Ez az 5 étel csodásan hat a memóriádra
Te is érezted már úgy, hogy annyira leterhel a munkád vagy a mindennapi teendők sora, hogy már azt sem tudod, hol áll a fejed? Ebben az esetben - és általában - rengeteget számíthat, hogy közben milyen ételek kerülnek a tányérodra. Ha ugyanis egészséges és tápláló finomságok, akkor nagy valószínűséggel van köztük olyan is, amelyik csodásan hat a memóriádra.
Ezeket láttad már?
Egy kiegyensúlyozott étrend a legtöbb esetben eleve tartalmaz legalább néhány olyan ételt, amelyik csodásan hat a memória működésére. De ha eddig mégsem választottad meg elég körültekintően, mi kerül a tányérodra, vagy kifejezetten tenni szeretnél azért, hogy az agyad egészségét, a memóriádat is támogasd, akkor bizonyos ételekből kifejezetten érdemes rendszeresen enned.
Étcsokoládé
Az étcsokoládé egy csodálatos édesség, ugyanis tele van antioxidánsokkal, egész pontosan flavonoidokkal. Az antioxidánsok pedig különösen fontosak az elménk egészsége szempontjából, mivel az agyunk nagyon érzékeny az oxidatív stresszre, ami miatt minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb lehet az esélye a kognitív (az értelmi működést lehetővé tévő) funkcióink hanyatlásának és különféle agyi megbetegedéseknek. A kakaóban lévő flavonoidok viszont jó hatással lehetnek az erekre és a neuronokra, ezáltal pedig a memóriánk egészségét is képesek támogatni. A kedvező hatás elérése érdekében viszont fontos, hogy legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládét fogyassz.
Zsíros halak
Az agyunk nagyjából 60%-a zsírból áll, és ennek körülbelül a fele omega3-típusú. Éppen ezért rengeteget tehetünk a memóriánk egészségéért azzal is, ha ügyelünk az omega-3 bevitelünkre, amelyeknek kitűnő forrásai a zsíros halak, mint például a lazac, a szardínia, a makréla, a hering és a tonhal. Az már pedig csak a ráadás, hogy ezekből a halakból rengeteg isteni finomság készíthető, kezdve a sokféleképpen variálható tonhalsalátával, egészen a grillezett lazacig.
Zöld leveles zöldségek
A zöld leveles zöldségek egy kifejezetten a memóriánkat is támogató étrendnek elengedhetetlen részei kell, hogy legyenek. Ennek oka, hogy folátot tartalmaznak, egy olyan B-vitamint, amely támogatja az idegrendszerünk fejlődését. A hiányában viszont depressziós tüneteket tapasztalhatunk, és a kognitív hanyatlás jeleit is tapasztalhatjuk. Zöld leveles zöldség például a sóska, a spenót, a rukkola vagy a vízitorma. Ezekből a zöldségekből nagyszerű salátákat is készíthetsz, egyesek főzelékként is finomak, de tésztákhoz is keverhetőek vagy pizzafeltétek is lehetnek.
Dió
Diót enni rengeteg szempontból előnyös. Tele van ugyanis fehérjével, rosttal, vitaminokkal és egészséges zsírokkal. Utóbbiak közt vannak a már említett omega-3 zsírsavak is, méghozzá olyan nagy koncentrációban, hogy már egy negyed csészényi dinnye elfogyasztásával is javulhat a kognitív teljesítményed, illetve az életkorral összefüggő mentális hanyatlást is lelassíthatja. Fogyaszthatod önmagában is, de adhatod zabkekszekhez, granolához vagy például joghurthoz is. De ha esetleg nem rajongsz túlságosan a dióért, a mandula és a mogyoró is jó opció lehet a bennük található E-vitamin miatt, amely szintén remek hatással van a memóriánkra.
Erjesztett ételek
Az erjesztett ételek mértékletesen fogyasztva határozottan jó hatással vannak a bélrendszerünk egészségére. Mivel pedig a bélrendszerünk az agyunkkal is erősen összefügg, a fogyasztásukkal a kognitív funkcióinkat is javíthatjuk. Fermentált ételnek számít például a savanyú káposzta, a kimchi, a kefir, a kombucha és azok a joghurtok is, amelyeken szerepel, hogy élő, aktív kultúrát tartalmaznak. A fogyasztásukkal azonban tényleg nem érdemes túlzásba esni, ugyanis ha nagy mennyiségű fermentált étel eszel, az már puffadást okozhat. Így ha kényelmetlenül érzed magad az ilyen ételek fogyasztása után, akkor a legközelebbi alkalommal feltétlenül kevesebbet egyél belőle.
Forrás: cnbc.com, medicalnewstoday.com, tomahhealth.org