Ha az Ayurvéda szerint étkezel, könnyebben összhangba kerülsz a menstruációs ciklusoddal

Megfelelő étkezéssel megkönnyítheted a nehezebb napokat
Megfelelő étkezéssel megkönnyítheted a nehezebb napokat
Fotó: StefaNikolic/Getty Images

Az Ayurvéda, az ősi indiai orvoslás rendszere a test, az elme és a lélek közötti harmónia fenntartására összpontosít. Ez a holisztikus megközelítés különösen releváns a női ciklus szempontjából, mivel az Ayurvéda azt vallja, hogy az egészség fenntartása érdekében figyelembe kell venni a női test egyedi ritmusait és ciklusait. Ehhez pedig hozzátartozik az étkezés is.

Mi modern, felvilágosult nők régóta élünk pont ellenkezően azzal, mint amit a női ciklusunk megkívánna, sok betegséget, diszharmóniát is hozott magával az urbánus létezésünk. Ha most életmódot váltasz, az azt jelenti, hogy visszatérsz a női test bölcsességéhez, ahhoz a tudáshoz, ami mindig is támogatta a nőiségedet.

Az Ayurvéda szerint az év hat évszakra oszlik, és ugyanígy a női ciklus is hat szakaszra bontható, amelyek mindegyikére más-más dosha – a testben lévő energia – gyakorol hatást. Ne feledd, hogy az út személyes, és ami egyeseknek jól működik, az nem biztos, hogy másoknak is megfelel. Természetesen a négyes tagolás szerinti ciklus is teljességgel rendjén van. Az Ayurvéda három alapvető energiát, úgynevezett doshát különböztet meg: a Vata, a Pitta és a Kapha. Minden ember egyedi kombinációja e három doshának, és ez a kombináció határozza meg az egyéni alkati típusokat, valamint az egészségre, betegségre való hajlamokat.

A menstruációs ciklus szakaszai is összefüggésben állnak ezekkel a doshákkal, ugyanis az Ayurvéda filozófiája szerint az évszakok nemcsak az időjárásban, hanem az emberi testben és a természet ritmusában is tükröződnek.

1. Menstruációs szakasz: Tél (Vata dosha)

Ez a bölcs asszony, a tél, a visszahúzódás, az elmúlás, a befelé fordulás időszaka. Ha a Hold fázisait nézzük, akkor ez a sötét Hold, az Újhold időszaka. Minden egyes vérzésünknél újjászületünk, lefelé, kifelé áramlik az eddig felépült méhnyálkahártya, ha nem történt megtermékenyülés. Erős a kapcsolódásunk ilyenkor a női felmenőkkel, sokaknak érdekes álmai lehetnek, alapvetően az intuíció nagyon erős, a jobb agyfélteke aktív ezekben a napokban.

Felszívódik a sárgatest, megszűnik a progeszterontermelés, minden hormonszint alacsony, így nagyon fontos és nagy az igény ilyenkor a pihenésre, visszahúzódásra. Minden nő a legmélyebb energiáiból merít ilyenkor erőt. A legjobb lenne, ha home office-ban tudnánk dolgozni az első napokban.

Ezt edd

Ilyenkor szedjünk magnéziumot, B6 vitamint, E vitamint, fogyasszunk herbateákat, például málnalevelet, rózsaszirmot, borsmentát, gyömbért, kamillát. Részesítsük előnyben az egyszerű ételeket , amik segítik a tisztulást, ilyenek a zöldségek, gabonák, leginkább a kuszkusz, basmati rizs, amarant, de jótékony hatással van a hajdina is. Aki képes rá, akár böjtölhet is szelíden egy napot, csak teát és rizst véve magadhoz. De aki úgy érzi, nem megy neki, ne erőltesse!

Mivel az Ayurvéda szerint ezt az időszakot a mozgékony, száraz, szeles, zaklatottabb, Vata minőség uralja, amibe később, a vérzés vége felé csatlakozik a hűvösebb, nedves, nyugodtabb, földelő Kapha minőség. Így addig is nagyon jót tesznek a könnyen emészthető, melegítő, tápláló ételek, mint például a levesek, főtt zöldségek, továbbá a magas fehérjetartalmú, vasban és B-vitaminokban gazdag ételek.

