Lassítja a rákos sejtek növekedését ez a gyulladáscsökkentő csodaszer, amiből napi szinten enned kellene
Elképesztően alacsony a kalóriatartalma, így nagyszerűen beilleszthető egy diétás étrendbe, ugyanakkor egy sor nagyon értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mégis indokolatlanul keveset fogyasztunk belőle, ráadásul az étlapokon is csúnyán elhanyagolják annak ellenére, milyen egészséges és finom. Jöjjön egy sor nagyon fontos érv a karfiol rendszeres fogyasztása mellett.
Ezeket láttad már?
Élvezheted krémleves formájában, curry-vel fűszerezve, modern mac and cheese változatában, steakként elkészítve, grillezve, fasírtként vagy mártogatósként, a lehetőségeid száma gyakorlatilag a végtelenhez közelít. A karfiol ráadásul nem csak finom és széles spektrumon feldolgozható alapanyag, de igazi vitamingomba is, ami egy sor népbetegség kialakulásával szemben is védelmet nyújthat neked, mint a szívbetegség vagy a rák.
Gondoltad volna? A karfiol gazdag rostban, C-vitaminban, K-vitaminban, B6-vitaminban, folsavban, káliumban, magnéziumban és foszforban.
Viszlát, gyulladás
Biztosan hallottál már a szervezet alacsony intenzitású, azonban tartósan fennálló, úgynevezett krónikus gyulladásáról, ami mára igazi népbetegséggé nőtte ki magát. Sokáig lappang észrevétlenül, mire konkrét és súlyosabb tünettel jelentkezik, és sok esetben okolható a cukorbetegség, az Alzheimer-kór vagy a rák kialakulásáért. Hogyan előzhető meg? Például úgy, hogy csökkented azon ételek fogyasztását, melyek belső gyulladást okoznak, és jóval többet eszel gyulladásgátló és gyulladáscsökkentő társaikból.
A karfiol utóbbi csoporthoz tartozik: magas rosttartalma révén táplálja ugyanis a bélrendszer egészséges baktériumait, ami támogatja az emésztést és csökkeni a gyulladást. Nem utolsósorban pedig a rostoknak köszönhetjük a kellemes teltségérzetet, ami elaltatja bennünk az éhségérzetet, ezáltal csökkenti a felesleges kalóriabevitelt és az elhízást.
Igazi rákellenes kincs
Ha antioxidáns-aranybányát keresel, a karfiol ugyancsak fontos gasztronómiai szövetségesed lehet, így segít megvédeni a szervezet sejtjeit a szabadgyököktől, melyek komoly szerepet játszanak többek között a rák kialakulásában.
Cseréld le a reggeli teát erre a gyulladáscsökkentő italra, és évekkel tovább élhetsz
A keresztes virágú zöldségek, mint amilyen a kelbimbó, a brokkoli, a fodroskel, a karalábé vagy a karfiol, nagyon magas arányban tartalmaznak glükozinolátokat és az izotiocianátokat, melyekről a vizsgálatok során kiderült, hogy képesek lelassítani a rákos sejtek növekedését. Sőt, a karfiol magas C-vitamin tartalma ugyancsak antioxidánsaként működik, nagyon erős gyulladáscsökkentő hatása révén erősíti az immunrendszert, és csökkenti a szívbetegség kialakulását valamint a rákos megbetegedést.
Ajándék a sejteknek és az idegrendszernek
Az anyagcsere-folyamatokat segítő, erősen méregtelenítő és májvédő hatású kolinról nem beszélünk eleget, pedig elengedhetetlen fontosságú tápanyag, amiből sokan nem fogyasztanak eleget. Hogy mit tehet érted egészen pontosan? Segít az egészséges idegrendszerhez szükséges számú neurotranszmitterek termelésében, ráadásul megelőzi, hogy a koleszterin felhalmozódjon a májban, a hiányával viszont sokkal nagyobb eséllyel alakulhatnak ki májbetegségek vagy olyan neurológiai betegségek, mint az Alzheimer-kór.
Na és hallottál már valaha a szulforafánról? Ez a különleges kis antioxidáns, ami ugyancsak megtalálható a karfiolban, ugyancsak nagy szerepet játszik a rákmegelőzésben. Emellett kiváló magas vérnyomás ellen, segít megőrizni az artériák egészségét, így védelmet nyújt a szívbetegség ellen is.
Te szívesen ennél egy olyan, általad korábban nem kedvelt zöldségből, amiről aztán kiderül, mennyire egészséges?
