Az ősz gyarmatosítása: hogyan hódította meg a világot a pumpkin spice?

Hogyan lett a magyarok kedvenc itala a pumpkin spice latte?
Hogyan lett a magyarok kedvenc itala a pumpkin spice latte?
Fotó: J. MacNeill-Traylor/Getty Images

Az ősz mintha minden évben hangsúlyosabb helyet foglalna el a naptárban; és egyre több kellékre van szükségünk az évszak alapos megéléséhez. Már nemcsak karácsonyra és húsvétra díszítjük fel a lakást, hanem megjelentek a bejárati ajtókon az őszi kopogtatók, az ablakpárkányok pedig tele vannak szinte túlvilági szörnyeket idéző dísztökökkel.

A zöldségesek előtt halomban állnak az ehetetlen, kizárólag faragásra váró, hatalmas, narancssárga tökök. A Halloween szinte annyira kötelező, mint a szilveszter, de egyre több környéken szerveznek különböző „Trick or Treat” eseményeket is. Ilyenkor a gyerekek édességért csöngetnek be azokhoz a szomszédokhoz, akikről lehet sejteni, hogy nem az amerikai imperializmus vasöklét látják a múmiának és vérfarkasnak öltözött alsósokban.

Az ősz mintha már nem is egy évszak, hanem egyetlen, hatalmas, vastag pulcsis, pókhálós, gyapjúsálas ünnepkör lenne. Ha pedig egy dologgal kellene jellemezni a szezont, amelyre egyre jobban készülünk, akkor az minden vitán felül a pumpkin spice latte, az ősz hivatalos itala.

Ha akarod, ha nem: pumpkin spice

Az íz, a jellegzetes narancssárga szín és a kissé émelyítő illat ma már az illatgyertyától kezdve a süteményen át a poutpourri-ig bármilyen formában jelentkezhet, és augusztus végétől novemberig lényegében kikerülhetetlen a világ nagyvárosaiban. A pumpkin spice egyrészt olyan, mintha mindig is velünk lett volna, másrészt érdemes feltenni a kérdést: vajon hogyan tudott ilyen könnyedén beférkőzni a budapesti őszbe egy olyan ital, aminek a nevében mégiscsak a tök a meghatározó?

Tököt pedig magyar ember hagyományosan nyár elején kaporral, főzelék formájában fogyaszt, esetleg megtölti hússal, leönti tejföllel, októberben pedig leginkább csak nagy darabokban megsüti, minden különösebb teketória nélkül.

glamour plusz ikon Az őszi bőrápolás három aranyszabálya: ha ezeket a lépéseket betartod, gyönyörű végeredményt kapsz

Az őszi bőrápolás három aranyszabálya: ha ezeket a lépéseket betartod, gyönyörű végeredményt kapsz

Ez az egyszerű zöldség azonban komoly hagyományokkal bír a tengerentúlon, ahonnan végül hozzánk is eljutott, legelőször latte formájában.

A fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg és szegfűbors fűszerkeverék szinte egyidős Amerikával; a létének értelme pedig a hagyományos hálaadásnapi sütőtök pite. A pumpkin spice fűszerkeveréket az 1930-as évek óta vihetik haza az amerikaiak előre összekeverve, egyetlen üvegbe zárva, hogy a tengerentúlon konzervben árult tökpüréhez adva könnyebben és gyorsabban lehessen elkészíteni a szezonális süteményeket.

Hogyan kezdtünk tömegesen tökös kávét inni?

A pumpkin spice világhódító diadalútja több, mint húsz évvel ezelőtt indult el, amikor a világ piacvezető, elviteles kávét áruló cége megszabadult a történet pite részétől, és a fűszerkeverék segítségével egy olyan italt hoztak létre, amiről még senki sem hallott azelőtt. A pumpkin spice latte nem az első olyan kávé ital volt, amelyben annyi cukor, szirup és hab volt, hogy valójában csak nyomokban emlékeztetett eszpresszóra.

Azonban az előző szezonokban piacra dobott karácsonyi signature latték már létező italokat, mint például a tojáslikőr alakítottak kávévá, a pumpkin spice-ról azonban egészen a 2000-es évek elejéig nem gondolta senki, hogy akár meg is lehetne inni. Egy évvel a „PSL” – a baristák az egyszerűség kedvéért így rövidítették a hosszú nevet a kávés poharakon – becenévre hallgató ital előtt, 2002-ben dobták piacra a karácsonyi peppermint, azaz borsmenta mokkát.

glamour plusz ikon Valóban egy veszélyes üvegszikla peremén áll Kamala Harris?

