Az ősz gyarmatosítása: hogyan hódította meg a világot a pumpkin spice?
Az ősz mintha minden évben hangsúlyosabb helyet foglalna el a naptárban; és egyre több kellékre van szükségünk az évszak alapos megéléséhez. Már nemcsak karácsonyra és húsvétra díszítjük fel a lakást, hanem megjelentek a bejárati ajtókon az őszi kopogtatók, az ablakpárkányok pedig tele vannak szinte túlvilági szörnyeket idéző dísztökökkel.
A zöldségesek előtt halomban állnak az ehetetlen, kizárólag faragásra váró, hatalmas, narancssárga tökök. A halloween szinte annyira kötelező, mint a szilveszter, de egyre több környéken szerveznek különböző „Trick or Treat” eseményeket is. Ilyenkor a gyerekek édességért csöngetnek be azokhoz a szomszédokhoz, akikről lehet sejteni, hogy nem az amerikai imperializmus vasöklét látják a múmiának és vérfarkasnak öltözött alsósokban.
Az ősz mintha már nem is egy évszak, hanem egyetlen, hatalmas, vastag pulcsis, pókhálós, gyapjúsálas ünnepkör lenne. Ha pedig egy dologgal kellene jellemezni a szezont, amelyre egyre jobban készülünk, akkor az minden vitán felül a pumpkin spice latte, az ősz hivatalos itala.
Ha akarod, ha nem: pumpkin spice
Az íz, a jellegzetes narancssárga szín és a kissé émelyítő illat ma már az illatgyertyától kezdve a süteményen át a poutpourri-ig bármilyen formában jelentkezhet, és augusztus végétől novemberig lényegében kikerülhetetlen a világ nagyvárosaiban. A pumpkin spice egyrészt olyan, mintha mindig is velünk lett volna, másrészt érdemes feltenni a kérdést: vajon hogyan tudott ilyen könnyedén beférkőzni a budapesti őszbe egy olyan ital, aminek a nevében mégiscsak a tök a meghatározó?
Tököt pedig magyar ember hagyományosan nyár elején kaporral, főzelék formájában fogyaszt, esetleg megtölti hússal, leönti tejföllel, októberben pedig leginkább csak nagy darabokban megsüti, minden különösebb teketória nélkül.
Az őszi bőrápolás három aranyszabálya: ha ezeket a lépéseket betartod, gyönyörű végeredményt kapsz
Ez az egyszerű zöldség azonban komoly hagyományokkal bír a tengerentúlon, ahonnan végül hozzánk is eljutott, legelőször latte formájában.
A fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg és szegfűbors fűszerkeverék szinte egyidős Amerikával; a létének értelme pedig a hagyományos hálaadásnapi sütőtök pite. A pumpkin spice fűszerkeveréket az 1930-as évek óta vihetik haza az amerikaiak előre összekeverve, egyetlen üvegbe zárva, hogy a tengerentúlon konzervben árult tökpüréhez adva könnyebben és gyorsabban lehessen elkészíteni a szezonális süteményeket.