Valami elképesztő, milyen hatással van a jamgyökér a testedre
A jamgyökér egy gumós zöldség, amit gyakran összetévesztenek az édesburgonyával, azonban fontos különbség, hogy több keményítőt tartalmaz, és kevésbé édes, mint az édeskrumpli. Mutatjuk, miért érdemes belőle rendszeresen fogyasztani!
Ezeket láttad már?
A jamgyökér húsa lehet fehér, sárga, rózsaszín vagy lila - az érettségétől függően. A fehér húsú tele van káliummal, míg a sárga, rózsaszín és lila húsú jamgyökér rengeteg antioxidánst, összetett szénhidrátokat és vitaminokat tartalmaz.
Itthon azonban főként kapszula formájában találkozhatunk vele, melynek rendszeres fogyasztása rengeteg jótékony hatással lehet a szervezetünkre - a nők számára pedig különösen nagy segítség lehet. Íme 8 ok, amiért érdemes beszerezni!
1. Javítja a hormonális egyensúlyt
A menopauza idején a nők testében csökken az ösztrogénszint, ami befolyásolja a hormonháztartást, ez pedig számos kellemetlen tünethez - például hőhullámokhoz és fokozott éjszakai izzadáshoz-, de akár csontritkuláshoz is vezethet.
Az alternatív gyógyászatban a jamgyökeret az ösztrogénpótló terápia alternatívájaként használják, ami csökkentheti a menopauza tüneteit. Sőt, állítólag a termékenységet is fokozza!
2. Csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát
A jamgyökér rengeteg antioxidánst tartalmaz, például fenolonokat, flavonoidokat és C-vitamint, melyek rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Segítenek megakadályozni a rákos sejtek növekedését azáltal, hogy csökkentik a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást.
3. Csökkenti a gyulladást
Számos tanulmány kimutatta, hogy a jamgyökérben található antioxidánsok segítenek csökkenteni a krónikus gyulladásokat, amelyek cukorbetegséghez vagy szívbetegségekhez is vezethetnek. Hatékony lehet továbbá irritábilis bél szindróma vagy ízületi gyulladások estén.
4. Javítja a vércukorszintet
Ez a „csodanövény” keményítőt tartalmaz, amely megakadályozza a vércukorszint hirtelen megemelkedését. Lassítja az emésztést, melynek köszönhetően lassítja a glükóz felszabadulását is a szervezetünkben.
5. Segíti az emésztést és jó hatással van a belek egészségére
A jamgyökérben lévő keményítő oldható rostként működik, amit nem emészt meg a gyomrunk, hanem a belekbe kerül, ahol segíti a jó bélbaktériumok táplálását és növeli az egészséges emésztést elősegítő emésztőenzimek szintjét.
6. Segíti a fogyást
Tele van rostokkal, melyek lassan haladnak át az emésztőrendszerünkön, ezáltal hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak, így megakadályozzák azt, hogy túlegyük magunkat és a nassolási vágyunkat is csökkentik.
7. Javítja az agyműködést
A kognitív képességek hanyatlása számos betegséghez vezethet, ami zavartságot és memóriavesztést okozhat. A jamgyökér azonban egy tanulmány szerint egy diosgenin nevű vegyületet tartalmaz, ami fokozza az agyműködést, javítja a memóriát és pozitív hatással van a tanulási képességeinkre.
8. Javítja a bőr egészségét
A jamgyökér antioxidánsokban gazdag, amelyek elősegítik a bőrsejtek újjáépítését és csökkenthetik a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodást. Továbbá C-vitamint is tartalmaz, amely elősegíti szervezetünk kollagéntermelését, ami segít megőrizni a bőrünk rugalmasságát, vagyis csökkenti a ráncokat.
Forrás: healthifyme.com