Azok számára, akiknek erős a menstruációjuk, a vashiány problémát jelenthet, ezért fontos a vasban gazdag ételekre összpontosítani: spenót, sóska, brokkoli, cékla, málna, piros bogyós gyümölcsök, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, lencse - utóbbival azért óvatosan, hogy ne puffasszon. Az Omega-3 zsírsavban gazdag ételek, például az olajos halak, diófélék és magvak gyulladáscsökkentő hatásúak, és segíthetnek csökkenteni a menstruációs fájdalmat, görcsöket.

A magnéziumban dús ételek - kakaó és a sötétzöld leveles zöldségek - támogatják a hormontermelést, az alvást és csökkenthetik az izomgörcsöket. A teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonló, B-vitaminban gazdag ételekkel az energiaszintedet és a hangulatodat tudod balanszba hozni, míg az idegrendszert harmóniába hozhatja egy kis aranytej (kurkumás tej) kevés fahéjjal és ghee-vel. Az alacsony vérnyomásra pedig szuper a fűszeres jógi tea kardamommal, fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval.

Ezt kerüld

Kerülni érdemes ilyenkor a koffeint, a húst és az alkoholt.

glamour plusz ikon Friss kutatások bizonyítják, hogy megfelelő étkezéssel tényleg lassítható az öregedés

Friss kutatások bizonyítják, hogy megfelelő étkezéssel tényleg lassítható az öregedés

2. Post-menstruációs szakasz: Tavasz (Kapha dosha)

Újraébredés, növekvő Hold időszaka, a „kisasszony” archetípusnak felel meg. Ez a két-három nap a méhed regenerációjának időszaka, a vérzés után szüksége van a felépülésre, elég nagy „munkában” volt. A menstruációt követő időszak a tavaszhoz hasonlítható, amikor a természet új életre kel és megújul. Ekkor a Kapha dosha dominál, amely a stabilitást és a regenerációt irányítja.

Ezt edd

A zöld leveles zöldségek, cukkini, répa, articsóka, friss gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, őrölt lenmag, fermentált ételek a bélflóra egészségéért segítenek fenntartani a Kapha egyensúlyát. Készítsünk egészséges energiagolyókat áztatott, őrölt magvakból, kókuszreszelékben megforgatva. Ebben a fázisban ideálisak az enyhén főtt, párolt vagy pirított ételek. Koncentráljunk a sovány fehérjeforrásokra, mint a hal, csíráztatott babok, magvak és az olyan tápanyagban gazdag, energiát adó gabonafélék, mint a quinoa és a hajdina, valamint ilyenkor lehet erőteljesebb fűszerezést is használni, ami serkenti az emésztés tüzét.

Ezt kerüld

Kerülni kell a nehéz, zsíros ételeket, amelyek lassúságot okozhatnak.

3. Follikuláris szakasz: Kora nyár (Kapha-Pitta dosha)

A follikuláris szakasz a kora nyár időszakához hasonlítható, amikor a természet a növekedés és fejlődés fázisában van. A telő Hold időszaka, a menyasszony archetípusának ideje. A petefészkekben a tüszők érésnek indultak a tüszőérlelő hormon (FSH) hatására, a tüszőrepedés előtti 5-7. napon a domináns tüsző kiválasztódik. A méhnyálkahártya vastagodni kezd, az energiaszint és a libidó is nő.

Aktívabb a bal agyfélteke, ami azt jelenti, akármit megálmodtál, kitaláltál, azt most gyakorlatban is végig tudod vinni. A tűz, a transzformáció, az erő (a Pitta minőség) irányítja az anyagcserét és a tüsző érését. Hűsítésnek pedig még a felépítő, növekedéshez, bőséghez szükséges Kapha minőség is jelen van. A női test felkészül az ovulációra.

