10 étel, amit lejárat után is bátran megehetsz, semmi bajod nem lesz tőlük a szakértő szerint

2025. február 22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Mindannyian jártunk már úgy, hogy a hűtő mélyén vagy a kamrában találtunk egy lejárt szavatosságú élelmiszert, és tanácstalanul álltunk előtte: kidobjuk vagy még jó lehet? Jó hír, hogy nem minden lejárt élelmiszer számít automatikusan veszélyesnek – sok termék a minőségmegőrzési idő után is teljesen biztonságosan fogyasztható.

Ezeket az ételeket lejárat után is bátran megeheted – a szakértő szerint sem lesz bajod
Ezeket az ételeket lejárat után is bátran megeheted – a szakértő szerint nem lehet bajod belőle
Fotó: nensuria/Getty Images

Nem minden lejárt élelmiszer egyenlő a gyomorrontással, vagy épp az élelmiszerpazarlással. Gyakran a csomagoláson feltüntetett dátum nem azt jelenti, hogy az adott termék aznap megromlik, hanem csupán azt, hogy a gyártó addig garantálja a legjobb minőséget. Egyes ételek még hetekkel, hónapokkal vagy akár évekkel később is gond nélkül fogyaszthatók – a kulcs a megfelelő tárolás és az, hogy tudjuk, mely termékekre érdemes jobban odafigyelni. Nézzük, mit ehetsz meg bátran lejárati idő után is!

Fontos különbség: minőségmegőrzési idő vs. fogyaszthatósági idő

Mielőtt rátérnénk a konkrét élelmiszerekre, fontos tisztázni két fogalmat, amelyeket sokan összekevernek.

Fogyaszthatósági idő („fogyasztható eddig” dátum): Az olyan romlandó ételek esetén, mint a hús, hal vagy friss tejtermékek, a gyártó ezt a dátumot tünteti fel, és utána már nem biztonságos elfogyasztani őket. Ezeket a termékeket a lejárat után semmiképp sem ajánlott megenni.

Minőségmegőrzési idő („minőségét megőrzi” dátum): Ezen élelmiszerek többségén szereplő dátum, és azt jelzi, hogy meddig garantált a termék legjobb íze és állaga. Viszont ez nem azt jelenti, hogy utána automatikusan megromlik – sok esetben még hónapokkal vagy évekkel később is gond nélkül fogyasztható.

Soha ne egyél ezekből az ételekből lefekvés előtt, mert valójában borzasztóan öregítenek

Mexikó homokos tengerpartján fotózták a Miss Balaton legszebb lányait

Meddig jók a különböző élelmiszerek?

A spanyol OCU fogyasztóvédelmi szervezet szerint a következő termékek a minőségmegőrzési idő lejárta után is bátran fogyaszthatók:

Egy évvel később is jó: Száraz tészták, rizs, liszt, cukor, só, fűszerek, méz és mustár. Ha száraz, hűvös helyen tárolod őket, szinte örökké elállnak.

Hat hónappal lejárat után sincs gond vele: Lekvárok, befőttek, mélyhűtött zöldségek és gyümölcsök. A fagyasztott ételeknél figyelj arra, hogy ne legyenek kőkemény jégkristályok a csomagolásban, mert az ront a minőségen.

Két hónapot is túlél: Zabpehely, müzli – ha száraz helyen tárolod, semmi baja nem lesz.

Négy hét után is fogyasztható: Tartós tej, kekszek, ostyák és növényi olajok. Ha nincs kellemetlen szaga vagy furcsa állaga, nyugodtan használhatod őket.

Három hétig még biztonságos: Tojás és kemény sajtok. A tojásnál egyszerű trükk, ha bizonytalan vagy: tedd egy pohár vízbe. Ha lesüllyed az aljára, még friss, ha lebeg vagy feljön, inkább ne edd meg.

