A legjobb gluténmentes rágcsák a hétvége váratlan vendégeinek
Friss, ropogós, ráadásul akkor is minden lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatod, ha figyelsz a vonalaidra vagy éppen egészségügyi okokból gluténmentes diétát kell követned. Ne feledd, legalább egyféle finom rágcsálnivalónak mindig kell lennie a szekrényedben. Ki tudja, ki fut be hozzád ezen a hétvégén?
Ezeket láttad már?
Sajtos rúd
Hozzávalók: 30 dkg gluténmentes liszt, 15+10 dkg reszelt sajt, 15 dkg margarin, 2 db tojássárgája, fél pohár tejföl, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 db tojás, só
Így készítsd el:
Meleg tejben futtasd az élesztőt, majd a tészta alapanyagait (10 dkg reszelt sajt és 1 tojás kivételével) keverd össze vele, végül hagyd kelni egy órát. Ezután nyújtsd ki a tésztát, kend rá a tojást, szórd meg a sajttal, vagdald rudakra és helyezd a tepsibe. Miután szép aranybarnára sült, vedd ki a sütőből.
Oregánós sajtos párna
Hozzávalók 30 falatkához: 500 g gluténmentes liszt, 25 gr friss élesztő, 300 g víz, 50 g extra szűz olívaolaj, 10 g só, 1 teáskanál fokhagymapor, 2 evőkanál szárított oregánó. A töltelékhez: egész szemű dió, sajt, olívabogyó, kapribogyó, kolbászkarika, ringli hal (szardellaszeletek egy szem kapribogyóra tekerve)
Így készítsd el:
Egy nagy tálban morzsold össze a lisztet az élesztővel, majd add hozzá a sót, apránként a vizet, olívaolajat, fokhagymaport és oregánót. Gyúrd össze egy laza tésztává. Formálj egy nagyobb cipót belőle, és egy kilisztezett tálban pihentesd meleg helyen, kb. egy óra alatt duplájára fog kelni. Miután letelt az idő, nyomkodd ki az ujjaiddal a levegőt a tésztából, majd kend be enyhén olajjal a tenyeredet és gyúrj diónyi golyókat a tésztából. Ezután helyezed sütőpapírral bélelt tepsire, formálj mindegyiknek a közepébe az ujjaiddal kis mélyedést. A választott tölteléket nyomd a mélyedésbe. Szobahőmérsékleten hagyd tovább kelni kb. 15 percig. Kevés olívaolajjal kend meg a tetejüket és előmelegített sütőben süsd aranybarnára a falatkákat.