Magyarországon, a gyerekek hat-hét százaléka szenved valamilyen ételallergiától - beszélgetés dr. Csáki Csilla allergológussal

2024. október 15.
A gyerekek között is egyre több az ételallergiás
A gyerekek között is egyre több az ételallergiás
Fotó: Oleh_Slobodeniuk/Getty Images

A gyereknevelés számos izgalmat tartogat, amelyek közül az ételallergia az ijesztőbbek közé tartozik. Mely ételek jelenthetik a legnagyobb kihívást? Hogyan ismerjük fel az allergiás tüneteket?

És egyáltalán: van bármi remény, ha már adott a probléma? Mindennek utána jártunk.

Azt hihetnénk, hogy az allergia melegágya a városi környezet, hiszen számos ember alkotta, mesterséges tényező vesz körbe minket. A természet közelségének hiányát a kipufogógázok, a fűtési szezonban pedig másfajta égéstermékek váltják, és éppúgy bemennek a szervezetünkbe, mint a mindenféle vegyszerrel kezelt élelmiszerek. Ezek biztosan senki számára sem egészségesek, és egy felnőttnek éppúgy problémát jelentenek, mint a külső hatásokra sokkal érzékenyebb, a világgal csak most ismerkedő gyerekeknek.

Valójában azonban az allergiás reakció kialakulása régebbre nyúlik vissza, minthogy a motorizáció jelentősen átírta volna a városi közeget, és a lovaskocsik dízeljárművekre cserélődtek volna. Régen számos parazita és féreg vett minket körül, amelyekre az immunrendszernek volt megfelelő válasza.

Az orvostudomány fejlődésével azonban sokat tettünk azért, hogy a kórokozóktól megszabaduljunk, és ezt a gyors változást az immunrendszer már nem tudta lekövetni. Emiatt léphet fel „hiba a rendszerben”, amikor a szervezet egyszerűen túlreagálja a találkozást valamiféle ártalmatlan anyaggal.

Árulkodó jelek

Hazánkban az ételallergia a gyerekek hat-hét százalékát érinti. Rossz hír, ha a családban előfordult korábban ilyesmi, rendkívül nagy a valószínűsége, hogy az tovább öröklődik. Amennyiben mindkét szülő allergiás volt, az utódoknál az esély egyenesen nyolcvan százalékra növekszik.

A téma szakértőjét, Dr. Csáki Csilla allergológust kértük meg, hogy az interneten fellelhető információáradat helyett segítsen helyre tenni, milyen esetben beszélhetünk valóban allergiáról.

glamour plusz ikon Megelőznéd a rákot? A szakértő szerint az életmódváltás legutolsó határideje: tegnap

Megelőznéd a rákot? A szakértő szerint az életmódváltás legutolsó határideje: tegnap

Az allergiás tünetek több szervet érinthetnek, ráadásul egészen csecsemőkortól. Ennek az az oka, hogy az anya által elfogyasztott ételek molekulái, ha kis mértékben is, de átjutnak az anyatejbe. A tünetek a tápszert fogyasztó babákat sem kímélhetik, hiszen maga a tápanyag tehéntejből készül, ami – párban a tojással, liszttel, szójával, hallal, eperrel és mogyoróval – az egyik leggyakoribb allergén. Az ételallergia tünetei kellőképp változatosak, közéjük tartozik a hasmenés, hányás és haspuffadás. A bőrt sem kíméli:

csalánkiütés, száj körüli kipirosodás, ekcéma esetén éppúgy gyanakodhatunk allergiára, mint szem- és szájdagadásnál.