Valóban egy veszélyes üvegszikla peremén áll Kamala Harris?

Az édes karácsonyi latte pedig annyi rajongóra talált, hogy egy évvel később a cég úgy érezte, eljött az ideje az ősz gyarmatosításának is. Hosszas tesztelés és kísérletezés következett, ahol a sütőtökös kávé olyan klasszikus őszi ízeket ütött ki a nyeregből, mint a csoki, a karamella, a narancs és a fahéj. A nyertes új latte először száz kiválasztott amerikai és kanadai kávézóban lett elérhető, majd az óriási sikernek köszönhetően egy évvel később már az egész kontinensen megkóstolhatták az ősz új kávéját.

Megszületett a pumpkin spice latte, a mémek kávéja, a beköszöntő ősz biztos jele

Azonban a tökös kávé nem lenne ma az, aki a social media segítsége nélkül. A különböző platformok változnak, de a pumpkin spice latte-ra mindig lehet számítani az őszi tartalomgyártásnál. Sőt, az ital természetesen saját profilokkal is rendelkezik a megfelelő helyeken.

Az eredeti latte-t persze rengeteg cég koppintotta le, a legkülönbözőbb formákban. Ugyanis a pumpkin spice latte sikerének pont azaz egyik titka, hogy nagyon egyszerű utánozni. Egy csésze tökéletes eszpresszó elkészítéséhez jó minőségű kávéra, őrlőre és egy megfelelő gépre van szükség; azonban egy löket édes pumpkin spice szirup bármilyen kávét képes feljavítani, vagy legalábbis rendesen megédesíteni. Sőt, az ital és az ősz igazi rajongói némi konyhai bűvészkedéssel otthon is elkészíthetik a szirupot.

glamour plusz ikon Néha lovaskocsival, néha űrhajóval járnék - interjú Szőke Gábor Miklóssal

Néha lovaskocsival, néha űrhajóval járnék - interjú Szőke Gábor Miklóssal

Azonban az édes illatú fűszerkeverék nem állt meg a kávénál, hanem hamarosan elborította az üzletek polcait tea, granola, pillecukor, kombucha és csokoládé formájában, de még pumpkin spice krémsajt létezésére is vannak tárgyi bizonyítékaink.

A szezonalitás ősi varázsa

A modern ősz megkerülhetetlen itala azóta minden évben augusztus utolsó napjaiban kerül az üzletekbe, a konkrét dátum azonban minden évben változik, fenntartva a lattét övező feszült várakozást és enyhe hisztériát. A pumpkin spice latte kiszámítható kiszámíthatatlansága pedig részben meg is magyarázza az ital elképesztő és tartós népszerűségét egy olyan világban, ahol a trendek gyorsabban változnak, mint valaha.

Ma, amikor a nagyvárosokban gyakorlatilag minden mindig kapható, málna decemberben és sült gesztenye júliusban, van valami megkapó, retró bája egy olyan dolognak, ami csak az év egy bizonyos szakaszában érhető el. A történelem legnagyobb részében ugyanis az egyes élelmiszerekre várni kellett, és mintha lenne bennünk némi nosztalgia a szűkösség évei iránt.

glamour plusz ikon Az időgép az Instagramra költözött

Az időgép az Instagramra költözött

Régen szertartása volt a nyár eleji első rántott csirkének ecetes fejes salátával, a gyümölcsök befőzésének és a lekvárkészítésnek a legmelegebb hónapokban; majd az első üvegek felnyitásának késő ősszel, amelyeknek szigorúan ki kellett tartaniuk a következő gyümölcsszezonig. Karácsony után pedig mindenki legalább olyan izgatottan várta a friss húst jelentő januári-februári disznóvágást, mint ma a pumpkin spice latte érkezését.

Lelkünk mélyén pedig ma is vágyunk arra, hogy várni lehessen valamire.

Főleg egy olyan szezonban, amikor alapvetően a hideg és a sötét felé haladunk, a karácsony fényei pedig még beláthatatlanul messzinek tűnnek. A dísztökök, a Halloween bulik, a színes ajtókopogtatók és persze egy nagy adag pumpkin spice latte pedig könnyedén ünnepet csinál abból az időszakból is, ahol – ha kizárólag a szikár tényeket nézzük – a legfontosabb esemény az óraátállítás, ráadásul abból is a rosszabbik fajta.