Ezeket az ételeket mindenképp fogyaszd a terhességed alatt
A kiegyensúlyozott, egészséges életmód része, hogy elegendő vitaminnal és ásványi anyaggal látod el a szervezetedet. Tudd meg, melyekre van fokozottan szükséged a várandósság alatt!
Ezeket láttad már?
Összeszedtük, mi az egyes vitaminoknak és ásványi anyagoknak a szerepe, továbbá szakértőnk segítségével azt is megtudhatod, hogy a várandósság alatt melyekre van a legnagyobb szükséged, és azokat hogyan biztosíthatod az étkezéseddel.
A legfontosabbak
Az A-vitamin hozzájárul a bőr és a szemegészségéhez. Közvetlenül feldolgozható formája a retinol, amely többek között állati belsőségekben, halban, tejben és tojásban található meg. A béta-karotin a vitamin előanyaga, melyet a szervezet átalakít retinollá: a sárgarépa és a sütőtök például béta-karotinban gazdag zöldségek. A B-vitaminoknak jelentős szerepük van a különböző anyagcsere- folyamatok szabályozásában és a vörösvértestek képződésében. A máj, a tojás, a teljes kiőrlésű gabonák, a húsok segítenek, hogy megfelelő mennyiséghez jusson hozzá a szervezeted. A C-vitaminnak a sejtek regenerációjában van kulcsfontosságú szerepe. Fogyassz sok nyers zöldséget és gyümölcsöt – különösen citrusféléket!
A D-vitamin az egyik legfontosabb vitamin, hozzájárul a csontok fejlődéséhez. A halolaj, a tojás, a máj fogyasztása segíthet a szinten tartásban, de tavasszal és nyáron már húsz perc, fényvédő nélküli napon tartózkodás hatására is rengeteg D-vitamin termelődhet. Az E-vitamin antioxidáns és bőröregedést gátló, hozzájárul az idegpályák megfelelő működéséhez. Leginkább olajos magvakkal, hüvelyes növényekkel viheted be szervezetedbe. A K-vitamin szerepet játszik a véralvadási folyamatokban. A brokkoliban, kelbimbóban, kelkáposztában rengeteg megtalálható belőle. A folsav egy kulcsfontosságú vitamin már a várandósság tervezésekor is, ugyanis hiánya esetén vérképzési problémák fordulhatnak elő, és megnövekszik a magzatot érintő idegcső-záródási rendellenességek veszélye is. Legjobb természetes forrásai a leveles zöldségek, gyümölcsök, bab, brokkoli, illetve a folsavval dúsított élelmiszerek. A kalciuma csontok legfőbb építője, a nátrium a sejtek megfelelőműködéséért, míg az izmok és idegek regenerációjáért a kálium felel. A magnézium az ideg- és izomműködéshez, a vas a vörösvértestek képződésében, a cink a megfelelő szénhidrát-anyagcsere, a jód a pajzsmirigyhormon szabályozásában vesz részt.
Figyelj oda!
Dr. Dékány Ágnes, a Róbert Károly Magánkórház és a Szülni jó! rendelő szülésznőgyógyásza, perinatális szaktanácsadója szerint ma Magyarországon a legnagyobb problémát a D-vitamin-hiány okozza, ami valójában nem is vitamin, hanem egy hormon. Hiányában a kalcium és a foszfor nem tud beépülni a csontokba és a fogakba. A folsav szerepe létfontosságú már a terhesség előtt, majd a kilenc hónap alatt, melynek magzatvédő hatását kutatásokkal is alátámasztották. Hiányában ugyanis nőhet a különböző gerincvelőzáródási rendellenességek esélye, ezért szedését már a baba tervezése előtt érdemes elkezdeni. Azoknál a kismamáknál, akik például vegán életmódot folytatnak, az állati eredetű ételek hiányában valószínű, hogy B12-vitamin-pótlásra lesz szükség, de a korábban vashiánnyal küzdőknek is számítani kell rá, hogy a várandósság alatt vaspótlásra lesz szükségük, ha az orvosuk úgy ítéli meg. Mivel nincs két egyforma terhesség, a saját és a baba egészségének érdekében, minden esetben egyeztess az orvosoddal a vitamin- és ásványianyag fogyasztásodról.