Ezt edd

Az egyensúly fenntartása érdekében friss, könnyen emészthető ételeket érdemes fogyasztani. A saláták, friss zöldségek, bogyós gyümölcsök és hűtő hatású ételek, mint a kókuszvíz, segítenek csökkenteni a Pitta túltengését. A follikuláris fázisban a hormonális egyensúly és a petesejt érésének támogatása érdekében hasznos például a zab, a brokkoli, a cukkini, a répa, a saláta, a zöldbab, a zöldborsó, az avokádó, a citrusfélék, a szilva, a meggy, valamint a lencse, a kesudió, a magvak és a savanyú káposzta.

Fontos, hogy tápláló, de könnyű ételeket fogyasszunk, amelyek nem terhelik meg az emésztést. A fűszerek közül a kurkuma, a kömény és a koriander segíthetnek a Kapha energia kiegyensúlyozásában. A test több szénhidrátra vágyhat, növelhetjük tehát a bevitelüket, de igyekezzünk összetett szénhidrátokat fogyasztani, például gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat és keményítőtartalmú zöldségeket, mint a burgonya.

Ezt kerüld

Elsősorban a nehéz, zsíros ételek kerülendők ilyenkor. Ha sikerül az étrendben az üres kalóriákat - édességeket, nasikat, pékárut - háttérbe szorítani azzal, hogy megemeljük a fehérjét is, akkor kevésbé kívánjuk majd előbbieket, másrészt az energiaszint is egyenletesebb lesz - nem éhezünk meg nassolás után és a vércukorszint sem ingadozik. És ha a metabolizmus egészségesebben működik, akkor a női ciklus problémái is gyógyulnak.

Az Ayurvéda három alapvető energiát, úgynevezett doshát különböztet meg: a Vata, a Pitta és a Kapha különböző kombinációi uralkodnak ciklusunk egyes szakaszaiban
Fotó: tada/Getty Images

4. Ovulációs szakasz: Nyár (Pitta dosha)

Az ovuláció az Ayurvéda szerint a nyár időszakának felel meg, amikor a Pitta dosha dominál. Ez a Telihold, az Anya minőség, a termékenység és a csúcsteljesítmény ideje. A tüsző kilökésre kerül, és a test felkészül a megtermékenyülésre.

Ezt edd

A nyárhoz hasonlóan ez az időszak is intenzív energiával teli, figyeljünk ebben a szakaszban a rostfogyasztásra, hogy elegendőt vigyünk be. Ez lehet brokkoli, kelbimbó, padlizsán, mángold, spenót, barna rizs, quinoa, antioxidánsokban gazdag áfonya, szeder, sötét leveles zöldségek, diófélék, magvak. Ezek mind támogathatják az ovulációt és az általános reproduktív egészséget. Ha a Pitta dosha túlteng, az túlzott hőt és gyulladást okozhat, harmonizálásához ezért hűtő, keserű és édes ételek fogyasztása ajánlott.

A friss zöldségek, hűsítő italok és keserű zöldek segítenek csökkenteni a Pitta energiát. Ilyen például az uborkaleves, zabkása áfonyával, édeskömény gumóból „pörkölt” vagy leves sárgarépával, fodroskellel, minestrone, párolt articsóka. De készíthetünk citromos-kakukkfüves, narancsos -zsályás, vagy áfolyás-levendulás limonádét is.Jó, ha figyelsz a jóféle zsírok bevitelére is. Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakra, valamint D-vitamin és folsav tartalmú ételekre.

Az olyan ételek, mint a lazac, makréla, lenmag, chia mag és diófélék, gazdagok esszenciális zsírsavakban. A zsíroktól ne féljünk, mert a hormonjaink barátai, szükség van rájuk az ösztrogén, progeszterpon, tesztoszteron és kortizol előállításáshoz.

Ezt kerüld

A fűszeres, savanyú ételeket kerülni kell, mivel ezek fokozhatják a Pitta túltengését és érzelmi labilitást okozhatnak.

5. Post-ovulációs szakasz: Ősz (Vata-Pitta dosha)

Az ovuláció utáni szakasz az őszhöz hasonlítható, amikor a természet lassan visszavonul és felkészül a télre. „Boldogasszony” archetípus és a fogyó Hold időszaka. Ebben a szakaszban a Vata és a Pitta dosha együttesen hat a testre. A luteális fázis során a progeszteron hormon dominanciája nyugtató hatású, de ha a Vata dosha egyensúlya felborul, premenstruációs tünetek, mint a szorongás, álmatlanság és ingerlékenység léphetnek fel. Az ovuláció után a test felkészül egy esetleges terhességre vagy a következő menstruációs ciklusra.

