Puffad a hasad? Ezek az ételek okozzák

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ugye te is érezted már azt egyes étkezések után, hogy puffad a hasad? Ez bárkivel előfordulhat, azonban egyáltalán nem mindegy, milyen okból történik. Teljesen normális például akkor, ha túl sokat sikerült ennünk, de ha nem enyhül, vagy gyakran visszatér anélkül, hogy tudnád az okát, érdemes utánajárnod, mi okozza.

A haspuffadás hátterében nem feltétlenül a mennyiség áll, hanem az, milyen típusú ételt ettél
A haspuffadás hátterében nem feltétlenül a mennyiség áll, hanem az, milyen típusú ételt ettél
Fotó: Shutterstock/GLAMOUR

Szerencsére a haspuffadás esetén szó sincs arról, hogy egyből komoly bajra kellene gyanakodnod. Ha nagyon kellemetlenek a panaszaid, feltétlenül vizsgáltasd ki magad, ellenkező esetben viszont először érdemes lehet az általad elfogyasztott ételek között keresni olyat, ami kiválthatja a puffadást, és utánajárni egy esetleges ételintoleranciának vagy egyéb hasonló problémának.

Erősen sós, fűszeres és zsíros ételek

Ha a puffadásról van szó, sokan elsőként olyan élelmiszereket tartanak felelősnek, mint a bab vagy a lencse. Persze tény és való, hogy a hüvelyesek is okozhatnak puffadást, de hasonlóan nagy a valószínűsége annak is, hogy erősen sós, fűszeres és zsíros ételek miatt lehetsz rosszul. Elég lehet az is, hogy akár rendszeresen elropogtass egy zacskó chipset, vagy megegyél egy nagy tál alaposan megfűszerezett ételt, amihez talán egyébként sincs hozzászokva a gyomrod. Ilyen esetekben általában a túlzott sóbevitel a hibás, ugyanis vízvisszatartást okoz a szervezetben, ami aztán a gyomor körüli területek kidudorodásához vezet.

Fokhagyma

A fokhagyma széles körben ismert az olyan jótékony hatásairól, mint hogy támogatja az egészséges vérnyomást és javítja a koleszterinszintet. Ráadásul antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. Ha azonban az emésztőrendszered érzékeny, és rendszeresen puffad a hasad, a fokhagyma csak még tovább ronthat a helyzeten. A fokhagymában ugyanis fruktózmolekulákból álló polimer fruktánok is találhatóak, amelyekről azt mindenképp jó, ha tudod, hogy az érzékeny emésztőrendszerrel rendelkezők nem tudják megemészteni. Hogy ezt a problémát elkerüld, soha ne fogyassz fokhagymát más gázképződésre hajlamosító ételekkel, ha pedig nyersen eszed, érdemes utána néhány korty meleg vizet innod.

Káposzta, karfiol és brokkoli

Tudod, mi a közös a káposztában, a karfiolban és a brokkoliban? Amellett, hogy mindhárman értékes tápanyagok forrásai, C-, E- és K-vitaminban is gazdagok, sőt szívbarátok is, bizony puffadást is okozhatnak. Így ha volt már, hogy megettél egy nagy adag rakott káposztát, utána pedig rosszul érezted magad, akkor bizony azért is lehetett, mert ezek a zöldségek hajlamosíthatnak a puffadásra. A megoldás viszont nem az, hogy mellőzöd ezeket a zöldségeket az étrendedből, hiszen tényleg valóban értékesek. Inkább próbálkozz meg azzal, hogy más, könnyen emészthető ételekkel együtt, és egyszerre csak kisebb adagokban eszel belőlük.

Színes, tápláló ételekre vágysz? - Így állítsd össze okostányérodat

Színes, tápláló ételekre vágysz? - Így állítsd össze okostányérodat

Fruktózban gazdag gyümölcsök

A friss és a szárított gyümölcsök nagy része is tele vannak tápanyagokkal, ezt jól tudjuk. Ha azonban esetleg fruktózfelszívódási zavarban (malabszorpció) szenvedsz, és szervezeted nem tudja megemészteni az ezekben a gyümölcsökben lévő cukrot, az gázképződést okozhat. A fruktózban gazdag gyümölcsök, mint a banán, az alma vagy a körte, és a szárított gyümölcsök, mint a mazsola, az aszalt sárgabarack vagy az aszalt szilva, pedig egyeseknél még tovább súlyosbíthatják a puffadást. Ilyen esetben nem árt egy alapos kivizsgálás. De addig is segíthet, ha gyümölcsfogyasztás mellé folyamatosan vizet is iszol, hogy csökkentsd a gázképződés mértékét.

Búza és más gluténtartalmú gabonafélék

A búza és az egyéb gabonafélék, például a rozs és az árpa magas rosttartalommal rendelkeznek. Ez egyeseknél már önmagában is elég lehet ahhoz, hogy alkalmanként puffadást okozzon, de vannak olyanok is, akiknek a szervezete egyáltalán nem képes megemészteni a glutént. Így ha tartósan kellemetlenül érzed magad például péksütemények vagy lisztes ételek elfogyasztása után, esetleg más furcsa tüneteid - például bőrkiütések vagy ízületi fájdalmak - is vannak, akkor a legjobb, ha mielőbb kivizsgáltatod magad. Az viszont fontos, hogy amíg nem derül ki a baj forrása, ne hagyd el teljesen a glutént, ebben az esetben ugyanis a vizsgálatok eredményei is tévesek lehetnek.

Forrás: everydayhealth.com, parentcircle.com

Ha nem érzed jól magad, mindig járj utána az okának:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

8 fotó Károly királyról és Kamilla királynéról azokból az időkből, amikor elkezdett kibontakozni a szerelmük a nyilvánosság előtt

8 fotó Károly királyról és Kamilla királynéról azokból az időkből, amikor elkezdett kibontakozni a szerelmük a nyilvánosság előtt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)