Ezt a 8 ételt edd reggelire a szakértő szerint, ha 100 évig szeretnél élni
Valószínűleg te is tisztában vagy vele, de nem árt elismételni: a reggeli kulcsfontosságú étkezés. Ha ugyanis az ébredést követő egy órán belül reggelizel, azzal beindítod az anyagcserédet, glükóz áramlik a szervezetedbe, és feltöltődsz annyi energiával, hogy koncentrálni tudj az iskolában vagy a munkahelyeden.
Ezeket láttad már?
A tápláló reggeli segíthet megfékezni a sóvárgást, ezáltal csökkentheti annak az esélyét, hogy a nap későbbi szakaszában túledd magad. Ezzel támogathatod az általános egészségedet, valamint a pluszkilók felcsúszását is megakadályozhatod. „Ha kihagyjuk ezt az étkezést, sokkal nehezebbé válhat a napi rost-, vitamin-, ásványianyag- és fehérjeszükségleteink bevitele” - mondja hozzá Alexis Law, dietetikus.
De azt tudtad, hogy a reggelizés a hosszabb élettartamot is elősegítheti? „Számos tanulmány összefüggést mutat a reggeli kihagyása és a krónikus betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a csontritkulás fokozott kockázata között” - magyarázza Rebecca Jaspandietetikus.
Sőt, a reggeli kihagyása több rákos megbetegedés nagyobb kockázatával is összefüggésbe hozható. Ezek a diagnózisok, illetve a hozzájuk kapcsolódó szövődmények a vezető halálozási okok között szerepelnek Amerikában. Ha tehát szeretnénk 100 évig (vagy még tovább) élni, az életmódbeli döntések, amelyekkel megelőzhetjük ezeket a diagnózisokat, kulcsfontosságúak.
„Továbbá egy tanulmány a reggeli fogyasztása és a kognitív teljesítmény közötti kapcsolatot is vizsgálta, és ok-okozati összefüggést állapított meg a reggeli kihagyása és a kognitív teljesítmény csökkenése között” - teszi hozzá Jaspan. Ez egy másik fontos tényező, amit figyelembe kell venni, tekintve, hogy nemcsak az a célunk, hogy hosszú életet éljünk, hanem az is, hogy az agyunk egészségét is minél tovább megőrizzük.
Ezért vagy farkaséhes reggelente, ha esténként kiadósat vacsorázol
Mit esznek reggelire a 100+ éves emberek?
„A reggeli mindig magas rosttartalmú, ami támogatja a bélrendszert, és végső soron csökkenti a gyulladást. A százévesek általában egyszerű, teljes értékű ételeket esznek reggelire, amelyek tartós energiát biztosítanak, megakadályozzák a vércukorszint megugrását, és nem tartalmaznak feldolgozott összetevőket” - mondja Dan Buettner, az Emmy-díjas Netflix-dokusorozat, a Live to 100: Secrets of the Blue Zones (Élj 100 évig: A kék zónák titkai) producere.
Ezeket az információkat figyelembe véve a realsimple.com összeállított egy listát nyolc olyan reggeliről, amelyeket a kék zónák lakói is rendszeresen fogyasztanak. Mutatjuk!
Zabpehely
A zabpehely gyakran szerepel a 100+ évesek reggeli menüjében. „A kaliforniai Loma Lindában a zabpehely az általános reggeli” - magyarázza Buettner. Ez a teljes kiőrlésű gabonából készült étel fontos tápanyagokat tartalmaz, többek között fehérjét, rostokat, mangánt, foszfort, magnéziumot, rezet, vasat, cinket és B-vitaminokat. Ezek a tápanyagok pedig együttesen támogatják a bélrendszer, a szív, az immunrendszer és az anyagcsere egészségét, ami kifejezetten előnyös a hosszabb életre való törekvés szempontjából.
