A kávé a szívbetegségektől is megvédhet, de csakis akkor, ha ebben az időben fogyasztod

tegnap 06:31
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A kávéfogyasztás pozitív hatásairól az elmúlt időszakban nagyon sokat hallhattunk. Talán meglepő lehet, de kiderült, hogy a kedvenc italunk akár még a szívbetegségtől is megóvhat. Ez azonban függhet attól, pontosan mikor isszuk. Nézzük, mi az ideális időpont!

Ha a kávét reggel fogyasztjuk, az a szívbetegségektől is megvédhet
Ha a kávét reggel fogyasztjuk, az a szívbetegségektől is megvédhet
Fotó: Edward Berthelot / Contributor / Getty Images

Meglepő felfedezésre jutottak a kutatók, a kávé megóvhat bennünket a szívbetegségek kialakulásától, de csakis akkor, ha reggel fogyasztjuk. Ha ugyanis később isszuk, akkor búcsút inthetünk pozitív hatásainak.

Délután és este már ne fogyasszuk

A kávé fogyasztása reggel a legegészségesebb, állapította meg egy friss kutatás. Kiderült ugyanis, hogy azoknál, akik ebéd előtt kávéznak, kisebb a szívbetegség és a fiatalon elhalálozás kockázata, mint azoknál, akik egész nap kávét kortyolgatnak.

A New Orleans-i Tulane Egyetem tudósai szerint a délutáni vagy esti koffein megzavarhatja a szervezet belső óráját és megemelheti a vérnyomást. A kutatásba, amely 1999 és 2018 között zajlott, több mint 40 ezer alanyt vontak be.

A vizsgálatban résztvevők több mint egyharmada (36 százalék) reggel ivott kávét, 16 százalékuk gyakorlatilag egész nap iszogatott belőle, 48 százalékuk pedig egyáltalán nem fogyasztott az italból. Az eredmények azt mutatják, hogy a reggeli kávézóknál 31 százalékkal volt kisebb a szívbetegségek kialakulásának esélye, mint a másik két csoportnál és 16 százalékkal volt kisebb a valószínűsége annak, hogy idő előtt meghalnak.

A világ legidősebb embere ezt a két élelmiszert szerette a legjobban, 116 évig élt: ideje neked is megkóstolnod őket

A világ legidősebb embere ezt a két élelmiszert szerette a legjobban, 116 évig élt: ideje neked is megkóstolnod őket

Akik egész nap kortyolgatták a kávét, azoknak nagyjából ugyanolyan esélyük volt a betegségre, mint azoknak, akik egyáltalán nem kávéztak. „Ez az első tanulmány, ami azt mutatja, hogy nemcsak az a fontos, hogy iszunk-e kávét és milyen mennyiségben, hanem az, hogy pontosan a nap melyik szakában fogyasztjuk. Talán el kellene gondolkodunk azon, hogy a jövőben ezzel is kiegészítsük a táplálkozási tanácsadásokat" - idézi a The Sun a tanulmány szerzőjének, Dr. Lu Qi-nek a szavait.

A szakember hozzátette, a mostani felfedezésre az lehet a magyarázat, hogy a délutáni vagy esti kávéfogyasztás megzavarhatja a cirkadián ritmust és az olyan hormonok szintjét, mint a melatonin. Márpedig ez a szív- és érrendszeri kockázati tényezők, például a gyulladás vagy vérnyomás változásához vezethet. Mint mondta, további klinikai vizsgálatokat terveznek, hogy alaposabban is leteszteljék, hogy az egyes napszakokban hogyan is hat szervezetünkre a kávé.

Az egyik legnépszerűbb ital

Érdekesség, hogy az Egyesült Királyságban a kávé már majdnem annyira népszerű, mint a tea. A britek naponta 98 millió csészével isznak meg naponta a feketéből, a másik italból pedig 100 milliónyit.

Korábbi kutatási eredmények azt bizonyították, hogy a kávé csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, a stroke, valamint a demencia kockázatát, sőt a rák kialakulásnak esélyét is. Mindez a kávéban lévő antioxidánsoknak és a koffein által felpörgetett anyagcserének köszönhető.

„El kell fogadnunk, hogy jelentős bizonyítékok vannak arra, hogy a kávé fogyasztása, különösen a reggeli órákban egészséges szokásnak számít. Igyunk tehát kávét bátran, de csakis reggel!" - mondta el Thomas Lüscher professzor.

A kávéfogyasztás további egészségügyi előnyei

Tanulmányok megállapították, hogy a kávé nemcsak az ébrenlétet segíti, hanem hosszabb életet is eredményezhet: a kávéfogyasztók harmadával kisebb valószínűséggel halnak meg fiatalon. A Semmelweis Egyetem kutatói pedig bizonyították, hogy a kávéfogyasztók 21 százalékkal kisebb eséllyel kapnak stroke-ot és 17 százalékkal kisebb náluk az esélye annak, hogy szívbetegségben halnak meg.

4 dolog, ami miatt állandóan cukor után sóvárogsz: nem is gondolnád, mi áll a háttérben

4 dolog, ami miatt állandóan cukor után sóvárogsz: nem is gondolnád, mi áll a háttérben

A Veronai Egyetem szakemberei pedig arra jutottak, hogy az eszpresszó rendszeres fogyasztása csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásnak esélyét. Több tanulmány arra is rávilágított, hogy a mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás csökkenti a bél- és a méhrák esélyét.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Katalin hercegné szívbemarkoló dolgot árult el az állapotáról: visszatért a kórházba, ahol kezelték

Katalin hercegné szívbemarkoló dolgot árult el az állapotáról: visszatért a kórházba, ahol kezelték

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Stílusos sportöltözetek, amikkel a hidegben is motiválhatod magad a mozgásra (x)

Stílusos sportöltözetek, amikkel a hidegben is motiválhatod magad a mozgásra (x)

Itt az ideje, hogy megtudd: a fogamzásgátló ilyen galibákat is okozhat (x)

Itt az ideje, hogy megtudd: a fogamzásgátló ilyen galibákat is okozhat (x)

Nem is gondolnád, de a főzés hatásos a stressz ellen - és van még más pozitív hatása is (x)

Nem is gondolnád, de a főzés hatásos a stressz ellen - és van még más pozitív hatása is (x)

Így csinálják a profik: készítsd el a tökéletes mindennapi lookot (x)

Így csinálják a profik: készítsd el a tökéletes mindennapi lookot (x)