A hétvége legjobb glutén és diétás nyalánkságai
Az alábbi édességeket akkor is fogyaszthatod, ha valamilyen speciális étrendet vagy diétát követsz. Használd ki a hétvégi napsütés minden percét és élvezd az ízeket!
Ezeket láttad már?
Diétás erdei gyümölcsös sajttorta
Hozzávalók: A tésztához: 80 g cukormentes áfonyás keksz, 50 g darált mandala, 20 g porrá darált eritrit édesítőszer, 40 g vaj. A krémhez: 300 g mascarpone, 200 g tejföl, 85 g eritrit, 3 db egész tojás, 20 g cukormentes vaníliás pudingpor, 10 g cukrozatlan tejpor, 1 vaníliarúd belseje. A díszítéshez: 70 g vegyes erdei gyümölcs 20 g eritrit 1 g étkezési zselatin. A tetejére: erdei gyümölcsös cukormentes lekvár, 150 g vegyes erdei gyümölcs (málna, áfonya, ribizli, szeder)
Így készítsd el:
Az összemorzsolt kekszet keverd össze a darált mandulával, a vajjal, az eritrit porral és nyomkodd bele egy sütőpapírral kibélelt tortaformába vagy cukrászgyűrűbe. A mascarponét keverd ki az eritrittel, a cukormentes vaníliás pudingporral, cukrozatlan tejporral és a tejföllel, végül egyenként add hozzá a tojásokat és kapard bele egy vaníliarúd belsejét. Ha megvagy, öntsd rá a krémet a kekszes alapra, és 150 fokos sütőben süsd 80-90 percet vízfürdőben. A formában hagyd teljesen kihűlni, majd vedd ki a formából. A díszítéshez főzd fel az erdei gyümölcs keveréket az eritrittel és adj hozzá még amikor meleg, de már nem forró 1 g étkezési zselatint. A kihűlt torta tetejére kend rá a kihűlt erdei gyümölcs dzsemet, majd tegyél rá epret, málnát, szedret, ribizlit, áfonyát.
Gluténmentes csokoládétorta
Hozzávalók: 180 g jó minőségű étcsokoládé, 125 g sótlan vaj, másfél teáskanál vanília kivonat, 165 g barna cukor, csipetnyi só, 35 g étkezési mandula, morzsalékosra törve, 75 g quinoa liszt, 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor + a végén a szóráshoz, 4 tojás. A tálaláshoz: görög joghurt vagy fagyi
Így készítsd el:
A sütőt melegítsd elő hőlégkeveréses üzemmódban 160 fokra. Olajjal kenj ki egy 20 cm-es kerek kapcsos tortaformát, majd tegyél sütőpapírt az aljára. Egy fazékban forralj vizet, tegyél a tetejére egy hőálló tálat. Ebbe tedd bele az apróra tördelt csokoládét, a kockára vágott vajjal és a vanília kivonattal, majd a vízgőzön kevergetve addig melegítsd, amíg a csoki és a vaj el nem olvadt. A tűzről vedd le és a vajas csokoládét, kissé hagyd hűlni. Ezután folyamatos keverés közben add a csokoládés krémhez a cukrot, csipetnyi sót, a mandulát, a lisztet és a kakaóport, majd egyesével a tojások sárgáját. Egy másik tálban verj keményre habverővel négy tojás fehérjét. A tojáshab harmadát keverd erőteljes mozdulatokkal a csokis masszához, majd a többi habot már óvatosan forgasd a tésztába. Töltsd az előkészített formába és az előmelegített sütőben süsd meg kb. 35 perc alatt. Ha kész, hagyd teljesen kihűlni, távolítsd el a kapcsos tortaforma oldalát. Óvatosan csúsztasd tányérra, a tetejét hintsd meg kakaóporral, és szeletekre vágva, kínáld görög joghurttal vagy fagyival.