Tofu rántotta
Bár egy százéves ember otthonában nem feltétlenül találsz tofu rántottát az asztalon, ez az ízletes étel minden kritériumnak megfelel, ami e jeles csoport étkezési szokásait illeti. Növényi alapú, szójababot tartalmaz, és fel lehet turbózni olyan zöldségekkel, mint a spenót, a paradicsom, a gomba, a paprika, vagy bármi mással, ami otthon van. „A napi egy csésze bab minden hosszú életű ember étrendjének alapeleme” - teszi hozzá Buettner. A tofu - bár a szójabab feldolgozott formája - segíthet ennek a napi célnak a teljesítésében.
Pirítós, méz és/vagy sajt
„Szardínián és Ikarián (két jól ismert kék zóna) a reggeli általában kenyér, méz és/vagy egy kis darab sajt” - mondja Buettner. A kenyeret megpiríthatjuk - ami egyébként is népszerű reggeli szerte a világon - és a sajt vagy méz mellé olyan feltéteket is választhatunk, mint az avokádó, a füstölt lazac, joghurt vagy friss gyümölcsök. Ezek az összetevők tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek csökkentik a gyulladást és távol tartják a krónikus betegségeket.
Chia puding
A chia puding biztosítja a hosszú, egészséges élethez szükséges összes tápanyagot. A chia-magok igazi szuperélelmiszerként tele vannak rosttal, fehérjével és szívbarát omega-3 zsírsavakkal, amelyek elősegítik a hosszan tartó jóllakottság érzését, a stabil energiaszintet és a reggeli gyulladáscsökkentést, miközben jelentős mennyiségű mikrotápanyaggal is büszkélkedhetnek, mint például kalcium, vas, magnézium, foszfor, cink, tiamin és niacin, amelyek tovább támogatják a szív, a csontok, az immunrendszer és az anyagcsere egészségét.
Egy hónapig ezzel indította a reggelt: elárulta, hogyan változott meg az élete
Bab, rizs és kukoricatortilla
„A kék zónákban az emberek általában sós reggelit esznek - a Costa Rica-i Nicoya-félszigeten ez általában bab, rizs és kukoricatortilla” - magyarázza Buettner. A mexikói eredetű reggelit ráadásul friss zöldségekkel is felturbózhatod!
Joghurt, müzli és gyümölcs
„A müzli és a gyümölcsök magas rosttartalmú élelmiszerek, amelyek elengedhetetlenek az egészséges bélmikrobiomhoz” - fogalmaz Jaspan. És érdekes módon a 100+ éveseknél hihetetlenül egészséges bélmikrobiomot találtak, ami valószínűleg a lenyűgözően hosszú élettartamuk egyik kulcseleme. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a joghurtban lévő fehérje pozitív hatással van energiaszintre, valamint az izomépítésre és a csontok egészségére.
Miso leves zöldségekkel
Leves reggelire? Igen! „A japán Okinawán a reggeli miso leves gyökérzöldségekkel” - mondja Buettner. Ebben a fogásban a hosszú életet elősegítő rostok, probiotikumok és a mikrotápanyagok egyaránt megtalálhatóak.
Ez a tökéletes időpont a reggelihez a szakértő szerint
Breakfast bowl (reggeli tál)
Ezt készíthetjük sós verzióban: például quinoa tükörtojással, avokádóval, sült zöldségekkel, babokkal, salsával, sült burgonyával vagy bármilyen más, tápanyagokban gazdag feltétekkel. De édes változatban is megkóstolhatjuk: például quinoa vagy zab gyümölcsökkel, diófélékkel, magvakkal, müzlivel és dióvajjal.
Függetlenül attól, hogy édesen vagy sósan fogyasztod, a breakfas bowlból biztosan elegendő mennyiségű rostot, fehérjét, egészséges zsírokat, növényi vegyületeket, vitaminokat és ásványi anyagokat juttathatsz a szervezetedbe - ezek mind-mind olyan tápanyagokat, amelyek elősegítik a hosszú életet.
