Egy jól eltalált karácsonyi menü sokak számára tud fenntartható alternatívát mutatni és nagyobb kedvvel vetjük bele magunkat az újító ötletekbe
Akárki akármit is mond, a karácsonynak egy központi eleme az étel. Cikkünkben körbejárjuk, hogyan lehet az asztalunk tele olyan finomságokkal, melyekkel egészségünkön túl még a környezetet is szolgáljuk.
Amikor tudatos tervezésről beszélünk, nem feltétlenül jelenti egyből azt is, hogy egészséges opciókra esik a választásunk, hiszen ehhez rengeteg tudás, szakértelem szükséges. Természetesen nem egy jól megtervezett karácsonyi ételsortól lesz valaki egy csapásra egészséges, hiszen annak nagyon sokféle összetevője van (mozgás, életvitel, mentális egészség). Ám egy jól eltalált karácsonyi menü sokak számára tud alternatívát mutatni és nagyobb kedvvel vetjük bele magunkat az újító ötletekbe.
Karácsony idején sokan sok helyről ülnek le egy asztalhoz, akik mind más és más diétákkal, étkezési szokásokkal érkeznek. Szinte lehetetlen mindenki kedvében járni - és nem is kell, de egy új, formabontó menü jó alapja lehet beszélgetéseknek. Ilyenkor a házigazdára nagy nyomás kerül, hiszen mindenki kedvére igyekszik tenni, ami képtelenség.
Sőt, az ünnepek idején hajlamosak vagyunk sokkal több ételt készíteni, mint amennyire valóban szükség van. Magyarországon (és sok más fejlett országban) sokszor csúszik el a fókusz a minőségről a mennyiségre. Egy 2021-es KSH statisztika szerint az éves ételhulladék mennyisége Magyarországon fejenként 71 kg, az Európai Unióban átlagosan pedig 95 kg az éves hulladékmennyiség egy átlag polgárra vetítve. Sajnos ezek a számok - még ha valamennyire mérséklődtek - is továbbra is nagyon magasnak számítanak.
A Felelős Gasztrohős Alapatívány immár 12 éve folyamatosan azért kampányol és dolgozik egész évben, hogy edukációval segítse azokat, akik szeretnének tudatosabban és ezáltal fenntarthatóbban étkezni. Szabó Kiss Esztert, az Alapítvány egyik munkatársát kérdeztük arról, hogyan lehet csökkenteni az ételhulladék mennyiségét az ünnepek alatt.
„Az ünnepi időszakban is érdemes listával bevásárolni, ez már segíthet abban, hogy csökkentsük kicsit a pazarlást és a túlvásárlást is elkerülhetjük. Ha egyszerre nagyobb mennyiséget vásárolunk, tároljuk az alapanyagokat megfelelően, hogy megőrizzék frissességüket, emellett amit lehet, tartósítsunk, készítsünk elő valamilyen formában: pl. a péktermékekből tegyünk el a mélyhűtőbe, a zöldségeket tegyük hűtőbe, ha húst is használunk, pácoljuk be.
Ha nem szeretnénk a meglepetésként betoppanó vendégekre is felkészülni, készítsünk olyan vendégvárót, ami sokáig eláll, vagy rakjunk el még frissen néhány adagot a karácsonyi menüből a fagyasztóba, így biztosan nem romlik meg, ha szükség van rá pedig gyorsan előkaphatjuk.”
Tervezz tudatosan
A tudatos tervezés az egyik leghasznosabb módja annak, hogy csökkentsük az ételhulladék mennyiségét, illetve hogy valóban minőség és tápláló falatok kerüljenek az ünnepi asztalra. A szakértőnk arról mesélt nekünk, hogy mik a legfontosabb szempontok, ha valaki szeretne elindulni idén karácsonykor ezen az úton és az ünnepi asztalra egy fenntarthatóbb menüt készítene el.
