Magas a vérnyomásod? Ezeket az ételeket messziről kerüld!
A magas vérnyomás vagy hipertónia itthon is egy meglehetősen gyakori betegség, a legveszélyesebb pedig talán az, hogy önmagában sokszor szinte észrevehetetlen. Közben viszont, ha minket is érint, odabent, a szervezetünkben kedvezőtlen folyamatok mennek végbe. Így akár megelőzésként, akár úgy, ha tudod, hogy gyakran magas a vérnyomásod, érdemes bizonyos ételeket kerülnöd.
Ezeket láttad már?
Ha nálad is probléma a magas vérnyomás, étkezések után könnyen lehet, hogy fáradtnak és puffadtnak érzed magad. Mivel a vérnyomás sok tekintetben borzasztóan kedvezőtlen a szervezetünknek - megterheli az ereinket, amelynek következtében más egészségügyi problémákat is okozhat - ezért soha nem szabad félvállról venned, ha nem érzed jól magad, sőt jobb, ha tudatosan kerülsz olyan ételeket, amelyek hozzájárulhatnak a vérnyomásod emelkedéséhez.
Hagyományos konzervek
A hagyományos konzervek, tartalmazzanak éppen zöldségeket, leveseket vagy húskészítményeket, gyakran sok nátriumot rejtenek, ami miatt jelentősen megemelhetik a vérnyomásunkat. Ezen túlmenően rengeteg termékben tartósítőszerek és hozzáadott cukrok is vannak, amelyek eleve kedvezőtlenek az általános egészségünkre nézve. Persze nincs szó arról, hogy soha többé ne egyél konzerves termékeket, de mindig feltétlenül olvasd el, mi van az éppen megvásárolni készült termékben - többek közt minél kevesebb nátrium legyen benne -, amikor pedig időd engedi, főzz inkább friss alapanyagokból.
Csomagolt pékáruk
A csomagolt pékáruk gyors megoldást jelenthetnek a rohanós napokon, de sok közülük tele van cukrokkal, és a szervezünk számára kedvezőtlen zsírokkal, amelyek növelhetik a vérnyomásunkat és árthatnak a szívünk egészségének. Ezzel szemben az értékes rostok, vitaminok és ásványi anyagok jellemzően nincsenek jelen ezekben a termékekben. Így bármilyen csomagolt pékárut is tervezel venni, mindig olvasd el a címkéjét, vagy eleve próbáld meg egy olyan pékség felé venni az irányt, ahol tudod, hogy minőségi alapanyagokkal dolgoznak, és egészségtudatosabb pékárukat készítenek.
Erősen sós fűszerek, ételízesítők
Míg egyes fűszereken és ételízesítőkön már az első cseppnél érződhet, hogy erősen sósak - ilyen például a szójaszósz - addig másoknál, mint például a ketchup, a mustár, az üveges salátaöntetek vagy az üveges salsa szószok, talán észre sem vesszük, ha magas a nátriumtartalmuk. Függetlenül attól, hogy melyiket tapasztaljuk, érdemes eleve tudatosan csökkentett nátriumtartalmú változatokat keresnünk belőlük, vagy maradhatunk az olyan hagyományos ízesítőknél is, mint a citromlé vagy az ecet.
Fagyasztott ételek
A különféle fagyasztott ételek jól jöhetnek, ha gyorsan szeretnénk egy finom ebédet vagy vacsorát készíteni, de sok közülük nagy mennyiségű nátriumot, egészségtelen zsírokat és tartósítószereket is tartalmaz. Közben viszont a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagok jellemzően hiányoznak belőlük. Természetesen ebben az esetben is igaz, hogy mindig olvasd el a termékek címkéjét, ha pedig nem találsz egészségesebb verziókat, legközelebb, amikor van időd főzni, készíts egy olyan ételt, amiből le tudsz fagyasztani pár adaggal, később pedig bármikor, ha megéhezel, csak fel kell melegítened.
Sós nassolnivalók
Rengeteg olyan sós nassolnivaló van - például a hagyományos chipsek és perecek - amelyek borzasztóan sok nátriumot tartalmaznak, mellettük pedig gyakran különféle ízfokozókat is. Így még ha néhány szem ilyen nassolnivalóból valószínűleg nem is lenne gond, az adalékanyagok miatt szinte biztos, hogy azt érezzük, még többet kell belőlük ennünk. Ez viszont egy ördögi körhöz vezethet, amiből úgy kerülhetsz ki a legkönnyebben, ha te magad készítesz otthon nassolnivalókat, például natúr diófélékből, zöldségrudakból vagy szárított gyümölcsökből, amelyek nemcsak finomak, de már kis mennyiségben is laktatóak lehetnek.
Forrás: myhealthytreat.in, aarp.org, heypharmacist.co.uk