A fenntartható divat nem csak hozzájárul a környezetvédelemhez, de segíti a biológiai sokféleség megőrzését is, ez pedig a jövőben fontosabb lesz, mint gondolnánk
A biológiai sokféleség és a fenntartható divat szoros kapcsolatban állnak egymással, hiszen a divatipar jelentős hatással van a Föld ökoszisztémáira. Több millió fajjal osztozunk a Földön, létezésünk cselekedeteinken és környezetünkön keresztül akaratlanul is összekapcsolódik.
A biológiai sokféleség a bolygónk életének hatalmas változatosságára utal, melynek megőrzése a mi feladatunk.
Az emberi tevékenység negatív hatása
A kapitalizmus és a folyamatos növekedés modern rendszerében maga a természet árucikké vált – a Világgazdasági Fórum jelentése (2020) megjegyezte, hogy a világ teljes GDP-jének több mint fele mérsékelten vagy nagymértékben függ a természettől. Vitathatatlan, hogy az embereknek óriási felelősségük van a biodiverzitás biztosításában.
Az emberi lét szempontjából a biológiai sokféleség fontosságára jó példa azok a növények, amelyekre táplálékként támaszkodunk – túlélésük a rovarok, madarak vagy más kisemlősök általi beporzástól függ. Később az élelmiszer-hulladékból származó szerves anyagot baktériumok bontják le, hogy végül gazdagítsák a talajt, utat engedve a növényvilágnak.
Egyetlen ökoszisztéma összeomlása messzemenő következményekkel járhat az egész bolygóra – gyakori példa erre a méhek kihalásának lehetséges hatása. És bár ismerjük a kockázatokat, az emberek még mindig egyre negatívabb hatást gyakorolnak a környezetre.
Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai azt mutatják, hogy a Föld szárazföldi területének háromnegyedét, és tengeri környezetének kétharmadát jelentősen megváltoztatta az emberi tevékenység, mintegy 1 millió fajt téve ki a kihalás közvetlen veszélyének.
A biológiai sokféleség csökkenéséhez leginkább ezek az emberi tevékenységek járulnak hozzá: energia, infrastruktúra és mobilitás, élelmiszer és divat. Igen, a divatipar óriási hatással van a biológiai sokféleség csökkenésére – talán még mélyebb szinten, mint gondolnád.
Milyen szerepet játszik a biodiverzitás a divat kontextusában?
A divatipar jelentősen hozzájárul a biológiai sokféleség csökkenéséhez a nyersanyagokért folytatott gazdálkodás miatti talajromlás, a gyapotföldek miatti erdőirtás vagy a bőr előállításához szükséges vegyi dömping miatti vízszennyezés révén, amelyek mind élőhelyvesztést okoznak a fajok számára. A divatláncban a biológiai sokféleség csökkenésének legnagyobb mozgatórugói a gyapottermesztés, a textilfestés és -kezelés, a mikroműanyagok, valamint az óriási mennyiségű textilhulladék.
Becca Willcox, a Good On You értékelési elemzője szerint a divatipar nagymértékben hozzájárul a biológiai sokféleség globális csökkenéséhez az értéklánc minden szakaszában, a rostok nyersanyagainak kitermelése során bekövetkező élőhelyvesztéstől kezdve az elhasználódott termékek ártalmatlanításából származó hulladékig. Ugyanakkor az ágazat az egészséges, működő ökoszisztémáktól és a biológiai sokféleségtől is függ.
A divat és a természet kapcsolatának a kizsákmányolóról a regeneratív és kölcsönös viszonyra kell váltania.
Ezeket a megállapításokat a The Fashion Pact nonprofit szervezet is kiemelte. Az Amazonas és Cerrado környékén előforduló erdőirtás a szarvasmarha-tenyésztésnek és a növekvő gyapotültetvényeknek köszönhető. A fast fashion termékek többsége erdőirtási területekről vagy azok közeléből származik.
A fenntartható divat a körforgásos gazdaság elveire épül, ahol a termékek élettartamának meghosszabbításával, az újrahasznosítás és az újrafelhasználás révén csökkentik a hulladékot és a természetes erőforrások kimerülését. Ez közvetetten védi a biodiverzitást azáltal, hogy kevesebb erőforrást vonnak ki a természetből.
Kiemelendő az etikus és fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok támogatása, amelyek elősegítik a talaj egészségének megőrzését és a helyi élővilág védelmét; ezt nevezzük regeneratív gazdálkodásnak. A biológiai sokféleség megőrzése felé tett fontos lépés még az ellátási láncok átláthatósága és nyomon követhetősége, biztosítva, hogy a termékek előállítása során ne sérüljenek környezeti és szociális normák.
