Ez a kávéfajta összefüggésbe hozható a rák kialakulásával: szakértők szerint jobb, ha kiiktatjuk étrendünkből
Hogy a kávé egészséges-e vagy sem, az gyakran képezi vita tárgyát. A legújabb kutatások általában arról számolnak be, hogy minden a mennyiségtől függ: ahogyan más élelmiszert, úgy a kávéfogyasztást sem szabad túlzásba vinni. Egy dologgal kapcsolatban viszont szinte mindenki egyetért, van egy olyan kávéfajta, amelynek biztosan nem ajánlott a fogyasztása.
Ezeket láttad már?
Az instant kávé nem egészséges, és erre a tényre most szakértők is rávilágítottak. Ha tehetjük, inkább mindig főzzünk magunknak frisset és azt kortyolgassuk. Nézzük, pontosan milyen eredményre jutottak a kutatók és milyen negatív hatásai lehetnek az előbbi rendszeres fogyasztásának!
Csak óvatosan az instant kávéval
Az Egyesült Királyságban az instant kávé a leggyakrabban fogyasztott kávéfajta, a szakértők viszont arra figyelmeztetnek, a túlzásba vitt fogyasztása növelheti a rák bizonyos típusainak esélyét. Ez az ital ugyanis az őrölt kávéhoz képest kétszer annyi akrilamidot tartalmaz, amit korábban a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség problémás rákkeltő anyagnak nyilvánított.
A Daily Mail azt írja, a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az étrendben lévő akrilamid tüdő- és reproduktív rákot okoz az állatoknál, és a szakemberek egyetértenek abban, hogy ez azt jelenti, hogy ugyanilyen hatással van az emberre is.
Egy 2013-as lengyel tanulmány során összesen 42 kávémintát elemeztek a kutatók és arra jöttek rá, hogy az instant kávéban kétszer annyi akrilamid van, mint az őrölt kávéban. Jó hír azonban, hogy még ez a mennyiség is viszonylag csekély, kanadai szakemberek szerint legalább napi tíz bögrével meg kellene belőle innunk ahhoz, hogy igazán aggodalomra adjon okot.
Hozzátették, az instant kávéban több az antioxidáns is, mint az őrölt kávéban, ami viszont véd a sejtkárosodástól. Továbbá Dr. Maurovich-Horvat Pál szerint ez az ital melanoidokat is tartalmaz, amelyek olyan antioxidánsok, amelyek növelik a bélbaktériumok sokféleségét, ami segíthet a különböző betegségek elleni védelemben.
Melyik a legegészségesebb kávéfajták?
Felmerülhet a kérdés, ha az instant kávé fogyasztásának lehetek negatív következményei, akkor mit igyunk helyette? Szakértők szerint a szűrt kávé és az eszpresszó a legegészségesebb fajták közé tartozik.
A szűrt kávé, amelynél a készítés során az őrölt kávét egy papír- vagy fémhálós szűrőn keresztül szűrik le, bizonyítottan hozzájárul az artériás betegségek alacsonyabb kockázatához, amelyek egyébként a szívinfarktus leggyakoribb okai. Mindezt norvég kutatók erősítették meg: a pozitív eredmények azoknál a kutatásba bevont alanyoknál jelentkeztek, akik naponta négy csészével ittak meg belőle.
Az eszpresszó alapú kávék pedig, mint a cappuccino, a latte és a flat white, jótékony hatással vannak az agyunkra, a kutatók összefüggésbe hozták őket az Alzheimer-kór kockázatnak csökkenésével. Egy 2022-as olasz tanulmány szerint az eszpresszó kivonata csökkenti a tau nevű mérgező fehérje (ami a demenciát táplálja) felhalmozódását, valamint a gyulladást és a sejtek halálát az agyban. A kutatók hozzátették, utóbbiakat egyelőre csak egereken tesztelték.