„Ha valaki szeretne fenntarthatóbban étkezni, általában három kezdőlépést szoktunk javasolni: próbáljon meg minél több helyi és szezonális alapanyagot fogyasztani, csökkentse a hús-, és tejtermék fogyasztást és törekedjünk az élelmiszerhulladék minimalizálására. Ezekből érdemes kiindulni a karácsonyi menü tervezésénél is. Például az egzotikus alapanyagok helyett hazai alternatívákat keresni: most van épp a magyar Meyer citrom szezonja, de már hazai kivit is kapni, ezekkel különlegesebbé tehetjük a menüt.
Ha a tradicionális karácsonyi ételeinket vesszük alapul, a szezonalitást és a hazai alapanyagok használatát már ki is pipálhatjuk. A hagyományos ételeink azonban általában húst tartalmaznak, ha valaki nyitott rá, megcsinálhatja ezeknek a vegetáriánus/növényi alapú verzióját vagy egy új húsmentes fogást is beépíthet az ünnepi ebédbe/vacsorába. Természetesen tudjuk, hogy az ünnephez mindenkinek kötődnek ételekkel kapcsolatos emlékei, ha ezek épp egy húsos étellel kapcsolatos, ne érezzük rosszul magunkat, ha tudjuk, szerezzük be szabadtartásból vagy ökológiai gazdaságból a húst ehhez a fogáshoz.”
Nagyon fontos üzenet a szakértőtől, hogy az emlékek és a család fontossága mindig szem előtt tartandó pont és nem érdemes vitákat generálni csak azért, mert teljes reformot szeretnénk az asztalnál. A türelem, megértés és az elfogadás itt is nagyon fontos része a változásnak és nem kell sürgetni a folyamatokat. Egyszerre az is kompromisszum lehet, hogy csak egy ételt alakítunk át és a többit megtartjuk úgy, ahogy eddig készítettük.
Szabó Kiss Eszter megosztotta az ő kedvenc karácsonyi menüjét, melyet évek óta főz a családjának. Ami bevált náluk, hogy a három fogásból mindig egy növényi alapú, és abból az abszolút kedvenc a lencsefasírt, amit Nagy Zita receptje alapján készítenek el.
Lencsefasírt
Hozzávalók:
- 190 g lencse
- 100 g dió
- 60 g törökmogyoró
- 3 ek. őrölt lenmag + 6 ek. víz
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 120 g répa
- 1 közepes alma
- 40 g zabliszt
- 60 g kenyérmorzsa/cirokliszt
- 1 tk. rozmaring, kakukkfű, opcionálisan chili
- 1/2 csokor petrezselyem, felaprítva
- só, bors
A mázhoz:
- 60 ml ketchup
- 1 ek. méz/juharszirup/más édesítő
- 2 ek. almaszósz
- 2 ek. balzsamecet
A lencsét főzd meg egy gerezd fokhagymával, babérlevéllel. A magokat pirítsd meg és a máz hozzávalóin kívül dobj bele mindent egy robotgépbe és pépesítsd. Töltsd át egy sütőpapírral bélelt kenyérformába, süsd 180 fokon kb. 45-50 percig. Szedd ki a formából, rakd rácsra, kend a tetejére a mázat és tedd vissza grill funkcióra még 10-15 percre. A sült zöldségekhez szeleteld fel a szezonális zöldségeket, olajozd, sózd, borsozd. Süsd ropogósra. A tahini öntethez 2 evőkanál tahinit keverj ki fokhagymával, citromlével/almaecettel, sóval és vízzel.
Mézeskalácsos grízpuding
Hozzávalók:
- 0,5 l (zab)tej
- 120 g cirokdara
- 20 g magvaj
- fél kk vanília őrlemény
- fél citrom héja
- 1 kk mézeskalács fűszerkeverék
- édesítsd ízlésed szerint
A morzsához:
- 80 g dió
- 90 g liszt
- 80 g cukor
- 40 g olaj
- 1 csipet só
A tejet a fűszerekkel forrald fel, tedd bele a cirokdarát, folyamatosan kevergetve főzd meg. Tedd kiolajozott formába és hűtsd ki. A morzsához keverd össze a száraz hozzávalókat és aztán morzsold össze az olajjal, süsd meg, amíg aranybarna lesz. Tálald a pudingot lekvárral és a morzsával.