Gyomorrontás karácsonyra? 5 tipp, amivel elkerülheted
Karácsonykor a legtöbben számos különféle ünnepi fogást készítünk, süteményeket sütünk, és persze vendégségben is kínálgatnak minket mindenféle finomsággal. Így nem is csoda, hogy minden évben túlesszük magunkat. Bár nem kellemes érzés, mégis szinte elkerülhetetlennek tűnik. Elég azonban csak néhány dolgot figyelmen kívül hagynunk, és máris pillanatok alatt azon kaphatjuk magunkat, hogy gyomorrontásunk van.
Ezeket láttad már?
A tárkonyos csirkeragu levestől kezdve a töltött káposztán át egészen a bejgliig megannyi csábító karácsonyi finomság van, amelyek között mindannyian megtalálhatjuk a kedvenceinket. Ha azonban nem vagyunk kellőképpen elővigyázatosak, az ünnepi falatok gyomorrontást is okozhatnak. Ha viszont nem szeretnél puffadást, gyomorégést és hányingert is kapni karácsonyra, jobb, ha óvatosan élvezed az ünnepi falatokat.
Milyen ételek okozhatnak emésztési zavarokat?
Karácsony környékén sokan jóval többet eszünk, mint általában. Ez még önmagában nem biztos, hogy megviseli a szervezetünket, azonban előfordulhat, hogy olyan ételek is szerepelnek az ünnepi menüben, amelyekhez nem vagyunk hozzászokva. A karácsony viszont gyakran együtt jár a nehéz, zsíros ételekkel, az édes finomságokkal, a forralt borral és a különféle likőrökkel. Így ha tapasztaltál már emésztési zavarokat és puffadást, az ünnepi időszakban, érdemes átgondolnod, hogy idén milyen ételeket eszel, meg egyébként sem árt az elővigyázatosság.
A karácsonyi időszakban leginkább az alkohol, a koffein, a magas zsírtartalmú ételek, a csokoládé, a fűszeres fogások és a szénsavas italok okozzák a legtöbb emésztési problémát. Lehet, hogy ezek egyenként nem viselnék meg a gyomrodat, de ha egyszerre zúdulnak rá, akkor bizony több kellemetlenséget is okozhatnak.
Mire figyelj oda?
Az első és legfontosabb lépés, hogy kezdj el jobban odafigyelni az elfogyasztott étel mennyiségére és a főzés módjára. Például disznózsír helyett kipróbálhatsz egy könnyebb növényi olajat a húsokhoz és a zöldségekhez, vagy várj 10-20 percet evés után, mielőtt belemélyednél a süteményekbe vagy egy újabb tál főételbe. Így szinte biztos, hogy azt fogod érezni, hogy tele vagy. Az ilyen apró változtatások elősegíthetik, hogy a gyomrod könnyebben megeméssze az ételeket, és máris valószínűbb, hogy önfeledten élvezheted a karácsonyi étkezéseket.
Mit tehetsz, ha rosszul érzed magad?
Karácsonykor nemcsak az ételek és az italok okozhatnak gyomorrontást. A stressz és a zsúfolt időbeosztás is miatt kimerültnek érezhetjük magunkat, ami szintén negatívan befolyásolja az emésztésünket. Amennyiben van rá lehetőséged, legalább néhány napra tedd félre a teendőidet, és szánj időt a kikapcsolódásra. Ha mégis stresszes lennél, vagy az ételek, italok nem estek jól, akkor se hagyd, hogy az emésztési zavarok tönkretegyék a karácsonyodat. Ehelyett támogasd a bélrendszeredet néhány régi, de jól bevált módszerrel.
Ahogy egyébként mindig kellene, egyél lassan, és rágd meg rendesen az ételeket Nagyjából lefekvés előtt három órával már ne egyél, még akkor sem, ha csábítanak a karácsonyi sütemények. Egyél többször keveset, mint egyszerre sokat. Étkezés után ne feküdj le, és ne is pihenj meg a kanapén, hanem tartsd magad egyenesen. Ha van egy kis szabadidőd, menj el sétálni, akár a szeretteiddel együtt, ha pedig koccintásra kerülne a sor, csak mértékkel, és ne éhgyomorra igyál. Ha pedig mindenképpen szükségét érzed, vegyél be egy savlekötő gyógyszert vagy egyéb emésztést segítő tablettát.
Forrás: lloydspharmacy.com