Rossz hír az elviteles ételeket fogyasztóknak: félelmetes, amit felfedeztek a kutatók
Köztudott, hogy a magas zsír-, só- és cukortartalmú étrend rosszat tesz a szívnek. Most azonban kiderült, hogy az is számít, milyen formában kapjuk meg az adott fogást: a szakemberek azt állítják, a műanyag elviteles dobozokból származó ételek akár gyulladást is okozhatnak a bélben, és a keringési rendszernek is rosszat tehetnek.
Ezeket láttad már?
Felmérések szerint a britek több mint 50 százalékkal több elviteles ételt fogyasztanak, mint a világjárvány előtt. Ez azért is rossz hír, mert kiderült, hogy a műanyag edények növelhetik a szívbetegségek kockázatát. Egy friss kutatás során a szakemberek rájöttek, hogy azoknál, akik gyakran ettek ilyen fogásokat, 13 százalékkal nagyobb volt a betegség kialakulásának kockázata.
Elrettentő eredményekről számoltak be a kutatók
A vizsgálatnak volt egy második része is, amelyben a laboratóriumi patkányok műanyag edényekből származó vizet kaptak. Olyat, amelybe a melegítés után káros vegyi anyagok kerültek. Három hónap elteltével a rágcsálók bélbaktériumaiban gyulladással és oxidatív stresszel összefüggésbe hozható változást mutattak ki. Emellett a szívizomzatuk is károsodott, amiből arra következtettek a kutatók, hogy a bélgyulladás a véráramban terjedt el és károsította a szívet.
„Nagyon fontos lenne, hogy a magas hőmérsékletű élelmiszereket ne tegyük műanyag edényekbe. Próbáljuk meg csökkenteni a műanyag termékek használatát a mindennapi életben" - mondták el a Ningxia Orvosi Egyetem kutatói.
Súlyos károkat okozhatnak hosszú távon a mikroműanyagok
A mikroműanyagok olyan aprócska részecskék, amelyek bejutnak a véráramba, felhalmozódnak a szervekben és komoly károkat okoznak. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy beszivárognak az élelmiszerekbe, a vízbe és a levegőbe, és összefüggésbe hozhatóak a szívbetegségek, a demencia és a rák bizonyos típusainak kialakulásával - számolt be róla a The Sun.
Ez Meghan Markle kedvenc reggelije: feltölt energiával és ebédig eltelít ez a finomság
Ez a friss tanulmány azt vizsgálta, hogy az elvitelre szánt dobozokból származó mikroműanyagoknak való napi kitettség hogyan befolyásolja a szív egészségét. Több mint 3000 ezer embert vizsgáltak, akiket kifaggattak arról, használnak-e műanyag tárgyakat, például bevásárlószatyrokat, zacskókat, vizes palackokat, uzsonnás dobozokat, elvitelre szánt edényeket és evőeszközöket.
Miután figyelembe vették az életkorukat, a nemüket és az etnikai hovatartozásukat, megállapították, hogy a műanyagoknak való magas kitettség összességében 13 százalékkal növelte a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát.
A 73 évesnél idősebbeknél 18 százalékkal volt nagyobb a szívelégtelenség kockázata, a fiatalabbaknál pedig 10 százalék volt a valószínűség. Érdekesség, hogy a nőknél nagyobb volt a kockázat, mint a férfiaknál: náluk 14, a másik nemnél pedig 11.
Így csökkenthetjük még a szívelégtelenség kockázatát:
- egészséges, kiegyensúlyozott, sok friss zöldséget, gyümölcsöt és rostot tartalmazó étrenddel
- rendszeres fizikai aktivitással
- a dohányzás kerülésével
- a koleszterin- és vércukorszint valamint a vérnyomás rendszeres ellenőrzésével, valamint azzal, hogy odafigyelünk az esetleges korai figyelmeztető jelekre