Ezt edd

A Vata-Pitta egyensúly fenntartása érdekében meleg, tápláló és földelő ételek ajánlottak. A meleg gabonák, mint a zabpehely és a barna rizs, valamint a melegítő fűszerek, mint a gyömbér és a fahéj, segítenek stabilizálni a Vata doshát és enyhíteni a PMS tüneteit. Ebben a szakaszban megnő az étvágy. A komplex szénhidrátok - zab, quinoa, farro -, az egészséges zsírok és a sokat emlegetett diófélék, magvak és a keresztesvirágú zöldségek különösen fontosak ebben a fázisban.

A B-vitaminokban és egészséges zsírokban gazdag ételek segíthetnek a hangulat és a hormonális egyensúly fenntartásában. Banán, bab, húsfélék, szárnyasokra, tojásra és hüvelyesek, segítenek kordában tartani a cukor utáni sóvárgást, míg a leveles zöldségek csökkenthetik a folyadék visszatartást, és támogatják a májat.

glamour plusz ikon Stresszcsökkentés és immunerősítés természetes módon: ezért érdemes kipróbálni az erdőfürdőzést

Stresszcsökkentés és immunerősítés természetes módon: ezért érdemes kipróbálni az erdőfürdőzést

6. Luteális szakasz: Kora tél (Vata dosha)

A luteális szakasz a kora tél időszakához hasonlítható, amikor a természet készül a pihenésre és a regenerálódásra. A fogyó Holdban, a „Varázslónő”, a „Bölcs asszony” archetípusa jellemzőbb ezekre a napokra. Ebben az időszakban a Vata dosha dominál, amelynek kiegyensúlyozása különösen fontos a testi és érzelmi jólét szempontjából. Ekkor jelentkezik a legtöbb PMS tünet, itt derül ki a legjobban, hogy a ciklusod eddigi szakaszaiban tudatosan táplálkoztál-e.

Ezt edd

Az Ayurvéda szerint ebben az időszakban a szervezet energiaigénye növekszik, és fontos, hogy a testet melegítő, a Vata dosha harmonizálásához olajos és tápláló ételekkel lássuk el. A meleg levesek, főtt gabonák és fűszerek, mint a kurkuma és a fahéj segítenek stabilizálni a Vata-t, a magnézium, a B6 vitamin és a cink segíti a PMS enyhülését. Javasolt a levélzöldségek fogyasztása, amelyek elősegítik a testünk méregtelenítő folyamatait.

Jótékony még ebben az időszakban a barnarizs, a köles, az édesburgonya, a retek, a gyömbér, a tök, a zeller, az uborka, az alma, a körte, a csicseriborsó, a fehérbab és a menta. Az étvágyfokozódás összefüggésben van azzal, hogy a luteális fázisban intenzív felépítésben van a test, méghozzá a méhnyálkahártya vastagításával. Amikor az étel utáni sóvárgással küzdünk, adjunk az étrendünkhöz kalciumban gazdag ételeket, mint például tofu, fehérbab és sötétzöld leveles zöldségek.

Fogyasszunk magnéziumban gazdag ételeket is, például étcsokoládét, tökmagot és kesudiót. És mindenképpen növeljük a vasban gazdag ételek bevitelét, a nap folyamán pedig étkezzünk egyenletesen, és ne hagyjunk ki étkezéseket.

Ezt kerüld

Most legjobb, ha elhagyjuk a koffeint, a cukrot (magas cukortartalmú gyümölcsöket is), a tejterméket, a húsféléket. Kerülni kell a hideg és nyers ételeket, amelyek fokozhatják a Vata egyensúlytalanságát.

Légy kitartó, ez életmódváltás nem egy pár hetes diéta, de hosszú távon látni fogod a változásokat a vérképedben, az endokrinológusnál, a közérzetedben és a testedben.