Almás-mákos köles - Ha igazán egészséges reggelire vágysz!
Reggelire fontos, hogy valami igazán táplálót együnk. Valami olyasmit, amely feltölti az éjszaka kimerült raktárainkat és ezzel akár délig tartó lendülethez jutunk. Vargáné Nagy Szilvia gasztroblogger erre a célra a gyümölcs-gabona kombinációjából álló reggelit javasolja. Kiváló választás például a zabpehely, a zabkorpa vagy a köles valamely szezonális gyümölccsel kombinálva.
Ezeket láttad már?
A kölest nemcsak köretként fogyaszthatjuk, hanem finom édes reggeliket, desszerteket is készíthetünk belőle. A köles gluténmentes alternatív gabonaféle, amelynek kiemelkedően magas a fehérjetartalma, a növények közül a köles az egyik legértékesebb fehérjeforrásunk. Ezen kívül kiváló antioxidáns (így pl. szépíti a bőrünket) és hatásosan lúgosít. A köles melegítő hatással bír, így télen vagy hidegebb időszakokban érdemes kölest fogyasztanunk és élvezni az eközben keletkező kellemes hőt. A köles lassú felszívódású szénhidrát, így diétához is kiváló.
Az almás köles nemcsak tápláló és diétás reggeli, hanem akár desszertként is megállja a helyét. Sokkal jobb választás, mint például a pudingok, amelyek keményítőből (kukoricakeményítőből) készülnek. A keményítő finomított alapanyag, amely szegény rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban (a finomliszthez és a finomított cukorhoz hasonlóan!). Sokkal egészségesebb, ha finomított alapanyagok helyett teljes értékű hozzávalókat használunk, mint amilyen például a köles is.
Próbáld ki, nagyon finom!
Hozzávalók az almás-mákos köleshez
• 20 dkg köles
• 5 dkg kókuszreszelék
• 2 alma
• 2 ek zabpehelyliszt
• 1 marék mazsola
• 1 marék mák
• 2-3 ek méz
• víz + rizstej
• vanília, fahéj
Almás-mákos köles elkészítése
1. Mosd át a kölest és szedd ki belőle az esetleges szennyeződéseket.
2. Tedd fel annyi vízben főni, amennyi éppen ellepi.
3. Ha már majdnem megpuhult, önts hozzá még egy kis rizstejet, hogy pótold, amit a köles már felszívott. Majd keverd hozzá a kókuszreszeléket és a mazsolát is.
4. Főzd puhára kölest, add hozzá a két reszelt almát, a mézet és a fahéjat, végül keverd bele a zabpehelylisztet is.
5. A köles egy részét önts egy üveg- vagy porcelántálba, a másik részébe keverd bele a mákot, majd simítsd az előző kölesréteg tetejére.
6. Az almás kölest tálaláskor megszórhatod még fahéjjal és csorgathatsz rá mézet is.
Még több almás süti recept:
Almás rétes – Süti hihetetlenül egyszerűen, gyorsan és diétásan
Még több diétás recept, süti recept a Fitti Konyha oldalán!