Egészen fantasztikus dolog történik a testedben, ha a kivivel együtt megeszed a héját is
Van, aki megpucolva, más a héjából kikanalazva szereti a kivit - de gondoltál már arra, hogy inkább nem is szabadulsz meg a héjától, és azt is megeszed? Bár ez a fogyasztási mód elsőre kissé talán furcsának tűnhet, egy orvos nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy egészen fantasztikus dolog történhet a testünkben, ha a gyümölcs húsával együtt elfogyasztjuk a héját is.
Ezeket láttad már?
A kivi számos módon jótékony hatással lehet a testünkre. Hogy csak néhányat említsünk: rendkívül gazdag C-vitaminban, ezáltal erősítheti az immunrendszerünket, magas káliumtartalmának köszönhetően hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez, és olyan alapvető tápanyagokat is tartalmaz, mint a folsav, az A-vitamin, az E-vitamin, valamint kalcium és magnézium. De hogy mi történik akkor, ha még a héját is megesszük? Eláruljuk.
Ilyen értékes valójában a héja
„Ha a héjával együtt eszel egy kivit, valójában 50%-kal több rostot, valamint néhány vitamint és tápanyagot kapsz” - idézte a Mirror dr. Joseph Salhab gasztroenterológus szavait, amelyeket egy TikTokon közzétett videójában mondott. Az orvos hozzátette, hogy a kivit természetesen nagyon alaposan meg kell mosni, és leszedni a rajta lévő kis szőrszálakat, illetve, hogy válasszunk olyan gyümölcsöt, ami már szép puha, és így sokkal könnyebb megenni.
Azzal, hogy érdemes megenni a kivi héját, a Cleveland Clinic szakemberei is egyetértenek: szerintük a kivi héjának fogyasztása 50%-kal növeli a rosttartalmát. Elárulták: míg az arany kivi héja körülbelül 3 gramm rostot tartalmaz, a zöld kivié nagyjából 3,5 grammot. Ez pedig már csak azért is lényeges, mert a rostok a kiegyensúlyozott étrend hihetetlenül fontos részét képezik.
Ennyit számít, ha elég rostot fogyasztasz
Az MD Anderson Center megkérdezett egy dietetikust, Grace Whitmert a napi rostbevitelről. A szakértő elárulta: az általános ajánlások szerint egy felnőtt nőnek 25, egy férfinak pedig 38 gramm rostra lenne szüksége egy nap. Azt sokan jól tudjuk, hogy a rostoknak fontos szerepe van az emésztésünk megfelelő működésében, és megkönnyítik a rendszeres székletürítést, Whitmer azonban további előnyeit is kiemelte a kellő mennyiségű rostbevitelnek.
A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz a párnáddal: a minőségi alvás gyilkosa, ha nem figyelsz erre a részletre
„A rostok az emésztés lassításával segíthetnek a vércukorszint stabilan tartásában, a koleszterinszint csökkentésében azáltal, hogy a koleszterinhez kötődve eltávolítják azt a szervezetből, és segíthetnek a súlyszabályozásban is úgy, hogy étkezés után tovább biztosítják a jóllakottság érzését” - mondta a dietetikus. A kivi héja pedig, mint arról korábban már szó esett, a szakértők szerint jó opció lehet a rostbevitelünk növeléséhez.
Ha azonban önmagában túl bizarrnak találod a kivi héjának a fogyasztását, van rá mód, hogy kevésbé tűnjön ijesztőnek. Az egyik lehetséges megoldás, ha a gyümölcsöt egészben vagy kisebb darabokban egy turmixhoz vagy zöld gyümölcsléhez adod. Dr. Salhab hozzátette: „Ha ezt egy kicsit furcsának találod, akkor felszeletelheted, és így sokkal könnyebb megenni. A kivi nagyszerű a bélrendszer egészségére nézve. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, lehetővé teszi a jó baktériumok szaporodását, és segít megelőzni a székrekedést”.
Nem mindenkinek ajánlott
A biztató lehetséges előnyei ellenére a kivi héjának fogyasztása bizonyos egyéneknek nem ajánlott, különösen azoknak, akiknek a kórtörténetében már előfordult vesekő. Ennek oka elsősorban az, hogy a kivinek magas az oxaláttartalma, ami növelheti a kockázatot az erre az egészségügyi problémára hajlamos embereknél.
Gillian Culbertson dietetikus a Cleveland Clinicnek azt mondta: „összekeveredhetnek a szervezetben lévő kalciummal, ami megakadályozza annak megfelelő felszívódását, és oxalátkristályok képződését okozhatja a vesében és az ízületekben. Ez vesekőhöz vagy köszvényhez vezethet”.
Másként is növelheted a rostbeviteledet
Szerencsére számos alternatív módja van annak, hogy több rostot építsünk be az étrendünkbe. Az NHS ennek részeként a magas rosttartalmú gabonaféléket, a teljes kiőrlésű kenyereket, a babot, a gyümölcsöket és a különböző zöldségeket ajánlja. Már egy kis maréknyi (30 g) sótlan diófélével, például mandulával is akár 3,8 g rostot is hozzáadhatsz a napi rostbeviteledhez.
„A rosttartalmú ételek választása egyben teltségérzetet is okoz, míg a rostban gazdag étrend segítheti az emésztést és megelőzheti a székrekedést. Fontos, hogy a rostokat többféle forrásból szerezzük be, mivel ha túl sokat fogyasztunk egyfajta ételből, az nem biztos, hogy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet biztosít” - írja az NHS.
Súlyos károkat okozhat a szervezetedben, ha túladagolod ezt a vitamint: a szakemberek is óva intenek tőle
Mindent összevetve tehát az egészségünk megőrzése érdekében nap mint nap érdemes törekednünk a kellő mennyiségű rostbevitelre, amihez a kivi is hozzájárulhat a héjával együtt, de nagyon fontos, hogy más forrásokból is vigyünk be rostokat, törekedjünk a változatosságra!
