Árt vagy segít, ha citromos vizet iszol szódabikarbónával?
A szódabikarbónát sokan leginkább a konyhában hasznosítjuk, ha sütés közben lágyabbá szeretnénk tenni a tészták állagát. De köztudott az is, hogy rengeteg vény nélkül kapható savlekötő készítményben is megtalálható, mivel lúgos hatású. Így képes a gyomorsavat is csökkenteni azáltal, hogy semlegesíti a beleinkben lévő savat, és szinte bármilyen emésztési probléma esetén javulást hozhat. Ebből kiindulva pedig talán citromos vízzel keverni is jó ötlet lehet, ha mérsékelni szeretnénk a savasságát. Vagy mégsem?
Ezeket láttad már?
A citromos víz alapvetően egy egészséges ital, ami különösen kedvező azok számára, akik nem szeretik szimplán inni a vizet, hanem némi plusz ízre is vágynak. Feltéve persze, ha nem túl savas a gyomruknak. Ha viszont te is úgy érzed, hogy nem mindig esik jól a citromos víz, persze gondolhatsz arra is, hogy szódabikarbónával semlegesítsd a savasságát. Ez azonban egyáltalán nem ilyen egyszerű, és ha nem vigyázol, további kellemetlenségeket is okozhatsz vele magadnak.
A citromos víz önmagában előnyös
A citromos víz - ha semmilyen panaszt nem okoz számodra - egy remek ital, amiből már reggel is nyugodtan kortyolhatsz. Bár sok egészségügyi előnyéről hallani, a legfontosabb, hogy segít hidratáltnak maradnod. Igaz, hogy ezt egy pohár csapvíz által is megkaphatod, de ha jobban ízlik, vagy csak egy kis változatosságra vágysz, akkor igazán felüdítő opció lehet. A legfontosabb viszont az, hogy minden egyes nap egészségesen biztosítsd a szervezeted számára a hidratáltságot, hiszen hatalmas szüksége van rá ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan működjön.
Tényleg segíthet a szódabikarbóna?
Egy csipet szódabikarbóna hozzáadása a reggeli nagy pohár citromos vizünkhöz remek párosításnak tűnhet, főleg, ha gyomorégésben szenvedünk. Ez azonban jóval bonyolultabb, mint amilyennek elsőre tűnik. A citromos víz egy kevés szódabikarbónával keverve valóban segíthet a gyomorsav okozta enyhe emésztési panaszokon, de nem mindenkinek, hosszú távon pedig egyikünknek sem érdemes vele próbálkoznunk. Ha ki akarjuk próbálni, nekünk segít-e, először mindig kérjük ki róla a háziorvosunk vagy egy szakorvos véleményt.
Ha bármilyen emésztési zavarunk van, sokkal bölcsebb előbb kideríteni, pontosan mi okozza, ahelyett, hogy egyből a szódabikarbónával próbálkoznánk, ami lehet, hogy csak elfedné a tüneteinket. Abban az esetben pedig, ha kifejezetten a citromos víz ivása után érzel gyomorpanaszokat, akkor jobb, ha teljesen le is mondasz róla, és helyette inkább sima vizet, vagy más, alacsonyabb savtartalmú ízesített vizet fogyasztasz. Hiszen így nagyon valószínű, hogy maga a savas citrom zavarja az emésztőrendszeredet.
Érzékeny gyomorra különösen kockázatos lehet
A citromos vízben lévő citromsavnak megvannak a maga előnyei, de hátrányokkal is járhat. Ha ugyanis érzékeny a gyomrod, hasmenést és gázképződést is okozhat. Ráadásul, ha még nem is tapasztalsz kellemetlenségeket, a szódabikarbóna amellett, hogy semlegesíti a savasságot, korlátozza is a citromos víz néhány alapvető jótékony hatását, például a jobb emésztést. Vagyis a kettő kombinációja semmiképpen nem túl szerencsés választás, így ha mindkettőt fogyasztanád, az külön tedd, és akkor is csak úgy, ha nem irritálnak.
Mit tehetsz még a gyomorsav ellen?
Ha téged is kínzott már a felesleges gyomorsav, akkor tudod, mennyire kellemetlen tud lenni. Hogy hosszú távon elkerüld, érdemes olyan alapvető dolgokat megtenned, mint a savas ételek és italok elkerülése vagy csökkentése, az alkoholfogyasztás és a koffeinbevitel korlátozása, könnyebb ételek fogyasztása, a több vízivás és az elegendő, nagyjából napi nyolc óra pihentető alvás. Ha pedig tartósak a panaszaid, vagy arra gyanakodsz, hogy savas refluxod lehet, feltétlenül keresd fel a háziorvosodat, vagy fordulj egyenesen egy gasztroenterológushoz.
Forrás: deltafamilydental.com, wellandgood.com