5 virág, ami ehető, és nem is tudtad, mennyire egészséges
Tudtad, hogy ha egy tál brokkolikrémleves vagy egy finom rakott karfiol az ebéded, akkor tulajdonképpen virágot eszel? Ugyanis többek közt ez a két kedvelt zöldségünk is virágnak tekinthető. Az igazság viszont az, hogy jó pár olyan növény is van, amire általában egyből virágként gondolunk, közben pedig szintén ehetők. Néhány virág pedig nemcsak ehető, de igazán ízletes és egészséges is.
Ezeket láttad már?
Ha vannak otthon gyógynövényeid, akkor bizonyára te is kitapasztaltad már, hogy némelyiknek ehető, sőt finom is a virága. Az ilyen növényeket sokan előszeretettel használjuk sütéshez, főzéshez, de tudtad, hogy nem egy dekoratív virág is ehető, sőt egészséges? Az már pedig csak a ráadás, hogy a tányéron mindenképpen különleges megjelenésüknek köszönhetően a felhasználásukkal igazán egyedi ételeket és italokat készíthetsz.
Ibolya
A tavasz egyik első hírnöke, az illatos ibolya nemcsak egy szép és valóban csodás illatot árasztó növény, hanem ehető is. Mind a virágai, mind pedig a levelei fogyaszthatók. A levelei állagában és ízében is a spenótéhoz hasonlítanak. Ami különösen nagyszerű tény, hogy kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és kétszer annyi A-vitamint, mint a spenót.
A korai levelei lágyabbak, kevésbé keserűek, így remek saláta készülhet belőlük, de megfőzve is jó néhány finomság készíthető belőlük. A színes, gyönyörű virága különféle desszertek éke lehet, de finom édesítő is készülhet belőle ibolyacukor vagy ibolyavirágszirup, ami egyszerre adhat édes és virágos ízt rengeteg süteményeknek.
Rózsa
Tudtad, hogy már a görögök, a rómaiak és a perzsák idejében is főztek rózsával? Ez a szokás pedig napjainkban sem kevésbé jó ötlet, főleg, hogy a 150 különböző rózsafaj közül mindegyik ehető. Ami az ízüket illeti, az édes íz a sötétebb fajtákban hangsúlyosabb, főleg, ha az egyébként keserű közepét eltávolítjuk.
Rózsavizet sem véletlenül használnak olyan gyakran a szépségápolásban, ugyanis nyugtató hatású, és számos más egészségügyi előnnyel is rendelkezik (például jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaz, enyhítheti a fejfájást és csillapíthatja az emésztési problémákat). Maguk a rózsaszirmok csodásan feldobhatnak egy salátát, vagy margarinba kenve szendvicskrémnek is alkalmas, de akár házi rózsalekvár is készíthető belőle.
Tulipán
Ha egy enyhén édes, de mégis különleges virágra vágysz az ételek díszítéséhez és ízesítéséhez, ami már csak a látványa miatt is meghozhatja az étvágyadat, akkor használj tulipánszirmot! Remek választás lehet salátaöntetekhez, előételekhez, habokhoz, de köretként is funkcionálhat, és különféle tengeri herkentyűk mellett is megállhatja a helyét. Érdekesség, hogy a második világháború alatt az élelmiszerhiány miatt a hollandok még a tulipánhagymát is megették, amelynek az íze viszont nem túl kellemes, így fogyasztás szempontjából tényleg inkább csak a túlélésre alkalmas.
Levendula
Manapság egyre több kávézóban, étteremben találkozhatunk levendulás limonádéval, teával, sőt kávéval is, de tudtad, hogy a levendula frissen és szárítva is fogyasztható, sőt igazán mennyei? Hozzáadhatod kekszekhez, pékárukhoz, de rengeteg italt is feldobhatsz vele, de még fagylaltot is készíthetsz belőle. Fantasztikus ízélményt adhat, közben pedig élvezhetjük a számos pozitív tulajdonságát, ami miatt gyógynövényként is elhíresült.
Árvácska
Nem érzed elég motiváltnak magad ahhoz, hogy egyél zöldségekkel és különféle vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag magvakkal teli tésztát vagy egyéb hasonló tápláló ételt? Akkor szórd meg az árvácska leveleivel, és máris annyira mutatós és hívogató lesz, hogy több kedved lehet az elfogyasztásához. Tényleg szinte bármilyen tésztához hozzáadhatod, de készíthetsz belőle árvácskasalátát vagy spenótos quiche-t, na és persze desszertekhez dekorelemnek is remek választás lehet.
Amire figyelj!
Bármilyen ehető virágot is kóstolnál meg, néhány dologra mindenképpen érdemes figyelned. Fontos például, hogy tudd, honnan származik az adott virág, és győződj meg arról, hogy esetleg nem permetezték-e le, mert nem étkezési célra ültették. A legbiztosabb emiatt az, ha te magad termeszted a megenni tervezett virágot, méghozzá teljesen vegyszermentesen.
Illetve - mint minden új étel és ital kipróbálása esetén - ebben az esetben is jobb, ha számolsz azzal, hogy esetleg valamelyik virágra allergiás vagy, amiről eddig nem is tudtál, és először éppen hogy csak megkóstolod. Ha pedig egyetlen tényező sem gátolja számodra az ehető virágok fogyasztását, akkor máris belevághatsz velük egy izgalmas gasztronómiai kalandba, ami még az egészségednek is kedvezhet.
Forrás: ecowatch.com, justbeehoney.co.uk, dengarden.com, healthline.com