Ezeket edd, ha el akarod kerülni a rákot és az Alzheimer-kórt!
A Harvard egyetem beszámolója szerint az orvosok egyre inkább a szervezetben krónikusan fennálló gyulladással hoznak kapcsolatba olyan súlyos betegségeket, mint a 2-es típusú cukorbaj vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák vagy akár az Alzheimer-kór.
Ezeket láttad már?
A szervezetben minden olyan esetben gyulladás alakul ki, amikor valamilyen kórokozó ellen próbálja fölvenni a harcot az immunrendszerünk. Ezek a gyulladások azonban csak időszakosan állnak fönn, amíg a szervezet harcol például egy baktériummal. Vannak azonban olyan esetek, amikor a gyulladás folyamatosan fennáll egy szervezetben, és ilyenkor ennek sajnos nagyon káros következményei lehetnek.
Kutatók egyre több vizsgálati eredményre támaszkodva gondolják úgy, hogy bizonyos ételek elősegítik a gyulladásos folyamatok fenntartását, bizonyos ételek pedig gátolják azt. Ha tehát előbbieket elkerülöd, utóbbiakat fogyasztod, nagyon sokat tehetsz az egészségedért, és nagyobb eséllyel kerülheted el a cikk elején említett súlyos betegségek kialakulását.
Lássuk, mit tartanak a Harvard egyetem kutatói kerülendő ételeknek: bő zsírban sült ételek, cukros üdítők, feldolgozott húsok, gyorsan felszívódó szénhidrátok, telített- vagy transzzsírokban gazdag zsiradékok. Ha teheted, ezekből az ételekből csak kivételes esetekben fogyassz.
Amelyeket viszont napi többszöri fogyasztásra is ajánlunk, mivel kifejezetten gyulladásellenes hatásuk van, az alábbi ételek: gyümölcsök (különösen narancs, eper, áfonya, cseresznye), zöld leveles zöldségek (mint például a fodros kel, spenót, mángold, kínai kel), olíva olaj, paradicsom, olajos magvak (különösen a dió és a mandula), zsíros halak (lazac, makréla, tonhal, szardínia).
Természetesen a legegészségesebb étrenddel sem garantálható, hogy elkerülöd a súlyos betegségeket, de sokkal nagyobb esélyed van rá, mint akkor, ha egészségtelen ételeket választasz.