A Good On You a nyilvános közzétételeket arra használja, hogy pontozza a márkákat a biológiai sokféleség csökkenése ellen tett intézkedéseikért. Módszertanunk figyelembe veszi az olyan politikákat, mint például a mezőgazdaság regeneratív megközelítései, amelyek helyreállítják a talajt és a gyepterületeket, védik a vízi utakat, és biztosítják az érintett fajok megőrzését.
Röviden, az ökoszisztémáink oly módon történő „feltöltéséről” van szó, amely lehetővé teszi, hogy továbbra is zavartalanul működjenek. A jelenlegi kitermelési módok károsak a bolygóra nézve, így egy körkörös, természetközpontú rendszer felé érdemes haladni.
Most nekünk kell odafigyelni a természetre, hogy meg tudjuk őrizni a biodiverzitást, amíg még mérsékelni tudjuk a divatipar által okozott káros folyamatok hatását.
Arról van szó, hogy képesek legyünk olyan anyagokat beszerezni, amelyek potenciálisan többet adnak, mint amennyit elvesznek a környezetből. A márkák elkerülhetik az olyan területeken történő beszerzést is, ahol jelentős a biológiai sokféleség csökkenésének kockázata, és hozzájárulhatnak új anyagok – különösen biológiailag lebomló, valamint kevésbé víz- és energiaigényes anyagok – kifejlesztéséhez.
A divat túltermelésének és fogyasztásának kezelése is kulcskérdés, mivel a kevesebb gyártás és a ruhák hosszabb ideig történő forgalomban tartása viszonteladással, újrahasznosítással és javítással csökkentené a hulladéklerakókba dobott textilhulladék mennyiségét, ami élőhelyvesztést okoz.
Továbbá a McKinsey jelentése arra is felszólította a márkákat, hogy oktassák fogyasztóikat a ruházat ápolására, például az alacsonyabb hőmérsékleten történő mosásra és szűrők használatára a kibocsátott mikroszálak mennyiségének csökkentése érdekében.
Van olyan márka, amely jó példát mutat?
Globális szinten érdemes a Finisterre, az Eileen Fisher és a Patagonia regeneratív gazdálkodásba történő befektetéseit megemlíteni. Mindegyik márka pozitív példákat alkalmaz az ellátási láncában a biológiai sokféleség védelme érdekében.
A Finisterre nemrégiben mutatta be a regeneratív rostokból készült ruháit, amelyeket a természettel összhangban termesztenek, optimalizálva a szén-dioxid megkötését a talajban, valamint ösztönözve a föld biológiai sokféleségét és egészségét. A márka elmagyarázza, hogy számukra a legfontosabb szempontok közé tartozik a talaj egészségének védelme a növények rotációjával, valamint a helyi állatvilág bevonására való összpontosítás a biológiai sokféleség gazdagságának elősegítése érdekében.
Az 1984-ben alapított amerikai Eileen Fisher divatmárka a minimalista dizájn híve. A körforgásos divat megerősítésére 2009-ben indította el a ruha visszavételi programját, amióta összesen kétmillió ruhadarab került begyűjtésre, ezek közül egymilliót már újraértékesítettek, eladományoztak vagy újraalkottak.
Emellett támogatja a regeneratív gyapjútermelőket Dél-Amerikában, hogy kövessék a vadon élő juhok természetes vándorlási mintáit állataik legeltetése során, hogy csökkentsék a gyepterületek degradációját.
A Patagonia 1996 óta kizárólag organikus gyapotot használ. A márka azóta segített létrehozni a Regenerative Organic Certified mezőgazdasági tanúsítványt, amely a legelőalapú állatjólétre, a gazdálkodók és a munkavállalók méltányosságára, valamint a talaj egészségére és a földgazdálkodásra vonatkozó szigorú követelményekre összpontosít.
A biológiai sokféleség összetett téma, és még bonyolultabb annak meghatározása, hogy a márkák miként alkalmazzák a legjobb gyakorlatokat a környezeti veszteség csökkentése érdekében.
Összességében, a fenntartható divat nem csak a környezetvédelmi szempontok figyelembevételét jelenti, hanem aktívan hozzájárul a biológiai sokféleség megőrzéséhez is. Ez az összefüggés fontos része annak a globális törekvésnek, hogy fenntarthatóbb és etikusabb módon működjön a rendszer. Ez különösen fontos egy olyan iparágban, ahol a ruházati cikkek Indiától Kínáig és Európáig számos kontinensen utazhatnak a gyártási fázis során.