Ez a kávéfajta összefüggésbe hozható a rák kialakulásával: szakértők szerint jobb, ha kiiktatjuk étrendünkből
Hogy a kávé egészséges-e vagy sem, az gyakran képezi vita tárgyát. A legújabb kutatások általában arról számolnak be, hogy minden a mennyiségtől függ: ahogyan más élelmiszert, úgy a kávéfogyasztást sem szabad túlzásba vinni. Egy dologgal kapcsolatban viszont szinte mindenki egyetért, van egy olyan kávéfajta, amelynek biztosan nem ajánlott a fogyasztása.
Ezeket láttad már?
Az instant kávé nem egészséges, és erre a tényre most szakértők is rávilágítottak. Ha tehetjük, inkább mindig főzzünk magunknak frisset és azt kortyolgassuk. Nézzük, pontosan milyen eredményre jutottak a kutatók és milyen negatív hatásai lehetnek az előbbi rendszeres fogyasztásának!
Csak óvatosan az instant kávéval
Az Egyesült Királyságban az instant kávé a leggyakrabban fogyasztott kávéfajta, a szakértők viszont arra figyelmeztetnek, a túlzásba vitt fogyasztása növelheti a rák bizonyos típusainak esélyét. Ez az ital ugyanis az őrölt kávéhoz képest kétszer annyi akrilamidot tartalmaz, amit korábban a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség problémás rákkeltő anyagnak nyilvánított.
A Daily Mail azt írja, a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az étrendben lévő akrilamid tüdő- és reproduktív rákot okoz az állatoknál, és a szakemberek egyetértenek abban, hogy ez azt jelenti, hogy ugyanilyen hatással van az emberre is.
Egy 2013-as lengyel tanulmány során összesen 42 kávémintát elemeztek a kutatók és arra jöttek rá, hogy az instant kávéban kétszer annyi akrilamid van, mint az őrölt kávéban. Jó hír azonban, hogy még ez a mennyiség is viszonylag csekély, kanadai szakemberek szerint legalább napi tíz bögrével meg kellene belőle innunk ahhoz, hogy igazán aggodalomra adjon okot.
A vércsoportod nagyobb hatással van a személyiségedre, mint gondolnád: így határoz meg pontosan
Hozzátették, az instant kávéban több az antioxidáns is, mint az őrölt kávéban, ami viszont véd a sejtkárosodástól. Továbbá Dr. Maurovich-Horvat Pál szerint ez az ital melanoidokat is tartalmaz, amelyek olyan antioxidánsok, amelyek növelik a bélbaktériumok sokféleségét, ami segíthet a különböző betegségek elleni védelemben.
Melyek a legegészségesebb kávéfajták?
Felmerülhet a kérdés, ha az instant kávé fogyasztásának lehetek negatív következményei, akkor mit igyunk helyette? Szakértők szerint a szűrt kávé és az eszpresszó a legegészségesebb fajták közé tartozik.
A szűrt kávé, amelynél a készítés során az őrölt kávét egy papír- vagy fémhálós szűrőn keresztül szűrik le, bizonyítottan hozzájárul az artériás betegségek alacsonyabb kockázatához, amelyek egyébként a szívinfarktus leggyakoribb okai. Mindezt norvég kutatók erősítették meg: a pozitív eredmények azoknál a kutatásba bevont alanyoknál jelentkeztek, akik naponta négy csészével ittak meg belőle.
Az eszpresszó alapú kávék pedig, mint a kapucsínó, a latte és a flat white, jótékony hatással vannak az agyunkra, a kutatók összefüggésbe hozták őket az Alzheimer-kór kockázatnak csökkenésével. Egy 2022-as olasz tanulmány szerint az eszpresszó kivonata csökkenti a tau nevű mérgező fehérje (ami a demenciát táplálja) felhalmozódását, valamint a gyulladást és a sejtek halálát az agyban. A kutatók hozzátették, utóbbiakat egyelőre csak egereken tesztelték.
