Hogy mi? Tényleg cukorbetegséget okozhat a gluténmentes diéta?
A glutén fontos fehérjeforrás, ami a búzában, árpában és rozsban található meg. Az elmúlt évek alatt egyre többen váltak gluténérzékennyé és már a világ népességének egy százaléka küzd krónikus felszívódási zavarokkal.
Ezeket láttad már?
A gluténérzékenyek számára a gluténmentes diéta teljesen elfogadott, hatékony módszer állapotuk javítására.
Azonban manapság már nem csak azok hanyagolják a glutént, akik számára problémát okoz, hanem azok is, akik fogyni szeretnének. Egy korábbi tanulmány már megállapította, hogy a mértékletes gluténfogyasztás nem okoz problémát az egészséges szervezet számára. Most viszont arra is kíváncsiak voltak a kutatók, mit tesz az egészséges, olyan szervezettel a glutén megvonása, ami egyébként képes lenne feldolgozni azt.
Mindössze 7 hónap alatt elhasználtuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait
Mindössze 7 hónap alatt elhasználtuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait
A kínai kutatás csaknem 200 ezer amerikai adatait használta fel, akiknek éttrendjét 22-28 évig figyelték. Az eredmények alapján arra jutottak, hogy akik kevesebb mint napi négy gramm glutént fogyasztottak, azoknál 13 százalékkal nagyobb kockázata volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának azokhoz képest, akik napi 12 gramm glutént fogyasztottak.
Tehát a nem indokolt gluténmentes diéta növelte a cukorbetegség kockázatát!