A hüvelyed tényleg jelez, ha túl sok cukrot eszel?
Szponzorált tartalom
Gyakran elhangzó mondat, amit nem lehet elégszer ismételni: az elfogyasztott ételek milyensége és mennyisége is hatással van a testedre, az egészségedre. A túl sok cukor például nemcsak a csípőbőségedet növeli, de ott is bajt okozhat, ahol nem is gondolnád.
Ezeket láttad már?
Egy kicsit ebből, egy kicsit abból
„Szép, nagy család vagyunk, sok gyerekkel, nálunk a húsvéti felkészülés a megfelelő sonka kiválasztása mellett azt is jelenti, hogy jó adag édességet is beszerzünk az ünnepre. Tojás, nyuszi, csibe, bárány – persze minden csokiból. A minőség fontos, már csak azért is, mert a kölykök finnyásak. Hát én tavaly pont ennek lettem az áldozata” – meséli a 38 éves Rebeka. „Egy barátnőm felajánlotta, hogy átvállalja helyettem a vásárlást. Csakhogy amikor átadta a csomagot, kiderült, hogy egy rakás olyan dolog is van a kosárban, amit a gyerekek biztosan nem esznek meg. Vettem nekik egy másik adagot, én meg »feláldoztam« magam, és elkezdtem eszegetni a nemszeretem csokikat – egy kicsit ebből, egy kicsit abból, szép lassan elfogyott az összes. Mozgok eleget, nem lesz baj – gondoltam, de nagyot tévedtem. Két nappal húsvét előtt rettentő viszketést éreztem odalent, és mintha túró lett volna a bugyimban. Azonnal rohantam az orvoshoz, aki megállapította: hüvelygombám van.”
Ha borul az egyensúly, „támad” a Candida
A Candida-fertőzés leggyakoribb tünete az égő érzés, a sokszor elviselhetetlen viszketés, a szeméremtest kivörösödése, duzzanata, a szagtalan, sárgásfehér, túróhoz hasonló váladék megjelenése. Sok nő számára lehetnek ismerősek a tünetek: a hüvelygomba az egyik leggyakoribb és legkellemetlenebb hüvelyfertőzés, amelynek okozója a legtöbb esetben a hüvelyben természetesen is megtalálható Candida albicans nevű gomba. A Candida mindaddig ártalmatlan, amíg a hüvelyflóra egyensúlyban van és enyhén savas a hüvelyi pH. Ha azonban az egyensúly valamilyen ok miatt felborul, akkor a Candida „támadásba lendül”, nagyon gyorsan elszaporodik és fertőzést okoz.
Mi állhat a hüvelygomba hátterében?
Számos oka lehet a gombás hüvelyfertőzésnek: hormonális változások (várandósság, klimax), fogamzásgátlók, nem megfelelően kezelt cukorbetegség, vagy akár egy antibiotikumkúra is. Az antibiotikum hatására a kórokozók mellett a jó baktériumok, köztük a hüvely egészséges, enyhén savas közegének fenntartásáért felelős Lactobacillusok is elpusztulnak. A rossz szokások szintén kiválthatják a fertőzést: az illatosított intimmosakodók használata, a szoros, műszálas anyagú alsóneműk viselése, a tartós stressz és az egészségtelen étkezés is hatással lehet a hüvely egészségére. A túl sok édesség fogyasztása miatt a vércukorszint megemelkedik, ami meggyengíti az immunrendszert – ezáltal megnő a fertőzések kockázata. Visszatérő hüvelygomba esetén különösen érdemes odafigyelni a táplálkozásra – sok esetben az egészségtelen étrend okozza a rendszeresen megjelenő tüneteket.
Egészséges étkezés, új életmódszokások
„A nőgyógyászom figyelmeztetett: legközelebb azért ne legyek ennyire »önzetlen«, gondoljak előbb az intimflórámra, mielőtt rávetem magam a csokihegyekre” – mondja Rebeka. „Tartott egy kis »életmód-kiképzést« is: hiába az ünnep, ha lehet, fogjam vissza magam a kalácsfogyasztásban, és az édes koktélok sem tesznek jót ebben az állapotban. Egyek sok zöldséget, gyümölcsöt. Beszéltünk a tisztálkodási szokásaimról is: azóta nem hiszek az agyonreklámozott, illatos mosakodószerekben, a langyos, tiszta víz éppen elég, hogy üdének és frissnek érezzem magam odalent. Pamut bugyit hordok, így nem tud befülledni az intimtájékom. Amíg a soromra vártam a patikában, az interneten kigugliztam egy szert, amely a gomba okozta kellemetlen tüneteket enyhíti, ezt is megvettem az orvos által felírt gyógyszer mellé. Az ünnep végül jól sikerült: a gyerekek örültek a kedvenc csokiknak, és én is jobban lettem, mire jöttek a locsolók.”
