Ezt a 8 ételt edd reggelire a szakértő szerint, ha 100 évig szeretnél élni

2025. február 17.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Valószínűleg te is tisztában vagy vele, de nem árt elismételni: a reggeli kulcsfontosságú étkezés. Ha ugyanis az ébredést követő egy órán belül reggelizel, azzal beindítod az anyagcserédet, glükóz áramlik a szervezetedbe, és feltöltődsz annyi energiával, hogy koncentrálni tudj az iskolában vagy a munkahelyeden.

Ezeket érdemes reggel a tányérodra pakolnod
Ezeket érdemes reggel a tányérodra pakolnod
Fotó: Arx0nt/Getty Images

A tápláló reggeli segíthet megfékezni a sóvárgást, ezáltal csökkentheti annak az esélyét, hogy a nap későbbi szakaszában túledd magad. Ezzel támogathatod az általános egészségedet, valamint a pluszkilók felcsúszását is megakadályozhatod. „Ha kihagyjuk ezt az étkezést, sokkal nehezebbé válhat a napi rost-, vitamin-, ásványianyag- és fehérjeszükségleteink bevitele” - mondja hozzá Alexis Law, dietetikus.

De azt tudtad, hogy a reggelizés a hosszabb élettartamot is elősegítheti? „Számos tanulmány összefüggést mutat a reggeli kihagyása és a krónikus betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a csontritkulás fokozott kockázata között” - magyarázza Rebecca Jaspandietetikus.

Sőt, a reggeli kihagyása több rákos megbetegedés nagyobb kockázatával is összefüggésbe hozható. Ezek a diagnózisok, illetve a hozzájuk kapcsolódó szövődmények a vezető halálozási okok között szerepelnek Amerikában. Ha tehát szeretnénk 100 évig (vagy még tovább) élni, az életmódbeli döntések, amelyekkel megelőzhetjük ezeket a diagnózisokat, kulcsfontosságúak.

„Továbbá egy tanulmány a reggeli fogyasztása és a kognitív teljesítmény közötti kapcsolatot is vizsgálta, és ok-okozati összefüggést állapított meg a reggeli kihagyása és a kognitív teljesítmény csökkenése között” - teszi hozzá Jaspan. Ez egy másik fontos tényező, amit figyelembe kell venni, tekintve, hogy nemcsak az a célunk, hogy hosszú életet éljünk, hanem az is, hogy az agyunk egészségét is minél tovább megőrizzük.

Ezért vagy farkaséhes reggelente, ha esténként kiadósat vacsorázol

Ezért vagy farkaséhes reggelente, ha esténként kiadósat vacsorázol

Mit esznek reggelire a 100+ éves emberek?

„A reggeli mindig magas rosttartalmú, ami támogatja a bélrendszert, és végső soron csökkenti a gyulladást. A százévesek általában egyszerű, teljes értékű ételeket esznek reggelire, amelyek tartós energiát biztosítanak, megakadályozzák a vércukorszint megugrását, és nem tartalmaznak feldolgozott összetevőket” - mondja Dan Buettner, az Emmy-díjas Netflix-dokusorozat, a Live to 100: Secrets of the Blue Zones (Élj 100 évig: A kék zónák titkai) producere.

Ezeket az információkat figyelembe véve a realsimple.com összeállított egy listát nyolc olyan reggeliről, amelyeket a kék zónák lakói is rendszeresen fogyasztanak. Mutatjuk!

Zabpehely

A zabpehely gyakran szerepel a 100+ évesek reggeli menüjében. „A kaliforniai Loma Lindában a zabpehely az általános reggeli” - magyarázza Buettner. Ez a teljes kiőrlésű gabonából készült étel fontos tápanyagokat tartalmaz, többek között fehérjét, rostokat, mangánt, foszfort, magnéziumot, rezet, vasat, cinket és B-vitaminokat. Ezek a tápanyagok pedig együttesen támogatják a bélrendszer, a szív, az immunrendszer és az anyagcsere egészségét, ami kifejezetten előnyös a hosszabb életre való törekvés szempontjából.

Tofu rántotta

Bár egy százéves ember otthonában nem feltétlenül találsz tofu rántottát az asztalon, ez az ízletes étel minden kritériumnak megfelel, ami e jeles csoport étkezési szokásait illeti. Növényi alapú, szójababot tartalmaz, és fel lehet turbózni olyan zöldségekkel, mint a spenót, a paradicsom, a gomba, a paprika, vagy bármi mással, ami otthon van. „A napi egy csésze bab minden hosszú életű ember étrendjének alapeleme” - teszi hozzá Buettner. A tofu - bár a szójabab feldolgozott formája - segíthet ennek a napi célnak a teljesítésében.

