Tele van aminosavakkal és évekkel tovább élhetsz tőle, de talán még nem is kóstoltad
Nagyon gazdag a tápanyagokban, koleszterinmentes, rengeteg fehérjét és az összes esszenciális aminosavat megtalálod benne, amire csak szüksége van a szervezetednek, ráadásul évszázadok óta létezik, sokan azonban még mindig bizalmatlanul méregetik.
Ezeket láttad már?
Pedig a tofu igazi csodaszer lehet, ráadásul szinte minden ízvilágot kihozhatsz belőle, hiszen kevés olyan alapanyag van, ami ennyire igazodna a "környezetéhez", mint ez az alapvetően semleges ízű, sűrített szójatejből készült tömböcske.
Le a koleszterinnel!
Ha magas a koleszterinszinted, és szeretnéd azt egészséges mértékűre csökkentei (ne felejtsd el, hogy hosszú távon szív- és érrendszeri megbetegedéseket, valamint szívinfarktust idézhet elő), akkor a tofu étrendedbe való beemelése komoly támasz lesz, a szójaételek ugyanis legendásak koleszterincsökkentő hatásukról. Sőt, a tofu szuperhármasa, mint a rost, a fehérje és az izoflavon, nagyon jó hatással van a szívre.
Egészség extrákkal
Ha szétszórtsággal és koncentrációs zavarokkal küzdesz, ugyancsak megéri beépíteni az étrendedbe a tofut: tanulmányok bizonyították, hogy a benne található izoflavonok javítják a memóriát és erősítik az információ feldolgozásának sebességet, valamint az általános agyműködést. És ha hihetünk az ezzel kapcsolatban végzett kísérletnek, a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázatát is csökkenti, de a későbbi életszakaszban is nagy hasznát vehetjük, a tofu (pontosabban a szója) ugyanis csökkenti a menopauza olyan tüneteit, mint a fáradtság, a hőhullámok vagy a hangulatingadozások.
Nőknek és férfiaknak is ajánlott
Nem győzzük hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, ha a nyugati társadalmak egyik legfőbb halálozási okát, a rákot nézzük. Számos kísérlet és tanulmány született, amely ráerősített, hogy a rendszeres tofufogyasztóknál csökkent a mellrák (nőknél), a prosztatarák (férfiaknál), valamint a vastagbél-, a gyomor- és a tüdőrák kialakulásának esélye is.
Képes elpusztítani a rákos sejteket ez a gyümölcs, csodát tesz a vérnyomással, és még csak nem is hallottál még róla
De nemcsak a rákellenes hatása miatt olyan jó választás, hanem azért is, mert rendszeres fogyasztása védelmet nyújthat a 2-es típusú cukorbetegség ellen is, sőt egy tanulmány azt is kimutatta, hogy a terhességi cukorbetegek jóval alacsonyabb vércukorszintet produkáltak, miután hat héten keresztül szójafehérjét vittek be a szervezetükbe.
Önmagában nem elég!
A számos szuperképességet látva joggal gondolhatnád, hogy minden problémádat megoldja, ha mostantól maximálisan a tofura támaszkodsz, de mint minden esetben, most is inkább arra buzdítunk, hogy kísérletezz bátran, és nyiss az egészséges megoldások, alapanyagok felé, melyeket eddig nem feltétlenül ismertél olyan mélyen.
Az egysíkú, kevésbé változatos értend azonban itt sem ajánlott, főként azért nem, mert a tofu két úgynevezett antitápanyagot is tartalmaz, vagyis olyan vegyületeket, melyek akadályozzák a tápanyagok felszívódását. Az egyik közülük a fitátok, melyek megakadályozzák, hogy a szervezet hasznosítani tudja a kálciumot, a cinket és a vasat, míg a tripszin inhibitorok blokkolják azt a vegyületet, ami esszenciális fontosságú a fehérje megemésztéséhez, ezzel emésztési problémákat és hasi görcsöket okozva.
Te megkóstoltad már valaha a tofut?
