Lassítja a rákos sejtek növekedését ez a gyulladáscsökkentő csodaszer, amiből napi szinten enned kellene

2025. február 14.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Elképesztően alacsony a kalóriatartalma, így nagyszerűen beilleszthető egy diétás étrendbe, ugyanakkor egy sor nagyon értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mégis indokolatlanul keveset fogyasztunk belőle, ráadásul az étlapokon is csúnyán elhanyagolják annak ellenére, milyen egészséges és finom. Jöjjön egy sor nagyon fontos érv a karfiol rendszeres fogyasztása mellett.

A karfiol gyulladáscsökkentő, kiválóan beilleszthető a diétás étrendbe és véd a szívbetegség ellen is
A karfiol gyulladáscsökkentő, kiválóan beilleszthető a diétás étrendbe és véd a szívbetegség ellen is
Fotó: bhofack2/Getty Images

Élvezheted krémleves formájában, curry-vel fűszerezve, modern mac and cheese változatában, steakként elkészítve, grillezve, fasírtként vagy mártogatósként, a lehetőségeid száma gyakorlatilag a végtelenhez közelít. A karfiol ráadásul nem csak finom és széles spektrumon feldolgozható alapanyag, de igazi vitamingomba is, ami egy sor népbetegség kialakulásával szemben is védelmet nyújthat neked, mint a szívbetegség vagy a rák.

Gondoltad volna? A karfiol gazdag rostban, C-vitaminban, K-vitaminban, B6-vitaminban, folsavban, káliumban, magnéziumban és foszforban.

Viszlát, gyulladás

Biztosan hallottál már a szervezet alacsony intenzitású, azonban tartósan fennálló, úgynevezett krónikus gyulladásáról, ami mára igazi népbetegséggé nőtte ki magát. Sokáig lappang észrevétlenül, mire konkrét és súlyosabb tünettel jelentkezik, és sok esetben okolható a cukorbetegség, az Alzheimer-kór vagy a rák kialakulásáért. Hogyan előzhető meg? Például úgy, hogy csökkented azon ételek fogyasztását, melyek belső gyulladást okoznak, és jóval többet eszel gyulladásgátló és gyulladáscsökkentő társaikból.

A karfiol utóbbi csoporthoz tartozik: magas rosttartalma révén táplálja ugyanis a bélrendszer egészséges baktériumait, ami támogatja az emésztést és csökkeni a gyulladást. Nem utolsósorban pedig a rostoknak köszönhetjük a kellemes teltségérzetet, ami elaltatja bennünk az éhségérzetet, ezáltal csökkenti a felesleges kalóriabevitelt és az elhízást.

Igazi rákellenes kincs

Ha antioxidáns-aranybányát keresel, a karfiol ugyancsak fontos gasztronómiai szövetségesed lehet, így segít megvédeni a szervezet sejtjeit a szabadgyököktől, melyek komoly szerepet játszanak többek között a rák kialakulásában.

Cseréld le a reggeli teát erre a gyulladáscsökkentő italra, és évekkel tovább élhetsz

Cseréld le a reggeli teát erre a gyulladáscsökkentő italra, és évekkel tovább élhetsz

A keresztes virágú zöldségek, mint amilyen a kelbimbó, a brokkoli, a fodroskel, a karalábé vagy a karfiol, nagyon magas arányban tartalmaznak glükozinolátokat és az izotiocianátokat, melyekről a vizsgálatok során kiderült, hogy képesek lelassítani a rákos sejtek növekedését. Sőt, a karfiol magas C-vitamin tartalma ugyancsak antioxidánsaként működik, nagyon erős gyulladáscsökkentő hatása révén erősíti az immunrendszert, és csökkenti a szívbetegség kialakulását valamint a rákos megbetegedést.

Ajándék a sejteknek és az idegrendszernek

Az anyagcsere-folyamatokat segítő, erősen méregtelenítő és májvédő hatású kolinról nem beszélünk eleget, pedig elengedhetetlen fontosságú tápanyag, amiből sokan nem fogyasztanak eleget. Hogy mit tehet érted egészen pontosan? Segít az egészséges idegrendszerhez szükséges számú neurotranszmitterek termelésében, ráadásul megelőzi, hogy a koleszterin felhalmozódjon a májban, a hiányával viszont sokkal nagyobb eséllyel alakulhatnak ki májbetegségek vagy olyan neurológiai betegségek, mint az Alzheimer-kór.

Na és hallottál már valaha a szulforafánról? Ez a különleges kis antioxidáns, ami ugyancsak megtalálható a karfiolban, ugyancsak nagy szerepet játszik a rákmegelőzésben. Emellett kiváló magas vérnyomás ellen, segít megőrizni az artériák egészségét, így védelmet nyújt a szívbetegség ellen is.

Köszönjük szavazatát!

Te szívesen ennél egy olyan, általad korábban nem kedvelt zöldségből, amiről aztán kiderül, mennyire egészséges?

Igen, mert fontos az egészségem és szeretnék sokáig élni.
Nem, mert sajnos ezután sem tudnám megszeretni az ízét vagy az állagát.
Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
0 seconds of 1 minute, 52 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:52
01:52
 

Ez is érdekelhet

Smink, ami veled ragyog – hozd ki a legtöbbet a megjelenésedből!

Smink, ami veled ragyog – hozd ki a legtöbbet a megjelenésedből!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

3 meseszép európai város, ahová el kell utaznod tavasszal (x)

3 meseszép európai város, ahová el kell utaznod tavasszal (x)

Nőgyógyászati diagnosztika: mit vizsgál az orvos, és mit jelent az eredmény? (x)

Nőgyógyászati diagnosztika: mit vizsgál az orvos, és mit jelent az eredmény? (x)

5 kihagyhatatlan program a szürke hétköznapokra (x)

5 kihagyhatatlan program a szürke hétköznapokra (x)

Ezek a legegészségtelenebb takarítási szokások, amiket azonnal abba kell hagynod (x)

Ezek a legegészségtelenebb takarítási szokások, amiket azonnal abba kell hagynod (x)