Pirítós, méz és/vagy sajt

„Szardínián és Ikarián (két jól ismert kék zóna) a reggeli általában kenyér, méz és/vagy egy kis darab sajt” - mondja Buettner. A kenyeret megpiríthatjuk - ami egyébként is népszerű reggeli szerte a világon - és a sajt vagy méz mellé olyan feltéteket is választhatunk, mint az avokádó, a füstölt lazac, joghurt vagy friss gyümölcsök. Ezek az összetevők tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek csökkentik a gyulladást és távol tartják a krónikus betegségeket.

Chia puding

A chia puding biztosítja a hosszú, egészséges élethez szükséges összes tápanyagot. A chia-magok igazi szuperélelmiszerként tele vannak rosttal, fehérjével és szívbarát omega-3 zsírsavakkal, amelyek elősegítik a hosszan tartó jóllakottság érzését, a stabil energiaszintet és a reggeli gyulladáscsökkentést, miközben jelentős mennyiségű mikrotápanyaggal is büszkélkedhetnek, mint például kalcium, vas, magnézium, foszfor, cink, tiamin és niacin, amelyek tovább támogatják a szív, a csontok, az immunrendszer és az anyagcsere egészségét.

Egy hónapig ezzel indította a reggelt: elárulta, hogyan változott meg az élete

Egy hónapig ezzel indította a reggelt: elárulta, hogyan változott meg az élete

Bab, rizs és kukoricatortilla

„A kék zónákban az emberek általában sós reggelit esznek - a Costa Rica-i Nicoya-félszigeten ez általában bab, rizs és kukoricatortilla” - magyarázza Buettner. A mexikói eredetű reggelit ráadásul friss zöldségekkel is felturbózhatod!

Joghurt, müzli és gyümölcs

„A müzli és a gyümölcsök magas rosttartalmú élelmiszerek, amelyek elengedhetetlenek az egészséges bélmikrobiomhoz” - fogalmaz Jaspan. És érdekes módon a 100+ éveseknél hihetetlenül egészséges bélmikrobiomot találtak, ami valószínűleg a lenyűgözően hosszú élettartamuk egyik kulcseleme. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a joghurtban lévő fehérje pozitív hatással van energiaszintre, valamint az izomépítésre és a csontok egészségére.

Miso leves zöldségekkel

Leves reggelire? Igen! „A japán Okinawán a reggeli miso leves gyökérzöldségekkel” - mondja Buettner. Ebben a fogásban a hosszú életet elősegítő rostok, probiotikumok és a mikrotápanyagok egyaránt megtalálhatóak.

Ez a tökéletes időpont a reggelihez a szakértő szerint

Ez a tökéletes időpont a reggelihez a szakértő szerint

Breakfast bowl (reggeli tál)

Ezt készíthetjük sós verzióban: például quinoa tükörtojással, avokádóval, sült zöldségekkel, babokkal, salsával, sült burgonyával vagy bármilyen más, tápanyagokban gazdag feltétekkel. De édes változatban is megkóstolhatjuk: például quinoa vagy zab gyümölcsökkel, diófélékkel, magvakkal, müzlivel és dióvajjal.

Függetlenül attól, hogy édesen vagy sósan fogyasztod, a breakfas bowlból biztosan elegendő mennyiségű rostot, fehérjét, egészséges zsírokat, növényi vegyületeket, vitaminokat és ásványi anyagokat juttathatsz a szervezetedbe - ezek mind-mind olyan tápanyagokat, amelyek elősegítik a hosszú életet.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
0 seconds of 1 minute, 52 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:52
01:52
 

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Mérleg próbáljon meg rugalmasabb lenni, a Skorpió nyisson a világ felé -  március 26.

Napi horoszkóp: A Mérleg próbáljon meg rugalmasabb lenni, a Skorpió nyisson a világ felé - március 26.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

3 nyomós ok, amiért mindenképpen megéri beépíteni a friss húsokat az étrendedbe (x)

3 nyomós ok, amiért mindenképpen megéri beépíteni a friss húsokat az étrendedbe (x)

Téged is megvisel az óraátállítás? - Mutatjuk, mi a megoldás! (x)

Téged is megvisel az óraátállítás? - Mutatjuk, mi a megoldás! (x)

9 kérdés, amiből egyből rá fogsz jönni, miért nem marad sokáig tiszta a lakásod (x)

9 kérdés, amiből egyből rá fogsz jönni, miért nem marad sokáig tiszta a lakásod (x)

Ezzel a pályázattal akár milliókat lehet nyerni (x)

Ezzel a pályázattal akár milliókat lehet nyerni (x)