A 10 legbiztonságosabb lejárt élelmiszer

Az OCU szerint az alábbi ételek akár hetekkel a minőségmegőrzési idő után is biztonságosan fogyaszthatók:

  1. Joghurt – Nem romlik meg azonnal, legfeljebb az íze vagy az állaga változik meg kicsit.
  2. Toastkenyér – Ha nem penészes, gond nélkül fogyasztható.
  3. Chips, szárított gyümölcsök, olajos magvak – A textúrájuk változhat, de nem veszélyesek.
  4. Kekszek és nápolyik – Kissé veszíthetnek a ropogósságukból, de még ehetőek.
  5. Üdítők és alkoholos italok – Ha jól voltak tárolva, semmi bajuk.
  6. Tésztafélék, rizs és hüvelyesek – Ha száraz és jól zárható csomagolásban voltak, évekkel később is ehetők.
  7. Lekvárok és mogyoróvaj – A magas cukortartalom miatt nagyon sokáig elállnak.
  8. Szalámik, füstölt sonka és érlelt sajtok – Ha nem penészesek vagy rossz illatúak, fogyaszthatók.
  9. Instant levesek és zacskós szószok – Az ízük gyengülhet, de nem lesz tőlük bajod.
  10. Konzervparadicsom – A doboz sértetlensége a lényeg, ha nincs felpuffadva, rendben van.

Mi a helyzet a joghurttal?

Sokan nem tudják, hogy a joghurtok minőségmegőrzési dátuma után sem romlanak meg azonnal. Korábban a csomagolásukon „fogyasztható eddig” dátum szerepelt, de 2017 óta csak ajánlott fogyasztási időt tüntetnek fel rajtuk. Ez azért van, mert a joghurt természetes tartósító hatású, és a baktériumkultúrák lassan csökkennek benne, de ettől még nem lesz veszélyes.

Ezekre viszont figyelj!

Bár sok étel ehető a lejárati idő után, vannak kivételek, amelyeket soha ne fogyassz el, ha lejártak:

  • Friss hús, baromfi és romlandó felvágottak (pl. párizsi, főtt sonka) – A gyorsan szaporodó baktériumok miatt a lejárati idő után fogyasztásuk veszélyes lehet.
  • Hal és tengeri herkentyűk – Gyorsan romlanak, és ételmérgezést okozhatnak.
  • Lágy sajtok, mint a brie, a mozarella, a ricotta vagy a camembert – A magas nedvességtartalom miatt könnyen megtelepedhetnek bennük a veszélyes baktériumok, például a Listeria. Ha már lejárt, inkább ne kockáztass vele.
  • Friss tej és tejszín – A pasztőrözött tej és tejszín hamar megromlik, és ha már savanyú az illata vagy az állaga csomós, semmiképp ne fogyaszd el.
  • Készételek és felvágottas szendvicsek – Az előrecsomagolt készételek és szendvicsek gyorsan megromlanak, főleg, ha tojást, majonézt vagy húst tartalmaznak. Ezeket mindig tartsd szem előtt, mert a romlásuk gyakran észrevétlen marad.

Sok étel tehát a minőségmegőrzési idő lejárta után is biztonságosan fogyasztható, ha megfelelően volt tárolva. Ne dobj ki feleslegesen élelmiszert – ha nincs kellemetlen szaga, furcsa állaga vagy íze, nyugodtan megeheted. Viszont a friss húsokat, halakat és lágy sajtokat mindig kezeld óvatosan, és soha ne kockáztass az egészségeddel.

Forrás: kupi.cz

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
0 seconds of 53 minutes, 37 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
53:37
53:37
 

Ez is érdekelhet

Fenntarthatóság light – győzött a gazdasági érdek az etika felett

glamour plusz ikon Fenntarthatóság light – győzött a gazdasági érdek az etika felett

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Segít a fogamzásgátló a menstruációs tüneteken, vagy nem? (x)

Segít a fogamzásgátló a menstruációs tüneteken, vagy nem? (x)

Ezek a hatóanyagok segítenek, hogy a legszebb állapotában ragyogjon hajkoronád (x)

Ezek a hatóanyagok segítenek, hogy a legszebb állapotában ragyogjon hajkoronád (x)

Ezek a leggyakoribb tévhitek az allergiáról (x)

Ezek a leggyakoribb tévhitek az allergiáról (x)

Hihetetlen, de a túl sok cukor fogyasztás még erre is hatással lehet (x)

Hihetetlen, de a túl sok cukor fogyasztás még erre is hatással lehet (x)