint a rendszeres mozgás vagy a többi étkezés átgondolása, ami szintén támogathatja a fogyást.

A világ számos pontján rettegnek hát a gluténtól, főleg Hollywoodban, ahol minden probléma forrását ennek tulajdonítják
Fotó: Carolina Rudah/Getty Images

De azért a tejet csak érdemes elhagyni, nem?

Részben igen, de a válasz itt sem egyértelmű. A tejtermékek nem azért okoznak bőrkiütéseket, aknékat és puffadást, mert tejből vannak és az annyira káros lenne, a probléma forrása sokkal inkább az adalékanyagokban és a hormonokban keresendő. Aki tanyán tartott tehén tejét issza, az valószínűleg kevésbé érintett a pattanások és a puffadás terén.

Aki viszont a boltok polcairól veszi le a sokszor csak tejnek csúfolt termékeket, az számíthat arra, hogy jóval több hormont és egyéb egyáltalán nem szükséges anyagot visz be a szervezetébe. Ha valaki klasszikus bőrtünetekkel küzd, gyakran kipattog a bőre, mitesszeres az arca, karikás a szeme, puffad, rossz a közérzete, az megpróbálhatja elhagyni a tejtermékeket, de nem biztos, hogy ez hatásos eredményt szül.

A legjobb ebben az esetben is szakemberhez fordulni, aki teszteknek vet alá bennünket és kiderült, hogy laktózérzékenyek vagyunk-e vagy sem. Fél liter teljes tej 300 kalóriát tartalmaz, emellett sok hasznos mikrotápanyagnak kiváló forrása. Fedezi a napi kalciumszükséglet 57 százalékát, a foszfor 60 százalékát, a B12-vitamin 94 százalékát, valamint biztosítja a B1-vitamin napi szükséges mennyiségének 65 százalékát. Persze itt fontos tényező, hogy honnan származik a tej.

glamour plusz ikon Akkor tudunk sikeresen életmódot váltani, ha közben jól is érezzük magunkat a bőrünkben - mi is az a tudatos hedonizmus?

Akkor tudunk sikeresen életmódot váltani, ha közben jól is érezzük magunkat a bőrünkben - mi is az a tudatos hedonizmus?

Nem mindegy, hogy mit evett az állat, gabonán és füvön nevelkedett vagy sosem látott természetes napfényt. A zsírban oldódó vitaminokat mint a D-vitamint, az állatok is a napfény hatására nyerik, ebből következik, hogy azok a tehenek, akiket bezárva tartanak, azoknak a teje sem tartalmaz túl sok D-vitamint. Nem véletlen, hogy az USA-ban minden tejhez eleve adnak belőle pluszba, hiszen ott is sok állat bezárva nevelkedett.

A friss, házi tej valóban természetesebb lehet, mert kevesebb feldolgozáson megy keresztül, és így több vitamint és omega-3 zsírsavat tartalmazhat, mint az ipari, pasztörizált tej. Az ipari tejben lehetnek hozzáadott hormonok, míg a házi tej kevesebb tartósítószert és adalékanyagot tartalmaz. Ugyanakkor a nyers tej fogyasztása növelheti az élelmiszerbiztonsági kockázatokat, mivel nem megy át pasztörizálási folyamaton, amely elpusztítaná a baktériumokat.” - tette hozzá Petra.

Akinek van lehetősége arra, hogy háztáji tejet vásároljon, az azért is jár jobban, mert a szabadtartásban élő haszonállatok teje ötször annyi konjugált linolsavat (CLA) tartalmaz, mint a sima tejé. A CLA rákellenes tulajdonságú lehet, elősegítheti a fogyást, nem véletlen, hogy sokszor táplálékkiegészítőként árulják. És akkor ez csak egy indok a sok közül, ami miatt nem érdemes lemondani róla.

Alapvetően viszont senkinek sem tesz jót, ha nagy mennyiségben tejet és tejtermékeket fogyaszt. De az biztos, hogy aki nem érzékeny rá, annak egy kis tej a kávéba, egy túrós tészta, esetleg egy joghurt vagy kefír nem okoz kellemetlenséget.

glamour plusz ikon Felejtsük el a tiltólistákat, a teljes ételcsoportok kizárását, mert így az étkezés csak a stressz és a bűntudat forrásává válik - beszélgetés Kopjár Ildikó dietetikussal

Felejtsük el a tiltólistákat, a teljes ételcsoportok kizárását, mert így az étkezés csak a stressz és a bűntudat forrásává válik - beszélgetés Kopjár Ildikó dietetikussal

Mi okozhat puffadást?

A glutént, a tejet, de sokszor még a tojást is összefüggésbe hozzuk a puffadással. Bizonyos esetekben valóban jogos lehet a feltételezés, de egyik esetben sem megoldás, ha az adott élelmiszert kihagyjuk az étrendünkből. Itt is a probléma gyökeréig kell leásni, hogy mi az, ami valóban negatívan hat a szervezetünkre és gyulladást, kellemetlen tüneteket okoz a testünkben.

A gyomorfájást, felfúvódást sokszor a túlzott zsírbevitel, a sok rost okozza, de még a túlzott sófogyasztás sem tesz jót az emésztésünknek. Aki viszont mégis a meleg kenyér elfogyasztása után érzi magát úgy, mintha terhes lenne, annak itt egy fontos tény: a meleg kenyér gőzt és nedvességet tartalmaz, aki pedig érzékeny erre, az szintén puffadásként élheti meg a helyzetet. De ez nem jelenti egyenesen azt, hogy a gluténra lennénk érzékenyek.

Utolsó tanácsként Petra pedig megosztotta velünk, hogy a táplálkozást gyakran túlbonyolítjuk, pedig a lényeg nem a korlátozás, hanem a kiegyensúlyozott változatos étrend, ami tele van minőségi élelmiszerekkel. „A bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a megfelelő zsír- és fehérjebevitel, a rendszeres testmozgás, a jó alvási szokások és a mentális egészség ápolása mind hozzájárul a jó közérzethez és a fenntartható egészséghez.

Ha nincs szükség egészségügyi szempontból bizonyos ételcsoportok elhagyására, figyeljünk inkább a teljes értékű, természetes ételekre, az intuitív, mindful étkezésre, hiszen ezek fontosabbak lehetnek, mint a glutén vagy tej elhagyása.