Gondoltad volna, hogy eddig egész életedben kidobtad a banán legértékesebb részét? Pedig rengeteget tehet az egészségedért
Téged is zavar, ha meghámozod a banánt, a gyümölcsön még marad néhány vékony kis szál? Megpróbálod leszedegetni róla és kidobod? Szakértők szerint ez egy hatalmas hiba, ugyanis tele vannak számunkra hasznos tápanyagokkal.
Ezeket láttad már?
Ne szedegessük le a banánról a héj és a gyümölcs húsa közötti vékonyka „zsinórokat" - javasolják a szakemberek. Bármennyire taszítónak tűnik, valójában nagyon egészséges, nem lenne szabad kidobnunk.
Jót tesznek az egészségünknek
Lehet a banánt rosszul enni? Egy szakember szerint egyértelműen igen, ráadásul, úgy véli, a többség el is követi ezt a hibát. A gyümölcs hámozásakor ugyanis a legtöbben leszedegetik azokat a vékony kis zsinórszerű darabokat, amelyek a héj és a gyümölcs húsa között találhatóak. Ezek az úgynevezett floemkötegek nagyon jót tesznek egészségünknek, számos hasznos tápanyagot tartalmaznak.
Ha kidobjuk a banán ezen részeit, akkor elveszítjük a benne lévő antioxidánsokat, gyulladáscsökkentőket, vitaminokat és az olyan ásványi anyagokat, mint a kálium, a magnézium és a triptofán, ami a jó hangulatért felelős szerotonin előanyaga.
Legközelebb, ha banán eszünk, ne dobjuk ki ezeket a kis zsinórokat, inkább együk meg. Így teljes mértékben kihasználhatjuk a gyümölcsben rejlő egészségügyügyi előnyöket, a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásait - mondja Dr. Manuel Viso.
Ez a gyümölcs igazi kincs, természetes úton tisztítja a vastagbelet: te eszel belőle eleget?
Tele vannak hasznos tápanyagokkal
Egyetért vele Nicholas D. Gillitt táplálkozáskutató is. Mint mondta, ezek a kis zsinórok több rostot tartalmaznak, amelyek elősegítik az emésztést, és összefüggésbe hozhatóak a szívbetegségek, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség és a bélrák alacsonyabb kockázatával.
„Bár mi még nem vizsgáltuk meg alaposabban ezeket a floemkötegeket, valószínű, hogy nagyobb a gyümölcs tápértéke, ha ezeket is elfogyasztjuk. Úgy gondoljuk, több és változatosabb típusú rostot vihetünk be velük a szervezetünkbe" - idézi a szakértő szavait a Mirror. Hozzátette, a floemkötegek alkotják tulajdonképpen a növény érrendszerét, ezek osztják el a tápanyagokat a gyümölcsben.
Persze nagy hatást csak akkor érhetnénk el vele, ha nagy mennyiségben fogyasztanánk. A banán többi részéhez képest ezek nagyon aprók, tehát egy gyümölcs elfogyasztásától nem várhatjuk, hogy csodát tegyen. Ugyanakkor a tévhitekkel ellentétben biztonságosan megehetjük ezeket, tehát egyáltalán nem károsak.
Természetesen, bárhogyan is fogyasszuk, a banán mindenképp egészséges, önmagában is igazi energiabomba, tele van káliummal, segít a vérnyomás kezelésében és csökkenti a stroke kockázatát. A benne található rostok, antioxidánsok és magnézium szintén hozzájárulnak a szív egészségéhez.
A hosszú élet titka?
Érdekesség, hogy a világ legidősebb embere, a 116 évig élt Tomiko Itooka is az egyik kedvenc gyümölcseként tartotta számon a banánt. Természetesen nem jelenthetjük ki, hogy ennek köszönhette hosszú életét, és azt sem tudhatjuk, milyen gyakran és mennyit fogyasztott belőle, mindenesetre a banán egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait már több kutatás is bizonyította, ezért mindenképp érdemes nekünk is beiktatnunk étrendünkbe.
