5 okod is van, hogy mindig tarts otthon citromot
Az őszi bekuckózós estéken sokan szívesen megiszunk egy csésze forró, citromos teát. Vannak, akik már reggel citromos vizet kortyolgatnak, míg mások szinte soha nem használják semmire ezt a nagyszerű gyümölcsöt. Bármelyik tábort is erősíted, egy a lényeg: ezentúl mindig tarts otthon friss citromot, mert egy annyira sokoldalú gyümölcsről van szó, hogy rengeteget veszíthetsz, ha mégsem így teszel.
Ezeket láttad már?
A citromról a legtöbben jól tudjuk, hogy egy savanykás gyümölcs, ami tele van vitaminokkal. Azonban ennél jóval több is rejlik benne: valójában a világ egyik legsokoldalúbb étele, ami minden háztartásnak alapvető része kellene, hogy legyen. Még akkor is, ha esetleg nem szereted a citromos vizet, ritkán teázol és citromos tortát sem tervezel sütni mostanában, bőven van rá okod, hogy tarts otthon citromot.
Elképesztően hasznos a konyhában
Te is gyakran választod a sót, ha ízletesebbé szeretnél tenni különféle ételeket? A sóbevitelünket viszont könnyen túlzásba tudjuk vinni, ami több szempontból is kedvezőtlen lehet az egészségünkre nézve. Hogy ne így legyen, vagy ha csak egyszerűen a változatosabb ízvilágoknak sem vagy ellene, akkor használj rendszeresen citromot az ételek ízesítéséhez! Csirkéhez, halakhoz, tenger gyümölcseihez, salátákhoz is remekül passzol, de akár öntetként is szolgálhat. Ez viszont még közel sem minden!
A citrom tényleg sokféleképpen könnyebbé teheti a dolgunkat a konyhában. Ha például egy tál gyümölcssalátát készítenél, akkor ahhoz szinte kötelező a frissen facsart citromlé. Ugyanis ha alaposan elkevered a többi gyümölccsel, megakadályozza az oxidációjukat, és ahelyett, hogy megbarnulnának, megtartják a szép, élénk színüket. De fertőtlenítő és szagtalanító hatása is van, ha éppen különféle ételek után maradó szagokat és szennyeződéseket szeretnél eltüntetni.
Tökéletes tojást főzhetsz vele
Ha már konyhai tippek és trükkök: külön említést érdemel, hogy bizony a tökéletes főtt tojás titkának is köze van a citromléhez. Méghozzá azért, mert citromlével megakadályozhatod, hogy a tojás megrepedjen, miközben a forrásban lévő van. Ehhez csak annyit kell tenned, hogy bekened a tojás héját citromlével, mielőtt elkezded főzni. Ha pedig attól tartasz, hogy nem fogod tudni szépen megpucolni a főtt tojást, akkor önts körülbelül egy evőkanál citromlevet a forrásban lévő vízbe, miközben a tojás fő.
Nagyszerű tisztítószer
A citrom nemcsak akkor hasznos, ha szagtalanítani és szennyeződésmentessé szeretnél tenni mondjuk egy éthordót vagy vágódeszkát. Mivel antimikrobiális hatású, általában véve is egy nagyszerű természetes tisztítószer. Csak keverj össze 2 evőkanál citromlevet egy csésze vízzel, és már kész is a természetes tisztítószer, amivel letakaríthatod a főzőlapokat, egyes munkalapokat, az ablakpárkányt, de akár a mikrohullámú sütőt is tisztává varázsolhatod vele. Ha pedig egy evőkanál ecetet is adsz az oldathoz, egy még erősebb tisztítószert kaphatsz, amivel szinte biztos, hogy a legmakacsabb szennyeződéseket is eltüntetheted.
Támogathatja a bőröd egészségét
A citrom előnyei bizony a szépségápolásra is kiterjednek. A benne található C-vitamin ugyanis a kutatások szerint elősegíti a kollagénszintézist. Így ha citromlevet adsz a vízhez, amikor arcot mosol, hidratáltabb lehet a bőröd, és segít leküzdeni a gyulladásokat, mindezek által pedig jótékony hatással lehet a bőröd egészségére. Nem véletlen az sem, ha a boltok polcain citromot is tartalmazó kozmetikumokkal találkozol, de teljesen jó opció lehet az is, ha friss citrom formájában építed be a szépségápolási rutinodba.
Illatossá teheted vele az otthonodat
Ha citromot már bevetetted a konyhában, használtad tisztítószerként és a bőröd egészségét is támogattad vele, akkor miért ne érdemelné meg az egész otthonod is, hogy a segítségével felfrissüljön? Szellőztess ki alaposan, majd szeletelj fel egy citromot, tedd egy fazék vízbe, és hagyd, hogy a tűzhely tetején párologjon. Hamarosan mesés csodálatos illata lesz az otthonodnak, te pedig aligha fogsz kételkedni abban, hogy mindig megéri tartanod otthon citromot.
Forrás: cookist.com, clearissacoward.com, everydayhealth.com