A szárított gyógynövények értékesebbek, mint hinnéd - így hasznosíthatod őket
A szárított gyógynövények a legtöbbünk konyhájának most is alapvető elemei, abba azonban a többségünk bele sem gondol, milyen értékesek is ezek. Legyen szó akár a petrezselyemről, az oregánóról, a bazsalikomról, a rozmaringról, a kakukkfűről vagy a mentáról, túl azon, hogy ízletesebbé tehetik az ételeinket, az egészségünkre is több szempontból csodálatos hatással lehetnek.
Ezeket láttad már?
A szárított gyógynövények egészségügyi előnyeiket nagyrészt a bennük található polifenolokként ismert növényi vegyületeknek köszönhetik. De egyéb tényezők miatt is előnyös lehet a fogyasztásuk, az már pedig tényleg csak a ráadás, hogy sokkal finomabbá tehetjük vele az ételeinket, vagy akár az italainkat. Így ha eddig még nem tetted, itt az ideje, hogy nagyobb teret adj a konyhádban a szárított gyógynövényeknek.
Ezért olyan fontosak a polifenolok
A polifenolok bevitelével mindig megéri számolnunk, ugyanis számos előnnyel járnak a szervezetünk számára az erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk miatt. De a bél mikrobiomjára is pozitívan hat, ami rengeteget számít, ha rövid és hosszú távon is meg szeretnénk őrizni az egészségünket. A polifenolokon kívül sok gyógynövény vitaminokat és ásványi anyagokat, például kalciumot, rezet, cinket és vasat is tartalmaz, így együttesen még előnyösebbek lehetnek a szervezetünk számára.
Jobb a szárított, mint a friss?
Az, hogy egy gyógynövény és fűszer szárítottan vagy frissen jobb-e, mindig attól függ, hogy pontosan melyikről van szó. A fahéjról például, amit csak szárítva fogyasztunk, kimutatták a kutatások, hogy segít szabályozni étkezések után a vércukorszintünket, ez pedig még messze nem minden, ha a jótékony hatásairól van szó. A gyömbér vele szemben friss gyökérként vagy szárított porként is használható, de mindkét esetben gyulladáscsökkentő hatással bír. Ugyanez igaz a fokhagymára is.
A kutatások arra engednek következtetni, hogy bizonyos fűszernövényeknél alacsonyabb a polifenoltartalom szárítva, mint frissen, más növényeknél viszont nem volt eltérés a két forma között. Egy másik tanulmány, amelyben sok gyakran használt gyógynövényt, köztük a petrezselymet, a koriandert, a rozmaringot, a kaprot, az oregánót és kakukkfüvet is vizsgálták, kimutatták, hogy a friss fűszernövények általában több polifenolt tartalmaznak grammonként, mint a szárított gyógynövények. De volt olyan tanulmány is, amely azt sugallja, hogy a szárítás csökkenti a C-vitamin mennyiségét az oregánóban, a citromfűben és a borsmentában.
Ami biztos, hogy mind a szárított, mind a friss fűszernövények nagyszerű tápanyagforrást jelentenek, és számos ételt ízletesebbé, illetve változatosabbá tehetünk a segítségükkel. Tekintettel arra, hogy mennyivel kényelmesebb szárított fűszernövényekkel főzni, egyszerűbb választásnak tűnhet, bizonyos esetekben viszont még több egészségügyi előnyt élvezhetünk a friss verziókkal. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy ne érné meg betáraznunk sokféle értékes szárított fűszerből.
Így használd fel őket helyesen
Ha rendszeresen főzöl, és általában törekedsz arra, hogy tápláló, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket egyél, akkor eleve nyugodtan hagyatkozhatsz akár kizárólag a szárított gyógynövényekre, mert amikor van, akkor is elenyésző a tápértékük különbsége a frissekhez képest. Ha pedig ezt a minimális különbséget is szeretnéd kompenzálni, akkor egyszerűen használj többet a szárított verziókból. Közben persze kóstolgass is, hogy ne legyen túl erős az adott étel ízvilága.
Ami pedig a szárított gyógynövények beszerzését illeti: teheted azt is, hogy a friss, megmaradt fűszernövényeket szárítod le, vagy tudatosan erre a célra is termesztesz, hogy a hűvösebb hónapokban is tudj belőlük fogyasztani. De azzal sincs semmi gond, ha az élelmiszerboltokból vagy a bioboltokból szerzed be készen a szárított fűszernövényeket, hiszen így gyorsan juthatsz értékes és tápláló alapanyagokhoz. A lényeg, hogy használd őket gyakran, és élvezheted is az egészségügyi előnyeiket.
Forrás: wellandgood.com, nutritionovereasy.com