Az emberek közérzetét javítják a virágok és zöldterületek - a BBlooms alapítóival beszélgettünk
Nemrégiben egy új fenntartható kezdeményezés látott napvilágot a magyar piacon, amelynek célja, hogy fenntarthatóbbá tegye hazánkat. A BBlooms elnevezésű cég úgynevezett planting design-nal foglalkozik. Most a cég társalapítójával beszélgettünk, aki évelő, őshonos és méhbarát kerteket szeretne kialakítani szerte az országban.
Bereczki Anna először biomérnökként végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd Crop Science mesterszakon az Illinois Egyetemen.
„Ugyan panelban nőttem fel, minden nyarat a nagymamámnál töltöttem, aki az erdő mellett lakott. Egyrészt nagyon városi embernek érzem magam, másrészt nagyon közel érzem magam a természethez is. A gimnáziumi biológiatanárom indított el azon az úton, hogy csatlakozzak a Kutató Diákok Országos Szövetségéhez. Tetszett a hasonló gondolkodású közeg, így esett a választásom a BME biomérnöki szakára” - kezdi történetét Bereczki Anna, aki az egyetem alatt társaival saját agrártudományi startup vállalkozásba kezdett, és több hasonló cég működésébe is betekintést nyert.
„A korábbi startupom (SMAPPLAB, most már Scoutlabs) digitális kártevő-megfigyeléssel foglalkozott. Abban segítettük a gazdákat, hogy megfelelő időben és megfelelő mennyiségű permetszerrel tudjanak védekezni a kártevők ellen” - magyarázza.
Szoktál rendszeresen posztolni? Akkor bizony te is tartalomgyártó vagy
Amerikai időzónában, Magyarországon
A kutatónő Crop Science szakon végzett az amerikai egyetemen, amely egy népszerű mezőgazdasági szakiránynak számít a tengerentúlon. A kurzus a növényvédelemre és a növénytermesztésre fókuszált. „Ez egy felnőttképzés, így voltak osztálytársaim a harmincas, negyvenes és ötvenes korosztályokból is. Nem az volt megszabva, hogy hány éves a képzés, hanem az, hogy hány kreditet kell összeszedni a diploma megszerzéséhez. Én három év alatt végeztem el a képzést, amelynek nagy részét itthonról, online teljesítettem. Akkoriban már nagy erőkkel a saját startupunkon dolgoztunk, így nem is lehetett volna megoldani, hogy kint végezzem a tanulmányaimat.
A képzés végén mentem csak ki, addig heti kétszer voltak óráink online. Napközben dolgoztam, este tízkor lefeküdtem aludni, majd negyed kettőkor ébresztőre keltem. Fél négyig tartottak az óráim, ezután újra aludtam reggel nyolcig” - tekint vissza a tehetséges fiatal nő, aki nagyon élvezte a kurzust, mivel személyre szabhatta, hogy milyen tárgyakat szeretne hallgatni a kötelezők mellett. „Tetszett, hogy
teljesen naprakész tudást szerezhettem, nem elavult, több évtizedes módszereket tanultunk.
Voltak persze alapvető követelmények: nekünk is meg kellett tanulni az egyes kórokozókat, baktériumokat, gombákat. De emellett olyan tanárunk is volt, aki úgy alakította ki a tananyagot, hogy mi vihettünk témákat, és ő azokat magyarázta el, így azt tanulhattuk meg, ami minket érdekelt. A drónoktól a műholdakig mindenre nyitott volt, így találkoztam a planting design koncepcióval is.”
A Studio Medium alapítója, Riddhi Jain indiai divattervező két világ között egyensúlyoz
A vállalkozás alapjai
Az egyetemet befejezve Bereczki Anna a MyFarm céggel kezdett együttműködésbe, amely kisebb gazdaságoknak és kistermelőknek segít kialakítani online ügyfélkört. „Hasonlóan működünk, mint egy zöldségkosár-rendszer. Abban különbözünk a többi zöldségkosár-közösségtől, hogy itt nem egy gazda árulja a terményeit, hanem franchise-rendszerben próbálunk minél több gazdát összefogni az ország egész területéről.
Jelenleg az ország felét fedjük le. Szeretnénk profitábilisabbá tenni a kistermelők munkáját, hogy a vásárlók helyi, vegyszermentes, magyar zöldségekhez juthassanak” - részletezi a vállalkozó, majd arra is kitér, hogy a klímaváltozással járó megváltozott időjárási viszonyok gyakran hatalmas terheket rónak a termelőkre.
„Az extrém időjárás kiszámíthatatlanná teszi a termelést. Régen voltak jól bevált termények, mint a kukorica vagy a búza, de ezek nyereséges előállítása hirtelen megváltozott. A zöldség- vagy gyümölcstermesztés jó alternatíva lehet, de más folyamatot igényel. A nagy bevásárlási láncok átveszik a terményeket, de azon a termelőknek alig van hasznuk. Mi abban segítünk nekik, hogy a marketing- és sales tevékenységeik jól működjenek, így kizárólag a termeléssel kell foglalkozniuk. Ezek a termelők a betakarítás napján végzik a kiszállítást, így a vásárlók valóban friss árukhoz juthatnak.”
Fenntarthatóság mindenekelőtt
A planting design magyarul fenntartható kerttervezést jelent. Egy hasonlóan elkötelezett és lelkes társával, Pusztai Boglárkával indította Bereczki Anna a BBlooms vállalkozást. „Célunk, hogy a kertek ne csak szépek, hanem funkcionálisak és hasznosak is legyenek. A kertek alatt nemcsak magánkerteket értek, hanem a gyárak, iskolák kertjeit is ugyanúgy, mint a városok közterületeit vagy mezőgazdasági területeket, ahol évelő, őshonos, méhbarát, alacsony fenntartási igényű növényeket válogatunk össze.