Te meddig őrizgeted a csirkehúst a hűtőben? Valószínűleg sokkal tovább, mint szabadna!
Biztosan előfordult már veled is, hogy a vasárnapi ebédről megmaradt csirkepörköltet bedobozoltad, hűtőbe tetted, és még napokkal később is ettél belőle. De mit gondolnak erről a szakértők? Meddig biztonságos elfogyasztani a hűtőben tárolt nyers vagy sült csirkehúst?
Ezeket láttad már?
Amikor a hűtőben őrizgetett maradék sült csirkéhez nyúlsz, valószínűleg a te agyadon is átfut a kérdés: ezt még megehetem? Sokan nem is kockáztatnak, és egyből a szemétbe dobják a maradékot, hogy elkerüljék az esetleges ételmérgezést, azonban a szakértők szerint a hűtőben tárolt nyers vagy sült csirkehús egy darabig még biztonságosan elfogyasztható, ha megfelelően tároljuk.
A Food Standards Agency (Élelmiszerbiztonsági Ügynökség) szerint nagyon fontos, hogy a hűtőt maximum 8 fokra, vagy ennél alacsonyabb hőmérsékletre kell állítani, valamint az is, hogy a csirkehúst tiszta, zárt edényben tároljuk. Ez ugyan nem állítja meg teljesen a baktériumok szaporodását, de jelentősen lelassítja.
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a megfelelően lehűtött sült, párolt és főtt csirkehús három-négy napig biztonságosan fogyasztható. Ami pedig a nyers csirkét illeti, a legjobb, ha a csomagolásán található lejárati dátumot követjük, és ha lejárt, akkor kidobjuk. De érdemes nagyon odafigyelni arra, hogy észleljük-e a húson a romlás jeleit - ha szürke vagy zöld elszíneződést veszünk észre rajta, esetleg megváltozik a szaga, akkor semmiképp ne fogyasszuk el!
Jane Cook, a Hungry City Hippy blog írója a Woman and Home magazinnak elmondta, hogy a legjobb, ha lefagyasztjuk a maradék csirkét, ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy két napon belül elfogyasztjuk-e. „A főtt csirke hosszú ideig eláll a fagyasztóban” – mondta. „De a legjobb íze akkor lesz, ha 3-6 hónapon belül elfogyasztjuk. Ha hosszabb ideig fagyasztjuk, még mindig biztonságos lesz elfogyasztani, de az állaga kissé megváltozhat.”
Ezt a 4 dolgot viszont inkább ne a hűtőben tárold:
Paradicsom
A paradicsomban van egy enzim, amely rosszul reagál a hűvösebb hőmérsékletre, ennek hatására pedig kellemetlenül pépes íze lehet. A hűtő helyett érdemes inkább a konyhapulton vagy a kamrában tartani.
Vöröshagyma
Ha a vöröshagymát a hűtőben tároljuk, akkor gyorsabban megpuhulhat és penészes lehet a nedvesség miatt. Érdemes hűvös, de száraz helyen tartani, például a konyhaszekrényben. A felvágott vöröshagyma viszont 2-3 napig is tárolható a hűtőszekrényben, ah lezárt edénybe tesszük őket.
Burgonya
A nedvesség a burgonya állagát is befolyásolhatja, ezért nem érdemes a hűtőbe tenni. Helyette érdemes egy dobozban vagy nyitott papírzacskóban tartani például a konyhaszekrényben, távol a közvetlen fénytől, hogy ne csírázzon ki túl hamar.
Éretlen avokádó
Ha az avokádót éretlenül a hűtőszekrénybe tesszük, az nagyon lelassíthatja az érési folyamatát. Ha viszont szobahőmérsékleten tároljuk - a közvetlen napfénytől távol - akkor néhány nap alatt beérhet, és már készíthetjük belőle az avokádókrémet!
Forrás: mirror.co.uk, geappliances.com, delish.com,