Rácz Jenő: Minden estére úgy tekintek, mint egy focicsapat kapitánya, aki az összes meccset meg akarja nyerni a csapatával
Rácz Jenő a magyar gasztronómia egyik meghatározó alakja, aki rendkívül fiatalon indult útnak, hogy tapasztalatot szerezzen. A világ legjobb éttermeiben tanulhatta meg a professzionális gasztronómia alapjait. Dolgozott Londonban, Koppenhágában, Szingapúrban és Sanghajban.
Profizmusának és tehetségének köszönhetően lehetőséget kapott egy sanghaji étterem megnyitására, mely az első öt hónap után Michelin-csillagot kapott. Két évben, 2018-ban és 2019-ben a Bocuse D’Or szakácsversenyen a kínai nemzeti válogatott edzője volt. Ezt követően visszatért Magyarországra, az RTL Klub tévécsatornán a Konyhafőnök főzőműsorban láthatta a közönség.
Tehetségét az elmúlt években nemcsak külföldön, a világ legjobb éttermeiben, hanem itthon is megmutatta. A Rumour étterem sokkal több, mint ahová szimplán beülsz vacsorázni: itt olyan élményben lesz részed, amit soha nem fogsz elfelejteni. Jelenleg a Rumour étterem mellett a Szigligeten nyílt Nem rossz névre keresztelt street food helyével színesíti a magyar vendéglátói palettát.
A Budapest szívében tálalható gasztroszínház 2021 májusában, a világjárvány közepén nyitotta meg kapuit. Az egyedi koncepció alapján kialakított menüsorral, Jenő és csapata új színt visz a magyar gasztronómiai életbe.
Mikor született meg a fejedben a Rumour étterem gondolata?
Mindig is nagyon szerettem azokat a helyeket, ahol a séfnek közvetlen kapcsolata van a vendégeivel. Még Shanghajban dolgoztam, amikor megszületett a fejemben a saját étterem gondolata, nem feltétlenül Magyarországban gondolkodtam. Végül a Konyhafőnök televíziós felkérés miatt hazautaztam, visszaköltöztem Budapestre, és úgy döntöttem, itthon valósítom meg a tervemet.
Csernus Imre: „A magyarok nem mernek beszélni a hiányosságaikról, miközben tagadják a hibáikat”
Olyanra sikerült a Rumour, amilyennek megálmodtam: egy hely, ahol elzárkózunk a külvilág elől, bordó függönyök vesznek körül, akárcsak egy színházban, kizárólag foglalással lehet érkezni, és itt egy igazi gasztroshow veszi kezdetét. Emlékszem, amikor egykoron felvázoltam a tervemet, kikerekedett szemekkel néztek rám:
Normális vagy? Nem arra van beállítva a magyar közönség, hogy előre foglaljon vagy éppen foglalót fizessen.
Mindenféleképpen új utat akartam nyitni, ahol már az előrefoglalással újat tudunk mutatni, aztán megérkezik a vendég, meghökken, ugyanis a fagyasztó ajtaján keresztül juthat be az étterembe.
A meghökkentés egy meghatározó eleme a koncepciónak?
Mindig is nagyon szerettem a picit elérhetetlennek tűnő helyeket, ahová nagyon kevesen juthatnak el. Ez egy titkos gasztroklub, gasztroszínház, nemhiába kapta az étterem a Rumour nevet. Az angol nyelvben szájról szájra, gyors sebességgel terjedő információt jelent. Az emberek bejönnek, meghökkennek továbbviszik a hírünket.